Το συναντάμε συνηθως στα περιαστικά πάρκα ως καλλωπιστικό.
Ανθίζει τον χειμώνα και εύκολα θα δούμε ότι προσελκύει τις μελισσες καθως δίνει γυρη σε μια δύσκολη περίοδο.
Φτάνει σε ύψος και διάμετρο μέχρι 3,5μ.
Η Τσιντόνια είναι φυλλοβόλος θάμνος με μονά ή διπλά άνθη που μοιάζουν με της μηλιάς και έχουν ποικιλία χρωμάτων.
Είναι ιθαγενές στην ανατολική Ασία, στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα. Αυτά τα φυτά σχετίζονται με το κυδώνι (Cydonia oblonga) και το κινέζικο κυδώνι (Pseudocydonia sinensis), που διαφέρουν ως προς τα οδοντωτά φύλλα, και τα λουλούδια που έχουν φυλλοβόλα σέπαλα και στυλ που είναι ενωμένα στη βάση. Τα φύλλα διατάσσονται εναλλάξ, απλά, και έχουν οδοντωτό περιθώριο.
Τον 16ο αιώνα εισήχθη στην Ιαπωνία, από την οποία πήρε και το όνομα. Θάμνος εύκολης ανάπτυξης σχεδόν σε όλα τα εδάφη.
Είναι επίσης κατάλληλο για την καλλιέργεια ως μπονσάι .
Ανθίζει από τα μέσα Ιανουαρίου στη νότια Ελλάδα και στα μέσα τέλη Φλεβάρη στα βορειότερα και η ανθοφορια της κρατά αρκετό διάστημα
Ανθίζει σε γυμνά κλαδιά κάτι που κάνει την Τσιντόνια να φαίνεται εντυπωσιακή από απόσταση. Τα λουλούδια είναι συνήθως κόκκινα με κίτρινους στήμονες (ανθήρες) διαμέτρου 3-4,5 cm, με πέντε πέταλα.
Υπάρχουν όμως διάφοροι χρωματισμοί όπως κόκκινο, ροζ, άσπρο, δίχρωμα κ.α. Δίνει πολλή γύρη την εποχή που την χρειάζονται πολύ τα μελίσσια (χειμώνα).
Οι μέλισσες είναι όλη την ημέρα μέσα στα άνθη της για συλλογή γύρης και μικρές ποσότητες νέκταρος.
Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στα κρύα και στον παγετό.
Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες και μοσχεύματα.
Ο καρπός είναι ένα μήλο με πέντε χωρίσματα. Κιτρινοπράσινο, ενίοτε αρωματικο και σκληρό μοιάζει σαν κυδώνι, ωριμάζει τον Σεπτέμβριο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη η οποία χρησιμοποιείται στην παρασκευή μαρμελάδων, ζελέδων, κομπόστες και λικέρ.
Ο καρπός είναι στυφος γι' αυτό δεν τρώγεται ωμός και περιέχει επίσης περισσότερη βιταμίνη C από τα λεμόνια ( έως 150 mg/100 g ).
Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου