Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Νεκρές μέλισσες στην είσοδο

nekres-melisses

Νεκρές μέλισσες

Νεκρές μέλισσες στην είσοδο αυτή την εποχή στην κυψέλη είναι μια εικόνα που μπορεί να δει ο μελισσοκόμος αρκετές φόρες.

Τι σημαίνει όμως αυτό που βλέπει;

Γενικά  στην είσοδο της κυψέλης ο μελισσοκόμος μπορεί να δει πολλά για την κατάσταση του μελισσιού.

Οι πληροφορίες που θα συλλέξει ένα έμπειρο μάτι  αφορούν στην ύπαρξη γόνου, την κινητικότητα, του σμήνους την ζωτικότητα, την θερμοκρασία της φωλιάς (π.χ ζέστη) την ένσταση της αμυντικής συμπεριφοράς, την ύπαρξη μελιτοφόρας την ένταση της συλλογής, η την απουσία νέκταρος και γύρης  στο περιβάλλον, ακόμη και έξω από την κυψέλη,

Κάποιες περιπτώσεις  ο μελισσοκόμος θα δει νεκρές μέλισσες στην είσοδο ή γύρω από την είσοδο της κυψέλης σε μικρή απόσταση.

Κι ενώ το καλοκαίρι τα γειτονικά μυρμήγκια εξαφανίζουν τα νεκρά σώσματα ειδικά αυτή την εποχή τα μυρμήγκια απουσιάζουν! Έτσι μπορεί μια ηλιόλουστη μέρα σε μια επίσκεψη στο μελισσοκομείο έξω από μια κυψέλη να δούμε νεκρές μέλισσες.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα, αν πρόκειται για ασθένεια, ή κάποια δηλητηρίαση από προηγούμενες ημέρες ή κάποιες νεκρές μέλισσες που έβγαλαν οι αδελφές τους γιατι πάγωσαν από τους ανοιχτούς πάτους το ξαφνικό κρύο και τα ρεύματα αέρα στην κυψέλη!

Σίγουρα πρέπει να προβληματιστούμε. Θεωρητικά πρέπει να συλλέξουμε τα νεκρά σώματα και να τα στείλουμε σε ένα εργαστήριο για ανάλυση.

Πριν από αυτό πρέπει να δουμε αν το φαινόμενο αφορά το σύνολο του μελισσοκομείου ή σε κάποιες μεμονωμένες κυψέλες. Αν οι νεκρές μελισσες είναι σε πολλές κυψελες τότε πιθανότατα μιλάμε για δηλητηρίαση.

Χειρισμός

melises-eisodos
Αν πρόκειται για δηλητηρίαση μικρού αριθμού μελισσών το φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί.

Τυχαίο γεγονός και αυξημένη θνησιμότητα από δηλητηρίαση παρατηρείται όταν κανουμε θεραπεία σε βαριά προσβεβλημένες από την βαρρόα κυψέλες.  

Τις επόμενες ημέρες από την θεραπεία είναι πιθανόν να δούμε κάποια λίγα πτώματα μελισσιών στις εισόδους.

Αν δεν έχουμε να κανουμε με γενικευμένη δηλητηρίαση άλλα με κάποιο μεμονωμένο μελίσσι, τότε ο ενδεικνυόμενος χειρισμός έχει ως εξής:

Απομακρύνουμε όλα τα νεκρά πτώματα και τοποθετώντας ένα κομμάτι χαρτί στην είσοδο θα  να δούμε αν μετά από 2 ημέρες το φαινόμενο θα επαναληφθεί και σε τι ένταση.

Αν πρόκειται για τυχαίο εγγονός και οι μέλισσες βρήκαν μια καλή μέρα για να βγάλουν από την φώλια τους κάποιες νεκρές αδελφές τους (στα πλαίσια εργασιών καθαριότητας), τότε το φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί. Δυο  μέρες μετά θα δούμε κάποια πτώματα αλλά θα είναι σαφώς λιγότερα.

Αν όμως πρόκειται για ένα μελίσσι που έχει έλλειψη προμηθειών, θα δούμε ότι κάθε μέρα χάνει πληθυσμό και στην είσοδο βλεπουμε νεκρές μέλισσες. Εννοείται ότι ελέγχουμε άμεσα και συμπληρώνουμε προμήθειες.

Αν όμως πρόκειται για  κάποια ασθένεια όπως νοζεμίαση που αυτήν την εποχή χτυπά τα μελίσσια τότε η εικόνα  μετά από δυο μέρες θα είναι ίδια ή και χειρότερη και πλέον χρειάζεται διάγνωση της ασθένειας σε εργαστήριο και παρέμβαση.

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *