Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Η Ροδιά στην μελισσοκομία

polen
εικ. 1
Η ροδιά καλλιεργείται πλέον εντατικά στην χώρα μας σε μεγάλες εκτάσεις και κτήματα που την περίοδο της ανθοφορίας προσελκύουν μέλισσες. Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα και θεωρείται μάλιστα το αρχαιότερο καλλιεργούμενο καρποφόρο δέντρο.

Η ανθοφορία της ξεκινά από τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε πολλές περιοχές και μέχρι τον Αύγουστο. Είναι ένα φυτό που δεν χρειάζεται τη μέλισσα καθώς είναι αυτογόνιμο, αλλά η σταυρογονιμοποίηση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή και να βελτιώσει την ποιότητα του καρπού. 

Τα άνθη της παράγουν νέκταρ (εικόνα 2) αλλά αυτό που προσελκύει μέλισσες είναι η πολύ πλούσια και μεγάλη σε ποσότητα γύρη που παράγουν!

Ροδιά
εικ.2
Ο Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια, ότι καλλιεργούσαν ροδιές στο νησί των Φαιάκων στους κήπους του Βασιλιά Αλκίνοου,  ενώ ο Θεόφραστος αναφέρει τη ροδιά με τα ονόματα «ροιά» και «ρόα»,

Η ροδιά είναι ένας φυλλοβόλος  μακρόβιος θάμνος, αφού ζει μέχρι και 200 χρόνια. Η  παραγωγική της ζωή ωστόσο, φθάνει τα 40-50 χρόνια. Η καταγωγή της είναι από το Ιράν / Περσία και σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλα τα μεσογειακά παράλια. 

Καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της από τους οποίους παράγεται χυμός αλλά και ποτά όπως  γρεναδίνη, βαφές, μελάνια, δεψικό οξύ για την κατεργασία δερμάτων (ταννίνη), αλλά επίσης και για καλλωπιστικούς σκοπούς!
Σύμβολο
Το ρόδι είχε εξέχουσα θέση σε όλη την ιστορία της τέχνης, του πολιτισμού και της θρησκείας, από την ιστορία των εποχών της ελληνικής μυθολογίας έως τη Βίβλο. Το συναντάμε ως σύμβολο σε αγιογραφίες της Παρθένου Μαρίας, ενώ το συναντάμε στην κλασική τέχνη και σε έργα όπως το  Ρωμαίος και Ιουλιέτα. 

Το βρίσκουμε ως σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης, άλλα θα το βρούμε και στα κόλλυβα που προσφέρονται στα μνημόσυνα (βρασμένο σιτάρι, ζάχαρη και σπόροι ροδιού) 

Τα ρόδια έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής αν διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου και γι’ αυτό τα κουβαλούσαν στα μεγάλα ταξίδια μέσα στην έρημο σαν πηγή νερού και τροφής. Παραδοσιακά θεωρούνταν σύμβολο καλοτυχίας και ακόμα και σήμερα τα ρόδια χρησιμοποιούνται σαν στολίδια σε φρουτιέρες και σε χριστουγεννιάτικα στεφάνια, και είναι τα φρούτα που κυκλοφορούν κατά την εορταστική περίοδο.

Στην αρχαιότητα το φρούτο ήταν αφιερωμένο στην Ήρα, η οποία παριστάνεται πάντα στα γλυπτά να κρατά μία ροδιά. Οι Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Θεόφραστος, αναφέρουν τη ροδιά με το όνομα “ρόιο” και ο Διοσκουρίδης παραθέτει τις φαρμακευτικές ιδιότητες από τα διάφορα μέρη του φυτού.

συλλέκτρια γύρης
εικ. 3
Ο χυμός ροδιού έχει αποδειχτεί ότι έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα από το κόκκινο κρασί, το χυμό σταφυλιών, το χυμό βακκίνιων και το πράσινο τσάι. Παράλληλα μειώνει το οξειδωτικό στρες και τα τοξικά αποτελέσματα των ελεύθερων ριζών ενώ πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα του παρέχει προστασία από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και γνωστικές διαταραχές. Έχει υψηλή συγκέντρωση ολικών φαινολικών ουσιών. 

Αυτοί είναι και μερικοί απ’ τους λόγους που τα τελευταία χρόνια κάτω από τον όρο “σούπερ τροφή” αναπτύχθηκε η στρεμματική καλλιέργεια  της ροδιάς, την οποία συναντάμε κυρίως στους κάμπους.

Οι ροδιές ευδοκιμούν σε θερμές περιοχές με ήπιο χειμώνα, χωρίς έντονους ψυχρούς ανέμους. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές, στα νησιά και στις εσωτερικές πεδιάδες. Η ρoδιά είναι ανεκτίμητη πηγή γύρης για τις μέλισσες ειδκά το καλοκαίρι όταν η ζέστη  στους κάμπους έχει ξεράνει τα πάντα και η γύρη σπανίζει.
Γυρεόκοκκος ροδιάς.  Χαρακτηριστικά γυρεόκοκκου
Σχήμα: σφαιρικό • Διάμετρος P: 17.4μm (15.7-19.2) • Διάμετρος E: 16.6μm (15.1-18.6)

Όσον αφορά το έδαφος, η ροδιά αναπτύσσεται σε χώματα βαθιά και γόνιμα, δροσερά, που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *