Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Ανάπτυξη μελισσιών εύκολα-αποτελεσματικά-γρήγορα (βίντεο)

triorofa-melissia
 
Αυτή την εποχή αρκετοί μελισσοκόμοι επιλεγούν να διεγείρουν την βασίλισσα να γεννήσει έτσι ώστε να πρωϊμήσουν τα μελισια τους και να τα ρίξουν στις νομές του ανοιξιάτικου πεύκου, του ανοιξιάτικου ρεικιού και αργότερα του  έλατου.
 
Τονίζεται ότι, η συγκεκριμένη επιλογή ενέχει τα ρίσκα της διότι αφενός, καθως αμφότερες οι δυο πρώτες νομές τελειώνουν στα μέσα Απριλίου και λόγω καιρού, κανείς δεν εγγυάται ότι θα δώσουν! 
 
Επιπλέον η πιο ευαίσθητη και ευμετάβλητη από όλες (κυριολεκτικά "Λαχείο") ειναι η νομή του ελάτου. 
 
Αφετέρου, η πρώιμη ανάπτυξη των μελισσιών μας εγγυημένα θα οδηγήσει σε αυξημένες ανάγκες διατροφής τους και τελικά σε έντονες τάσεις σμηνουργίας.

Αν τελικά επιλέξουμε να διεγείρουμε ώστε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη του σμήνους μπορούμε να το κανουμε χωρίς το μελίσσι μας να αποταμιεύει το σιρόπι, αφού ο ρυθμός που μπορεί να το πάρει είναι πολύ μικρός.

Οι χειρισμοί.

  • Μαρκάρουμε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο το σημείο κοντά στο στόμιο του μπουκαλιού όπου κάνουμε 2-3 τρύπες με χοντρούτσικη βελόνα ραπτικής ή  βελόνα από κλασική σύριγγα. Μπορούμε  να κάνουμε μια τρύπα με βίδα όπως φαίνεται στο video.
  • Φτιάχνουμε σιρόπι 1-1 ένα μέρος νερό ένα μέρος ζάχαρη.
  • Γεμίζουμε με το σιρόπι μας το μπουκάλι μέχρι λίγο πιο κάτω από το σημάδι και κλείνουμε με το καπάκι καλά το μπουκάλι.
  • Μεταφέρουμε τα μπουκάλια μας όρθια π.χ μέσα σε έναν κουβά ή τα γεμίζουμε επί τόπου με την βοήθεια χωνιού και τα δίνουμε στο μελίσσι μας με τον τρόπο που βλέπετε στο βίντεο.
  • Το μπουκαλάκια νερού των 500 ml είναι ιδανικά αφού χωράνε κάτω από το καπάκι!

Το μελίσσι μας θα κάνει τουλάχιστον 5 μέρες για να πάρει το σιρόπι οπότε θα αναπτύσσεται γρήγορα χωρίς να αποταμιεύει το σιρόπι αφού θα θρέφει με αυτό τον άφθονο γόνο που θα δημιουργήσει.

Το σιρόπι το βάζουμε ανάλογα την  περιοχή από Φεβρουάριο και μετά και για κάποιες βδομάδες  όταν υπάρχει σταθερότητα στην εκτροφή γόνου! Ο στόχος ειναι να τονώσουμε κάπως την γέννα της βασίλισσας και όχι να ταΐζουμε συστηματικά το μελίσσι ώστε να αποθηκεύσει  το σιρόπι!

Ξανατονίζεται ότι πρέπει να έχουμε υπόψη ότι  η συνεχής παροχή σιροπιού μπορει να οδηγήσει τα μελίσσια να εμφανίσουν έντονες τάσεις σμηνουργίας! 

Συστήνεται να σταματάμε την τροφοδοσία εγκαίρως όταν αρχίζει να έρχεται σταθερά  νέκταρ απέξω  και χρειάζεται προσοχή ώστε να μην μείνει το μελίσσι από αποθέματα όταν έχει ρίξει γόνους!  

Αν καταλήξει το σιρόπι μας στο μέλι τότε μιλάμε για νοθεία!

Είναι αυτονόητο ότι αν φτιάξουμε παραγωγικά μελίσσια νωρίς την άνοιξη θα πρέπει να τα μεταφέρουμε σε νομή γιατι αλλιώς θα γονατίσουν.

δείτε και ένα video



Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *