Συναντάται σπoραδικά στα περισσότερα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας και στα μεγαλύτερα νησιά, ή αυτοφυές ή φυτεμένo, σε μέσα και χαμηλά υψόμετρα. Υπάρχουν μερικοί τύποι στην Ελλάδα.
Ο Άγγλος βοτανολόγος ο Ρ. Ρίκενς (R. H. Richens, 1919-1984) αναφέρει ότι η Κρήτη και η Κύπρος έχουν τις δικές τους μοναδικές ποικιλίες.
Φτελιά (Καραγάτσι) (Ulmus minor, U. parvifolia, U. campestris) |
Η πεδινή φτελιά φυτεύεται κάποιες φορές σε πάρκα και πλατείες στην Ελλάδα αλλά και παραποτάμια.
Έχει φύλλα ωοειδή, δερματώδη, οδοντωτά, σε ζωηρό πράσινο χρώμα. Ανθοφορεί τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου και πριν την έκπτυξη των φύλλων, εκτός απο την Ulmus parvifolia που ανθοφορεί το φθινόπωρο.
Με ηλιοφάνεια και νηνεμία οι ταξιανθίες της φτελιάς δίνουν μεγάλες ποσότητες ανοιχτόχρωμης κρεμ γύρης.
Η γύρη
Το γεγονός ότι ανθοφορεί τόσο νωρίς κατατάσσει την φτελιά ως ένα πολύ σημαντικό φυτό για την μελισσοκομία καθώς η γύρη της φτελιάς είναι συνήθως η πρώτη φρέσκια γύρη που μπαίνει στα μελίσσια μετά την διαχείμαση.
Η εμφάνιση αυτής της γύρης σχεδόν λευκού χρώματος και η ποσότητας της πυροδοτεί την ανάπτυξη του μελισσιού ενώ το τέλος της ανθοφορίας της φτελιάς είναι η απαρχή της αμυγδαλιάς που σταθεροποιεί το μελίσσι σε ανοδική πορεία.
Η άνθιση της ουσιαστικά σημαίνει το τέλος την χειμώνα και μετά την φτελιά ο πληθυσμός του μελισσιού αρχίζει αυξάνει. Παρόλα αυτά το μελίσσι χρειάζεται ακόμη στήριξη και θα την χρειάζεται-ανάλογα την περιοχή- μέχρι και τα μέσα Μαρτίου.
Μόνο οι καιρικές συνθήκες αποτρέπουν τις μέλισσες από το να επισκεφτούν τις φτελιές άλλα δεν σταματούν την ανθοφορία και την παράγωγη γύρης.
Τα άνθη της φτελιάς είναι μικροσκοπικά, ερμαφρόδιτα, κόκκινου χρώματος, χωρίς πέταλα ή σέπαλα.
Η φτελιά προτιμά τις ηλιόλουστες και προστατευμένες θέσεις φύτευσης. Ευδοκιμεί σε κάθε τύπο εδάφους με καλή στράγγιση και αερισμό. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό άρδευσης και παρουσιάζει μέτρια αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Μετά την φτελιά αρχίζει η αμυγδαλιά, Τα δυο φυτά μαζι που κάνουν τα μελισια πολύ δυνατά και παραγωγικά για άμεση αξιοποιηση.
Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου