Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Εύφλεκτα υλικά στις βάσεις κυψελών βάζουν σε κίνδυνο το δάσος

beehives

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών όπως τα ελαστικά αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν μερικοί μελισσοκόμοι ως βάσεις για τις κυψέλες τους ζητά με έγγραφό της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της «ενημερώνει όλους τους Μελισσοκόμους που έχουν τοποθετήσει, εντός των Δασών και Δασικών εκτάσεων και κυρίως αντιπυρικών ζωνών, ελαστικά αυτοκινήτων ως βάσεις για την εγκατάσταση των κυψελών τους να τα απομακρύνουν άμεσα και να τα αντικαταστήσουν με άλλα δύσφλεκτα υλικά.

Οι κυψέλες που είναι τοποθετημένες σε δασικούς, αγροτικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες πρέπει να τοποθετηθούν σε επιτρεπτές αποστάσεις (τουλάχιστον 25 μέτρα από το δρόμο με κατεύθυνση εισόδου όχι προς την οδό, 50 μέτρα από κατοικημένες οικίες, ποιμνιοστάσια, τόπους ποτίσματος ζώων και θέσεων θέας και στάθμευσης ) και θα πρέπει να υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του μελισσοκόμου σε ευδιάκριτο σημείο. Σε περίπτωση μη απομάκρυνσής τους η Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες».

Όπως εξήγησε στο «ΤyposThes» ο κ. Δημήτρης Μητσιάρας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νικήτης – Μέλι Σίθων «η τοποθέτηση ελαστικών ως βάση στις κυψέλες είναι μια πρακτική που ακολουθεί κατ΄εξαίρεση ένα μικρό ποσοστό μελισσοκόμων στη Χαλκιδική, γύρω στο 15-20%. Ως συνεταιρισμός είμαστε σύμφωνοι με την ανακοίνωση που εκδόθηκε γιατί είναι πράγματι επικίνδυνο να υπάρχουν εύφλεκτα υλικά μέσα στο δάσος». Ο ίδιος εξήγησε πως όσοι επιλέγουν αυτό το υλικό για στήριξη των κυψελών το κάνουν επειδή είναι ανθεκτικό και με αυτό τον τρόπο μπορεί να αεριστεί η κυψέλη, να μην φθαρεί το ξύλο της κυψέλης που διαφορετικά θα χαλούσε πιο γρήγορα αν ακουμπούσε στο έδαφος, και να μην δημιουργηθεί υγρασία η οποία γεννά αρρώστιες στις μέλισσες. Σκεφτείτε πως η μέλισσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Όπως στην υγρασία ένας άνθρωπος έχει περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσει το ίδιο ισχύει και για την μέλισσα. Επίσης αν υπάρξει ασθένεια μετά θα πρέπει να δοθεί και αντιβιοτικό κλπ…».

Μάχη στήριξης Έλληνα παραγωγού – Πληγή οι παράνομες ελληνοποιήσεις μελιών

toast-bread-honey

Εν τω μεταξύ ο κ. Μητσιάρας ζητά εκ μέρους του κλάδου την στήριξη των καταναλωτών αλλά και της πολιτείας στο ελληνικό μέλι και γενικά στα ελληνικά προϊόντα. «Με τα όσα έχουν συμβεί τελευταία στην οικονομία γνωρίζουμε πως ο καθένας κοιτάζει να ξοδεύει λιγότερα χρήματα. 
 
Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει πως το κόστος παραγωγής μελιού είναι υψηλό, οπότε είναι λογικό να υπάρχει και μια αντίστοιχη τιμή. Αλλά επίσης πρέπει να έχει υπόψιν πως το καθαρό ελληνικό μέλι έχει καλύτερη ποιότητα. Είναι σημαντικό να στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς όχι μόνο για το μέλι αλλά και όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Και να μην επικροτεί μέσω των αγορών του τις παράνομες ελληνοποιήσεις μελιών».

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *