Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Το μελίσσι μετράει τα μέλια του.

melisi-mathimatika

Το μελίσσι δεν παράγει μέλι. Δεν είναι παραγωγικό ζώο όπως η αγελάδα που τρέφεται και κατεβάζει γάλα.

Το μελίσσι κινητοποιείται μόνο όταν υπάρχει ανθοφορία και μελιτοέκκριση, κι όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι πολλές μέρες τα μέλισσες δεν πετούν.

Αν βγουν να πετάξουν θα καταναλώσουν ενέργεια από την αποθηκευμένη. Θα φάνε από τα "έτοιμα".  Για λόγους οικονομίας δεν το κάνουν.

Αντίθετα όταν υπάρχει έξω νέκταρ ή γύρη, τότε στην είσοδο υπάρχει οργασμός από κίνηση. Χιλιάδες μέλισσες μπαινοβγαίνουν και μεταφέρουν προμήθειες. Εκείνη την στιγμή το μελίσσι συγκεντρώνει κι αποθηκεύει όσες περισσότερες προμήθειες μπορεί.

Η αποθηκευμένη γύρη είναι πρωτεΐνη και το αποθηκευμένο μέλι είναι η ενέργεια. 

Το νέκταρ το απλώνουν στις κηρήθρες, το αερίζουν και το στεγνώνουν. Αφαιρώντας την υγρασία το συμπυκνώνουν. Σταματούν την συμπύκνωση σφραγίζοντάς το και το αποθηκεύσουν για τον χειμώνα.

Την γύρη την στοιβάζουν σε κελιά -τα όποια τα στεγανοποιούν με μέλι-, για να την χρησιμοποιήσουν  όταν θα έχουν ανάγκη.

Όλα όσα κάνει το μελίσσι είναι υπολογισμένες κινήσεις με βάση το κόστος-όφελος. Εμείς παρατηρώντας και κατανοώντας αυτό το ένστικτο μπορούμε να  το εκμεταλλευτούμε

Όταν βρεις μέλι πάρε το γιατί αλλιώς οι μέλισσες τεμπελιάζουν

Μια παρατήρηση που όλοι έχουμε κάνει είναι ότι όταν λείψει το μέλι και οι μέλισσες βρουν άδεια πλαίσια, βγαίνουν έξω να βρουν νεκταρ τα γεμίσουν. Ένας παλιός δάσκαλος,  στα πρώτα μου βήματα στην μελισσοκομία που είπε: "όταν βρεις μέλι να το παίρνεις γιατί οι μέλισσες τεμπελιάζουν".

Πράγματι αφαιρώντας τα σφραγισμένα πλαίσια με το μέλι θα δούμε ότι οι μέλισσες κινητοποιούνται για να συλλέξουν άλλο. Σταδιακά καθώς η ποσότητα μελιού αυξάνεται στην κυψέλη, θα παρατηρήσουμε ότι μειώνεται το πέταγμα και όταν έχουν μέλια τότε οι μέλισσες παραμένουν μέσα στην κυψέλη για να κάνουν οικονομία. 

Μετράει τα μέλια του

Κάποιες φορές τον χρόνο το μελίσσι κάνει τον υπολογισμό του και μετράει τα μέλια του. Στο τέλος της άνοιξης αν τα μέλια του είναι λιγοστά και η φύση ξεραίνεται και η πλάση κιτρινίζει, τότε κόβει τους κηφήνες.

Αν είναι φθινόπωρο και πάμε προς τον χειμώνα το μελίσσι μετράει τα μέλια του κόβει τις μερίδες στις εργάτριες και μειώνει την παράγωγη του γόνου. Έτσι θυσιάζοντας κάποια μέλη και μειώνοντας τον πληθυσμό του, διασφαλίζει την επιβίωση της αποικίας.

Ο μελισσοκόμος παρατηρεί απλώς μια σταδιακή μείωση του πληθυσμού.

Το μέγεθος του μελισσιού που θα ξεχειμωνιάσει εξαρτάται από την παρουσία προμηθειών το φθινόπωρο και μόνο από αυτό.  Το ίδιο το μελίσσι από ένστικτο ξέρει πόσες μέλισσες πρέπει να ξεχειμωνάσουν.  Έχει μετρήσει τα μέλια του στις αρχές του φθινοπώρου. Τότε κάνοντας υπολογισμούς αρχίζει να θρέφει συγκεκριμένο αριθμό από χειμερινές μέλισσες.  Κάθε μελίσσι έχει τον δικό του αριθμό που εξαρτάται από τις προμήθειες του.

Το χειμώνα το μελίσσι τρώει από τα έτοιμα και η κατανάλωση βρισκεται σε ισορροπία με τον πληθυσμό του. Οι μερίδες έχουν υπολογιστεί και μοιράζονται ακριβοδίκαια.

Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατι ένας πολύ όψιμος τρύγος ενδέχεται να διαταράξει την ισορροπία που έχει προετοιμάσει το  ίδιο το μελίσσι για τον χειμώνα.  Το αποτέλεσμα θα είναι η ραγδαία μείωση του πληθυσμού τις εβδομάδες που έπονται του τρύγου ώστε να επέλθει ξανά η ισορροπία.

Κάποια φορά η ισορροπία δεν επιτυγχάνεται ποτέ και τότε το μελίσσι χάνεται. Ο μελισσοκόμος παρατηρεί  τότε μαζικό θάνατο του πληθυσμού ακόμη και μέσα στην κυψέλη. Χωρίς εμφανή αιτία, Όμως βλέπει και σφραγισμένα μέλια.

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *