Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Χειρισμοί για δυνατά και υγιή μελίσσια χωρίς ασθένειες

melisia-dyanta

Οι ορθοί μελισσοκομικοί χειρισμοί είναι αυτοί που ευνοούν την μέλισσα ως είδος. Εφόσον ασκούνται  η ανάπτυξη του μελισσιού και η παράγωγη μελιού και προϊόντων κυψέλης είναι δεδομένη.

Εξ αντικείμενου οι ορθοί μελισσοκομικοί χειρισμοί είναι ένας από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης των εχθρών και ασθενειών των μελισσών. Κάθε σωστός χειρισμός έχει σαν αποτέλεσμα την έγκαιρη πρόληψη. Παρακάτω συνοψίζονται αυτοί οι χειρισμοί.

1. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
Η μεταφορά μελισσιών σε περιοχή με καλή ανθοφορία για συλλογή τροφής (γύρης, νέκταρ) δίνει την ευκαιρία στις μέλισσες να τραφούν καλύτερα και να αποθηκεύσουν γύρη, μέλι για πιθανό τρύγο! Τα μελίσσια που τρέφονται καλά δυναμωνουν και αντιμετωπίζουν τα παθογόνα  τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.
Περαιτέρω όμως επειδή κάθε μεταφορά ταλαιπωρεί τα μελίσσια κυρίως όταν οι αποστάσεις είναι μεγάλες και ο καιρός είναι ζεστός είναι απαραίτητο να υπάρχει επαρκής αερισμός στην κυψέλη για να μην υπάρχουν απώλειες

2. ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
Δεν πρέπει τα μελίσσια μας να πεινάνε. Πρέπει να γίνεται τροφοδότηση των μελισσιών με σιρόπι ή υποκατάστατο γύρης όταν υπάρχει ξηρασία και τα αποθέματα της τροφής έχουν εξαντληθεί μέσα στην κυψέλη. Η τροφοδότηση των μελισσών σε δύσκολες περιόδους θα βοηθήσει τα μελίσσια να διατηρήσουν τη δυναμικότητά τους,. Ακόμη η τροφοδότηση με σιρόπι συνίσταται ως θεραπευτικό σχήμα για κάποιες ασθενείς όπως η ασκοσφαιρωση! Είναι πολύ σημαντικό να τροφοδοτούμε τα μελίσσια μας με τροφές γνωστής προέλευσης για να αποφύγουμε αρρώστιες. Όταν παρασκευάζουμε τις τροφές μόνοι μας είναι οικονομικότερες.
3. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΗΡΗΘΡΩΝ
Η αντικατάσταση παλαιών κηρηθρών είναι βασικός μελισσοκομικός  χειρισμός. Οι παλαιές κηρήθρες έχουν συνήθως μεγάλο αριθμό σπορίων από ασθένειες όπως Αμερικανική και Ευρωπαϊκή Σηψιγονία, Ασκοσφαίρωση και νοζεμίαση. Η απομάκρυνση τους μειώνει σημαντικά τα παθογόνα και την πιθανότητα να τεθούν εκτός ελέγχου και να προκαλέσουν ασθένεια. Ακόμη οι παλαιές κηρήθρες έχουν μικρότερα κελιά με αποτέλεσμα οι αναπτυσσόμενες μέσα σε αυτά μέλισσες να είναι μικρόσωμες. Ένας ακόμη σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει να αλλάζουμε τις παλιές κηρήθρες είναι η απομάκρυνση υπολειμμάτων, φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση ασθενειών και εχθρών ή για τη διατήρηση κηρηθρών.
4. ΑΛΛΑΓΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ
Η αντικατάσταση των παλαιών βασιλισσών πρέπει να γίνεται κάθε 1,5 – 2 χρόνια με νέες καλής ποιότητας, Η παραγωγή των βασιλισσών γίνεται σε υγιή μελίσσια με επιλεκτική αναπαραγωγή. Για την παραγωγή βασιλισσών επιλέγουμε το καλύτερο μελίσσι του μελισσοκομείου μας το οποίο έχει την καλύτερη παραγωγή, μικρότερη σμηνουργία, είναι λιγότερο επιθετικό και ανθεκτικό στις αρρώστιες.
5. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΔΥΝΑΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
Τα δυνατά μελίσσια αντιμετωπίζουν ευκολότερα κάθε προσβολή και αποθηκεύουν περισσότερο μέλι. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί το δυνατό μελίσσι καταναλώνει γρήγορα τα αποθέματα τροφής σε περίοδο έλλειψης μελιτοφορίας.
6.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ - ΥΓΡΑΣΙΑ
Το μελίσσι χρειάζεται -κατά το δυνατόν- σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας ειδικά στην γονοφωλιά.  Όλες του οι προσπάθειες και η καθημερινή του εργασία γίνονται για να κρατήσει σταθερή αυτή την θερμοκρασία ενόσω η εξωτερική θερμοκρασία μεταβάλλεται! Έτσι θα δούμε ότι στις χαμηλές θερμοκρασίες το μελίσσι σφαιρώνει και στις υψηλές αερίζει. Η ορθή μελισσοκομική πρακτική επιβάλει να βοηθάμε το μελίσσι να επιτύχει την σταθερή θερμοκρασία τόσο όταν έχει ζέστη όσο κι όταν έχει κρύο.

Η υγρασία βλάπτει το μελίσσι και συστήνεται η αποφυγή της. Ειδικά τον χειμώνα η υγρασία μια βασική αιτία απώλειας μελισσών. Το μελίσσια δεν φοβούνται το κρύο αν έχουν προμήθειες αλλά την υγρασία. Με την υγρασία ευνοείται η νοζεμίαση και η μούχλα.

Στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για υγρασία που παράγεται μέσα στην κυψέλη. Οι μέλισσες παράγουν ελάχιστη υγρασία από τη αναπνοή τους η οποία είναι εύκολα διαχειρίσιμη από το σμήνος. Όταν μιλάμε για υγρασία που πρέπει να αποφεύγουμε, εννοούμε την υγρασία στο περιβάλλον η οποία μπαίνει στην κυψέλη.

6. ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ
Αποφεύγουμε την παραπλάνηση όταν τοποθετούμε τις κυψέλες ακανόνιστα, σε συστάδες που να σχηματίζουν ημικύκλιο, κύκλο ή τετράγωνο. Η χρησιμοποίηση διακριτικών σημείων στο μελισσοκομείο (θάμνοι, βράχοι) και το βάψιμο της εισόδου των κυψελών με διαφορετικό χρώμα μειώνει την παραπλάνηση στο ελάχιστο.

Οι συνέπειες της παραπλάνησης είναι:
  • Η μετάδοση ασθενειών.
  • Η αυξημένη εργασία για το χειρισμό των κυψελών λόγω της ανομοιομορφίας στον πληθυσμό των κυψελών. Άλλα μελίσσια θα χρειάζονται δυνάμωμα, ενώ άλλα θα χρειάζονται φροντίδα για την πρόληψη σμηνουργίας.
  •  Η μείωση της παραγωγής.
7. ΑΠΟΦΥΓΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ
Η πρόκληση λεηλασίας είναι ότι χειρότερο υπάρχει για το μελισσοκόμο. Εκτός από την απώλεια μελισσιών ιδιαίτερα των μικρών μεταδίδονται ασθένειες σε όλο το μελισσοκομείο του καθώς και στα γειτονικά.

Για να αποφύγουμε τη λεηλασία θα πρέπει να έχουμε υπόψη τα παρακάτω:
  • Να διατηρούμε ισοδύναμα σε πληθυσμό μελίσσια και το κάθε ένα να έχει βασίλισσα
  • ταν επιθεωρούμε τα μελίσσια σε περίοδο ξηρασίας, να είμαστε προσεκτικοί αλλά σύντομοι. 
  • Να μην αφήνουμε εκτεθειμένες κηρήθρες με μέλι, αλλά να τις διατηρούμε σε πάτωμα καλά κλεισμένες.
  • Αν πρέπει να τροφοδοτήσουμε, τότε η τροφοδότηση πρέπει να γίνει πολύ αργά το απόγευμα, για να προλάβει να νυχτώσει, σε περίπτωση που αρχίσει κάποια λεηλασία.
Αν ξεσπάσει λεηλασία στο μελισσοκομείο, είναι δύσκολη η καταστολή της και πρέπει να κάνουμε τις παρακάτω ενέργειες:
  • Σκεπάζουμε όλα τα εκτεθειμένα μέλια και καθαρίζουμε καλά τα σημεία που έσταξε μέλι.
  •  Κλείνουμε με κολλητική ταινία τυχόν τρύπες και ρωγμές των κυψελών.
  • Μειώνουμε πολύ την είσοδο των κυψελών με χόρτα ή με τις πόρτες τους.
  • Αν η λεηλασία επαναληφθεί την επόμενη μέρα, τότε καλό είναι να μεταφέρουμε τα αδύνατα μελίσσια σε άλλη περιοχή.
8. ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΣΚΟΠΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ
Οι άσκοπες επιθεωρήσεις εκτός του ότι αυξάνουν το κόστος εργασίας στο μελισσοκομείο προκαλούν και προβλήματα στα μελίσσια όπως πρόκληση λεηλασίας σε περίοδο ξηρασίας ή ψύξη του γόνου σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Πληρ: melissokomianet.gr

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *