Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Η έκρηξη του μελισσιού που δίνει πολλά μελια (χειρισμός)

 
Πολλοί μελισσοκόμοι φοβούνται την εκρηκτική ανάπτυξη του μελισσιού την άνοιξη καθως οδηγεί σε σμηνουργια.  Η παρακάτω μέθοδος αφορά αυτά ακριβώς τα μελίσσια. Είναι προσανατολισμένη στο να πάρουμε μέλια πριν εκδηλωθεί η σμηνουργία. Γίνεται σε μελίσσια που έχουν περσινές μάνες και αφορά τις ανοιξιάτικες νομές. 
Η έκρηξη

Όταν το μελίσσι αναπτύσσεται την άνοιξη και ο πληθυσμός του αυξηθεί στο σημείο του να πατήσει το ένατο με δέκατο πλαίσιο και να έχει επτά με οκτώ πλαίσια γόνο βάζουμε πάτωμα.

Γνωρίζουμε ότι τις επόμενες 10-15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί έκρηξη του μελισσιού προς τα πάνω. Το πάνω πάτωμα θα γεμίσει νέες μέλισσες και όλο και περισσότερες θα εκκολάπτονται ταχύτατα.

Το μελίσσι σε αυτό το σημείο έχει πολλές παραμάνες αλλά όχι συλλέκτριες. Για να αποφύγουμε τυχόν σμηνουργία προσθέτουμε συνεχώς πλαίσια κάθε εβδομάδα -και οπωσδήποτε 1 με 2 άκτιστα- για να έχουν δουλειά οι παραμάνες. Αν δεν το κάνουμε θα κατεβάσουν γλώσσες.

Αν έξω η θερμοκρασία πέφτει σε μονοψήφια επίπεδα την νύχτα και δεν φτάνει τις 20-22 την ημέρα δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση για σμηνουργία.

Ως πρόσθετο μέτρο καταστολής προσπαθούμε να κατεβάσουμε την θερμοκρασία στην γονοφωλιά ανοίγοντας τις χειμερινές πόρτες και ανοίγοντας το Φοαμ ώστε να καλύπτει το μισό καπάκι. Σε αυτό το σημείο το μελίσσι είναι πολύ δυνατό και δεν φοβάται το κρύο.

Στόχος είναι να μπει περισσότερος φρέσκος αέρας μέσα στην φώλια και να στραφούν οι περισσευούμενες παραμάνες στην φροντίδα του γόνου. 

Το μέλι

beehives

Τις επόμενες δυο εβδομάδες κατεβάζουμε συστηματικά τον ανοιχτό γόνο που αποθέτει η μάνα στο πάτωμα και τον αντικαθιστούμε με  σφραγισμένο από την γονοφωλιά. Ελέγχουμε στο πάτωμα για κελιά σμηνουργίας και αναζητούμε να δούμε φρέσκο γόνο. Καταστρέφουμε τα κελιά σμηνουργίας στην παρούσα φάση.

Ο φρέσκος γόνος σε περσινές μάνες κατά κανόνα δείχνει ότι δεν επίκειται σμηνουργία.

Σε 20 μέρες οι παραμάνες θα βγουν στην συλλογή κι αν έξω έχει ανθοφορία θα αρχίσει να ρέει το μέλι!  Εμείς σε αυτό το σημείο έχουμε ήδη 15  άρια μελίσσια που μεγαλώνουν ταχύτατα και ο τρύγος είναι θέμα χρόνου.

Το παραπάνω χειρισμό τον κάνουμε μόνο εάν έχουμε μια δεδομένη δυνατή πηγή νέκταρος ή μελιτώματος εμπρός μας. Ανάλογα την περιοχή του μελισσοκόμος ξέρει και προσανατολίζεται σε μια νομή. Αυτή μπορεί να είναι: Ανοιξιάτικο πεύκο, ρείκια, έλατος, πορτοκαλιά, παλιούρι, καστανιά ή θυμάρια σε συνδυασμό με χορτονομή. 

Αν δεν υπάρχει ανθοφορία πρέπει να μεταφερθούν αυτά τα μελίσσια σε νομή για να μην πάνε χαμένα. Αν δεν δίνει η νομή τότε η έκρηξη θα πάει χαμένη και θα δώσει μόνο σμηνουργίες!!

Η προσπάθεια μας ξεκινά από τον χειμώνα και έχει στόχο να συμπέσει η έκρηξη με το νεκταρ/μελιτωμα ώστε να υπάρξει τρύγος. Για να συμπέσει (δεκάρι σφιχτό μελίσσι που ετοιμάζεται για να εκραγεί με νομή) χρειάζεται ακρίβεια στον χειρισμό με τροφοδοσία το προηγούμενο διάστημα.

Μετά την έκρηξη.

Ξέρουμε ότι το μελίσσι εάν βρει δυνατή νομή αργά ή γρήγορα θα μπλοκάρει από τα μέλια και θα δώσει κελιά και προσπαθούμε να τρενάρουμε αυτή την συμπεριφορά ώστε να πάρουμε πρώτα τα μέλια μας. 

Αν οι θερμοκρασίες είναι ακόμη χαμηλές η συμπεριφορά αναστέλλεται. Αν οι ημερήσιες θερμοκρασίες είναι διψήφιες και ξεπερνούν τους 25 βαθμούς αφού αρχίσει να ρέει το μέλι, μπορούμε να κανουμε καταστολή σμηνουργίας με κλασικές μεθόδους ή να βάλουμε διάφραγμα και να ακολουθήσουμε την μέθοδο  του Μοσχου Ντιονια που θα μειώσει σταδιακά τον πληθυσμό και θα καταστείλει την σμηνουργία για λίγες μέρες ή και εβδομάδες. Όποια και είναι η μέθοδος θα μας δώσει λίγο χρόνο ώστε το μέλι να ωριμάσει και να το τρυγήσουμε.  

Τρύγος

Στο διάστημα αυτό ελέγχουμε για μέλια και αφαιρούμε ότι πλαίσιο έχει ώριμο μέλι. Δεν περιμένουμε να γίνουν όλα μαζί τα πλαίσια για να τρυγήσουμε, γιατί τα μελίσσια δεν κινούνται ταυτόχρονα αυτή την εποχή και δεν βρίσκονται όλα στην ίδια φάση όσον αφορά την συλλογή ή την σμηνουργία.

Σε αυτή την φάση μπορούμε να είμαστε λαίμαργοι καθώς τα περισσευούμενα μέλια εντείνουν την σμηνουργία κι αν δεν τα πάρουμε θα καταναλωθούν στον γονο.

melia

 Αφού πάρουμε όσα περισσότερα μέλια μπορούμε περνάμε στην επόμενη φάση που έχει να κάνει με τον πολλαπλασιασμό του κοπαδιού. Σε αυτό το στάδιο τα κελιά που βρίσκουμε τα αξιοποιούμε κατάλληλα.

Αφού πάρουμε τα μέλια μας θα κόψουμε παραφυάδες, -κατά προτίμηση πεντάρες, και  έτσι ξεκινά ο σχεδιασμός για την επομένη χρόνια.  Όσα πεντάρια κόψουμε αυτήν την στιγμή θα μας δώσουν μέλια από το φθινοπωρινό πεύκο και μετά. Όμως ο βασικός σχεδιασμός είναι την επομένη άνοιξη η παραφυάδα μας να ξεχειμωνιάσει και να είναι παραγωγικό δεκάρι έτοιμο για να εκραγεί.

Με τις πεντάρες παραφυάδες κρατάμε τα μητρικά μελίσσια παραγωγικά. Τα μελίσσια αυτά είναι κουρασμένα κι αν περάσει η σμηνουργία οι περσινές μάνες θα κρατήσουν δυνατά μελίσσια έτοιμα για τις καλοκαιρινές νομές. Η Βελανίδια, η λυγαριά,  το βαμβάκι, το πεύκο θα μας δώσουν κάτι).

Αυτές τις μάνες την επομένη χρονιά δεν μπορούμε να τις ετοιμάσουμε για έκρηξη καθώς πολύ πιο εύκολα θα δώσουν κελιά νωρίς την άνοιξη.

Αν θέλουμε να τα περάσουμε κι αυτά στην επόμενη χρονιά με νέες μάνες,  κάποια στιγμή μέσα στην σμηνουργία θα τους αλλάζουμε την μάνα σε ελεγχόμενες συνθήκες!

Εξυπακούεται ότι μετά την έκρηξη και τον τρύγο η αντιμετώπιση της Βαρροα θα είναι επιτακτική. 

Καλά μέλια

Γιάννης Παπαϊωάννου

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *