Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Κηφήνες Τα golden boys της κυψέλης

kifines

Κηφήνες Τα golden boys της κυψέλης

Όταν το μελίσσι αρχίσει να δυναμώνει και θεωρεί  και είναι σε θέση να καταναλώσει πόρους για να αναπαραχθεί, τότε θα εκθρέψει κηφήνες ως πρώτη επιλογή.  Διότι ο κηφήνας είναι ένα μέσο αναπαραγωγής του μελισσιού. Είναι το DNA της αποικίας (της Βασίλισσας) το όποιο εξαπολύεται στο περιβάλλον για να βρει μια παρθένα βασίλισσα και να μεταδοθεί.

Θα δούμε λοιπόν τα πρώτα κελιά κηφήνα νωρίς την άνοιξη και θα τα δούμε ακόμη και σε μικρότερα μελίσσια.

Ο κηφήνας γεννιέται από αγονιμοποίητο αυγό της βασίλισσας το οποίο τρέφεται κανονικά. Στις 10 ημέρες σφραγίζεται και στις είκοσι τέσσερις ημέρες από την γέννηση του αβγού βγαίνει από το κελί του τέλειο έντομο.

Τα κηφηνοκελιά βρίσκονται συνήθως στο πάνω μέρος του πλαισίου και στα άκρα. Θα τα αναγνωρίσουμε για τι είναι μεγαλύτερα και σφραγισμένα είναι υπερυψωμένα σε σχέση με τα εργατικά κελιά.

Ως πολύτιμο αναπαραγωγικό όργανο, ο κηφήνας, τρέφεται με άριστης ποιότητας τροφή και δέχεται την αμέριστη προσοχή της κυψέλης ώστε να βγει εύρωστος και ρωμαλέος.

Έτσι ο κηφήνας δεν συμμετέχει σε καμία από τις εργασίες της κυψέλης όπως τάισμα, καθαριότητα, φύλαξη, συλλογή αποθήκευση.  Κάποιες έρευνες δείχνουν απλώς ότι ίσως η παρουσία του κοντά στις παραμάνες που του παρέχουν τροφή, να βοήθα στον έλεγχο της θερμοκρασία του γόνου. 

Γέννα και ενηλικίωση
Η βασίλισσα γεννά ένα αγονιμοποίητο αυγό, από το οποίο θα προέλθει δια της αρρενοτόκου παρθενογένεσης ένα αρσενικό άτομο. Με απλά λόγια, οι γιοι της βασίλισσας δεν έχουν το DNA toy πατέρα. Λαμβάνουν και μεταφέρουν μόνο ένα σετ 16 χρωμοσωμάτων από την Βασίλισσα, αντίθετα με τις εργάτριες που λαμβάνουν δύο σετ (16 από το ωάριο και 16 από το σπερματοζωάριο).

Τέσσερις ημέρες μετά τις εκκόλαψη του ο κηφήνας αρχίζει να πετά. Τις επόμενες ημέρες το πέταγμα σε αναζήτηση παρθένας βασίλισσας γίνεται μόνιμη απασχόληση.

Οι περισσότεροι κηφήνες παράγονται την άνοιξη καθώς τότε είναι η εποχή της σμηνουργίας  και ο σχεδιασμός του  κάθε μελισσιού είναι να έχει έτοιμους και ρωμαλέους κηφήνες  την συγκεκριμένη εποχη. Έτσι θα αυξηθούν οι πιθανότητες  για διασπορά του γενετικού υλικού μέσω της γονιμοποίησης παρθένων βασιλισσών.

Την ίδια στιγμή τα μελίσσια που έχουν παρθένες βασίλισσες αποδέχονται και ταΐζουν κηφήνες από διπλανά μελίσσια οι όποιοι πιθανότητα έλκονται από την οσμή ή τον χαρακτηριστικό ήχο τιτίβισμα της παρθένας βασίλισσας.

Golden boys στην κυψέλη θα δούμε όλο το καλοκαίρι αν είναι δροσερό με βροχές και επάρκεια τροφών. Αν όμως το μελίσσι μετράει τα μέλια του, τότε στο τέλος της άνοιξης «κόβει» το σιτηρέσιο στους κηφήνες και τους περιορίζει δραστικά.  

Οι θέσεις που βλέπαμε την άνοιξη τα κηφηνοκελια στα στεφανώματα, σταδιακά θα γεμίσουν με μέλια.

Κηφήνες Τα golden boys της κυψέλης
Παρόλα αυτά μπορούμε  να δούμε κάποιους κηφήνες όλο το καλοκαίρι και νωρίς το φθινόπωρο. Αυτοί οι κηφήνες περιπολούν αναζητώντας παρθένες βασίλισσες από μελίσσια που αρφάνεψαν ή έκαναν αντικατάσταση μιας προβληματικής βασίλισσας.

Αρενοττοκία 


Κι όταν το μελίσσι είναι στα τελευταία του κι έχει χάσει πλέον κάθε δυνατότητα να εκθρέψει βασίλισσα και να συνεχίσει να λειτουργεί παραγωγικά, τότε μοναδικός στόχος της αποικίας είναι η διάσωση του γενετικού υλικού και τον χαρακτηριστικών της.

Τότε οι εργάτριες αρχίζουν  την αρενοτοκία  και γεννούν κηφήνες που έχουν το σύνολο του DNA της αποικίας δηλαδή δύο σετ χρωμοσωμάτων (16 από το ωάριο της μητέρας και 16 από το σπερματοζωάριο του πατέρα).  Λειτουργούν έτσι οι κηφήνες  ως σχεδίες πάνω στις οποίες θα επιβιώσει το γενετικό υλικό από το ναυάγιο της αποικίας.

Ίσως αυτό το υλικό φτάσει σε κάποια περαστική βασίλισσα και καταλήξει σε ένα διπλανό μελισσοκομείο.Εκεί θα δώσει θυληκά έντομα από τα οποία θα γεννηθούν κάποια στιγμή Βασίλισσες κι ο κύκλος της αναπαραγωγής  θα κλείσει

Νομίζω ότι αρκεί να σκεφτούμε πως αν δεν είχαμε το φαινόμενο της αρενοτοκίας κάθε φορά που θα χάνονταν ένα μελίσσι,  θα χάνονται και  πολύτιμο γενετικό υλικό από την δεξαμενή του γενετικού υλικού του είδους Apis melifera, με αποτέλεσμα να φτωχαίνει  σταδιακά το είδος.

Γενικότερα για την γονιμοποίηση μιας βασίλισσας χρειάζονται περίπου 12 κηφήνες! 

Το κάθε μελίσσι εκτρέφει  από 2 έως 6  golden boys το χρόνο με έμφαση στην άνοιξη. Αυτό είναι ανάλογο της κατάστασης του, της χρόνιας, ανάλογο των διαθέσιμων πόρων  που προμηνύουν πολλές σμηνουργίες.

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *