Η εξοικονόμηση πόρων, με στόχο την αποθήκευση τους για τις ανάγκες του μελισσιού και για τον χειμώνα, είναι στα βασικά ένστικτα της μέλισσας. Κάθε μέρα της ζωής της περιστρέφεται γύρω από αυτή την ανάγκη.
Μέσα στην κυψέλη η τακτοποίηση κι η αποθήκευσή των αποθεμάτων, η διατροφή και η κατανάλωση ενέργειας, διέπονται από τις συμπεριφορές εξοικονόμησης.
Ο μελισσοκόμος αφού κατανοήσει όλη την λειτουργία του μελισσιού, παύει να θεωρεί τα μελίσσια του σαν παραγωγικά ζώα, κι αρχίζει να τα βοηθά απλά να εξοικονομήσουν πόρους, ώστε -μόλις αυτοί γίνουν ορατοί στην κυψέλη- να τους συλλέξει για λογαριασμό του.
Αυτή η πρακτική της υποβοήθησης του μελισσιού ευνοεί τα μελίσσια μας να είναι ή να παραμείνουν υγιή, χορτάτα και παραγωγικά. Κυρίως όμως μας ευνοεί στην τσέπη μας.
Η φιλοσοφία υποβοήθησης του μελισσιού μας οδηγεί να βάζουμε φοαμ, κηρόπανα, ζαχαροζυμαρο, μας οδηγεί να βάζουμε χειμερινές πόρτες και γενικά δείχνει ολοκάθαρα τι πρέπει να κάνει ο μελισσοκόμος όλο τον χρόνο.
Ρύθμιση Θερμοκρασίας
Μια από τις εργασίες που πρέπει να κάνει η μέλισσα μέσα στην κυψέλη είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.
Το χειμώνα οι μέλισσες παράγουν θερμότητα δονώντας τους θώρακες τους και πλησιάζοντας πολύ κοντά η μια στην άλλη. Με αυτό τον τρόπο το κορμί τους παράγει θερμότητα και επιπλέον δεν αφήνουν αυτή την θερμότητα να διαφύγει στο περιβάλλον.
Το καλοκαίρι πάλι, η μέλισσα για να κρατήσει την θερμοκρασία στην κυψέλη σταθερή, κατάλληλη για την εκτροφή γόνου, αρχίζει να αερίζει.
Κουνά τα φτερά της συντονισμένα με άλλες μέλισσες ώστε όλες μαζί να δημιουργήσουν ένα ρεύμα αέρα, το οποίο κινείται από την είσοδο προς τα παράθυρα του καπακιού. Ο αέρας αυτός σε συνδυασμό με το νερό που κουβαλούν οι μέλισσες θα δροσίσει την κυψέλη.
Οι δυο αυτές συμπεριφορές απαιτούν ενέργεια. Η κατανάλωση ενέργειας σημαίνει (τόσο για τα μελίσσια όσο και για εμάς) πολύτιμη απώλεια μελιού ενώ για τις μέλισσες σημαίνει επιπλέον σωματική ταλαιπωρία και φθορά.
Για να το αποφύγουμε αυτό προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε στα μελίσσια μας όσο είναι δυνατόν θερμοκρασιακή σταθερότητα. Τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.
Όσο μικρότερο είναι το μελίσσι τόσο περισσότερο δυσκολεύεται να διατηρήσει την θερμοκρασία και την σταθερότητα που έχει ανάγκη και η όποια παρέμβαση μας είναι καθοριστική για το μέλλον του.
Πατέντα
Μια πατέντα που χρησιμοποιώ ολο τον χρόνο είναι το φοαμ.
Κόβω ένα κομμάτι νάιλον ενσίρωσης ορθογώνιο παραλληλόγραμμο 50εκ Χ 1 μέτρο.
Τοποθετώ ανάμεσα ένα κομμάτι φοαμ 45Χ45εκ και με ένα συρραπτικό ενώνω τις άκρες γυρίζοντας λίγο προς τα μέσα ώστε να μην παίρνει νερό. Η κατασκευή είναι πολύ απλή, εξαιρετικά φθηνή και κρατά αρκετό καιρό.
Τοποθετώ την κατασκευή στο πάνω μέρος της κυψέλης κάτω από το καπάκι όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
Προσοχή το φοαμ προεξέχει από τις κυψέλες για να διώχνει και τα νερά. Αν είναι ακριβώς στο μέγεθος της κυψέλης μπορεί το νερό της βροχής να "γλύφει" και να περνά στο εσωτερικό.
Το χειμώνα αφήνω δυο δάχτυλα στο πίσω μέρος για να κυκλοφορεί ο αέρας και το καλοκαίρι το έχω διπλωμένο ώστε να καλύπτει την μισή κυψέλη ή στα μικρότερα μέλισσα τα 2/3.
Παλαιοτέρα έβαζα κηρόπανο αντι για φοαμ και στα αλήθεια δεν καταλάβαινα και πολλά.
Είχα ρωτήσει παλαιότερους μελισσοκόμους και μου είχαν μιλήσει για το "σφιχτό μελίσσι" αλλά το κηρόπανο δεν μου έδινε την αίσθηση ότι σφίγγει το μελίσσι ή ότι προσφέρει κάτι.
Όταν παρατήρησα την συμπεριφορά εξοικονόμησης πόρων που διέπει την κυψέλη άρχισα να καταλαβαίνω ότι το φοαμ είναι αναγκαίο εδικά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Τα οφέλη:
- Τα μελίσσια αναπτύσσονται ταχύτερα καθως η σταθερή θερμοκρασία τα σπρώχνει να ρίξουν γόνο νωρίς ειδικά αν βρουν γύρη.
- Η κατανάλωση τροφής μειώνεται στο ελάχιστο κι αυτό σημαίνει περισσότερο μέλι
- Η μέλισσα ζει περισσότερο. Δε κουράζεται το χειμώνα να ασχολείται με την διατήρηση της θερμοκρασίας στην κυψέλη.
Η συγκεκριμένη πατέντα προέκυψε από εμπειροτεχνία από παλαιότερους μελισσοκόμους και τελικά έγινε εμπορικό προϊόν. Αν δεν θέλετε να την φτιάξετε θα την βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα.
Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα του EL00044 στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου