Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Η βασσιλισα γενναει μόνο στο πάνω πατωμα! Τι να κάνω; (χειρισμός)

beehive
Καλησπέρα ερασιτέχνης μελισσοκόμος και πρώτη χρονιά έχω 5 μελίσσια 16αρια τα οποία σε σημερινή επιθεώρηση οι βασίλισσες έχουν γεννήσει τα πάντα επάνω!   Κάτω είναι όλα άδεια ή με λίγες γύρες. Επίσης τα μελίσσια χτίζουν μεγάλες γλώσσες επάνω και αφήνουν άχτιστα τα κάτω φύλα. Συμπλήρωσα τον πάνω όροφο με άχτιστα φύλα και τροφοδότησα. Μήπως πρέπει να κάνω αντιστροφή πατωμάτων ή κάποιον άλλον χειρισμό!  Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση:

Αυτή την εποχή στο πάτωμα η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από την γονοφωλιά.  Ειδικότερα ο ήλιος λούζει το καπάκι της κυψέλης πολλές ώρες και η θερμοκρασία στο πάτωμα ανεβαίνει εύκολα. Επιπλέον και παραμένει αυξημένη περισσότερες ώρες σε σχέση με την  γονοφωλιά που βρίσκεται χαμηλότερα, είναι λιγότερο εκτιθέμενη στον ήλιο και είναι κοντά στην είσοδο της κυψέλης.

Παράλληλα στο πάτωμα ανεβαίνει και η θερμοκρασία που παράγεται  από την γονοφωλιά. Έτσι οι συνθήκες για γέννα εκκόλαψη και εξοικονόμηση πόρων γίνονται ιδανικές. Αυτό προκαλεί τόσο τις εργάτριες να καθαρίσουν και να ανοίξουν χώρο, όσο και την βασίλισσα να ανέβει στο πάνω πάτωμα και να αποθέσει τα αυγά της.

Η εξέλιξη

Θα δούμε την βασίλισσα σταδιακά να επιλέγει να γεννήσει στα κεντρικά πλαίσια στο πάτωμα. Αν υπάρχει μελιτοέκριση, τότε δίπλα στο γόνο και πάνω από αυτόν θα δούμε να βάζουν μέλι σε παχιά στεφάνια. 

Αν η κατάσταση αφεθεί θα δούμε να επεκτείνεται ο γόνος σε βάρος του μελιού στα κοντινά πλαίσια στο πάτωμα.  Κατά κανόνα ο γόνος στο πάτωμα θα καλύπτει τα πλαίσια από την μέση και κάτω και ο τρύγος θα είναι σχεδόν αδύνατος.  Την ίδια στιγμή στην γονοφωλιά, στην θέση το γόνου που εκκολάπτεσαι, θα μπαίνει  πάρα πολλή γύρη και οι παραμάνες θα κατευθύνονται προς την φροντίδα του γόνου στο πάτωμα. Σταδιακά η  γονοφωλια  θα γίνεται όλο και πιο άδεια από πληθυσμό.

gyri
 

 Σε ένα μήνα όλος ο γόνος και το 95% του μελισσιού θα βρίσκεται στριμωγμένο στο πάτωμα και η γονοφωλιά θα είναι "κούφια". Τρύγος δεν θα μπορεί να γίνει.  Λίγο μέλι θα έχουμε στα στεφάνια το γόνου και ίσως και τα πλαϊνά πλαίσια.  Όλη η φώλια κάτω θα είναι γεμάτη γυρη και άδεια πλαίσια. 

Ένας άπειρος  μελισσοκόμος θα σχηματίσει εδώ μια πλασματική εικόνα καθώς θα ανοίγει το πάτωμα και θα βλέπει ένα μελίσσι που έχει 6-7 γόνους στο πάτωμα. Ίσως να νομίζει ότι έχει πάνω από 10-12 γόνους συνολικά. Σίγουρα θα νομίζει ότι βλέπει ένα 20 αρι παραγωγικό μελίσσι αλλά η εικόνα είναι πλασματική  καθώς η γονοφωλιά είναι σχεδόν άδεια. Το μελίσσι του δεν είναι παραγωγικό.

 Αν αφεθεί ανέλεγκτη βασίλισσα και καθώς θα πλησιάζει ο χειμώνας θα συνεχίσει να γεννά στο πάτωμα. Σταδιακά ο γόνος θα μειώνεται και συγκεντρώνεται στο κέντρο της διώροφης κυψέλης ώσπου  να έρθει ο χειμώνας και το μελίσσι θα σφαιρώσει εκεί!  Όπως αναφέρθηκε είναι το καλύτερα μονωμένο μέρος -τόσο για να γεννά η μάνα όσο και να ξεχειμωνιάσει- καθώς είναι ψηλά και μακριά από τις πόρτες και τυχόν ανοιχτό πάτωμα από όπου μπαίνει κρύο.

Χειρισμός για μέλια

Για να κάνουμε τρύγο πρέπει να είναι τα πράγματα ταχτοποιημένα.

Ο γόνος να είναι στην γονοφωλιά και οι γύρες στα πλαίσια δίπλα στους γόνους. Στα στεφάνια και στο πάτωμα πάνω από το γόνο να μπαίνει μόνο μέλι. Αυτή είναι η ιδανική τακτοποίηση κι αυτό είναι δουλειά του μελισσοκόμου.

Ο  μελισσοκόμος θα πρέπει  να μην αφήνει την μάνα να γεννάει στο πάτωμα. Θα πρέπει συστηματικά να κατεβάζει τον γόνο της στην φωλιά και να μεταφέρει επάνω τυχόν πλαϊνά πλαίσια που έχουν μέλι. Πρέπει να τοποθετεί στο πλάι της γονοφωλιας τις γύρες και να περιμένει να δει να μπαίνουν μέλια στο πάτωμα.

Σε κάθε επιθεώρηση αν ο μελισσοκόμος δει πλαίσια με ανοικτό γόνο στο πάτωμα τα κατεβάζει αμέσως στην γονοφωλιά. Αν δεν χωρούν στην γονοφωλιά προτιμά να ανεβάσει στο πάτωμα πλαίσια με ψημένο γόνο.  Αυτά μόλις εκκολαφτούν και υπάρχει ανθοφορία θα γεμίσουν μέλι..

Την περίοδο που έχει τελειώσει η σμηνουργία και δεν χρειάζεται συνεχής έλεγχος για κελιά η επιθεώρηση των διώροφων μελισσιών θα είναι πολύ απλή.  Απλά θα ανοίγει το πάτωμα και θα κοιτά τα μέλια του αν ωρίμασαν. Αν  δει γόνο θα τον κατεβάζει κάτω.  Αν δεν δει γόνο θα πρέπει να επεκτείνει την επιθεώρηση του ώστε να δει την εικόνα του γόνου και μέσω αυτού το αν υπάρχει η βασίλισσα. 

Με αυτό τον χειρισμό σε μια καλή νομή το πάτωμα θα μπλοκάρει σταδιακά με μέλια και η γέννα σε αυτά θα είναι αδύνατη.

Αν έρθουν μέλια και η βασίλισσα επιμένει να γεννά στο πάτωμα, για να κάνουμε τρύγο θα πρέπει να τοποθετήσουμε διάφραγμα βασίλισσας ώστε να την εμποδίσουμε να αναβαίνει στο πάτωμα. Σε δυο εβδομάδες περίπου το πάτωμα θα ξεγονέψει και η μείωση του γόνου και θα αυξήσει την αποθήκευση μελιού το οποίο θα καταλήξει τα βαρέλια μας.

Αντιστροφή πατωμάτων

Για να έχουμε παραγωγικά μελίσσια συστηματικά να επιδιώκουμε να κατεβάζουμε τον γόνο στην γωνοφωλιά.  Η αντίστροφη πατωμάτων γίνεται όταν έχει ξεφύγει η κατάσταση κι  έχει επεκταθεί πολύ ο γόνος στο πάτωμα  Τότε τον κατεβάζουμε όλο κάτω.  Η αντιστροφή πατώματος - γονοφωλιάς γίνεται στις κυψελες με κινητούς πάτους για ευκολία, όταν έχεις να το κάνεις σε δεκάδες μελίσσια και δεν θέλεις να τα ανοίξεις ένα-ένα και να κατεβάζεις γόνους.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *