Δυναμικό άνοιγμα στην αγορά της Γερμανίας του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Ηρακλείου
Ο συνεταιρισμός υποστηρίζει σε όλα τα στάδια από την παραγωγή μέχρι τη διάθεση του προιόντος τους μελισσοκόμους.
Ο μελισσοκομικός συνεταιρισμός Ηρακλείου Κρήτης είναι μια δυναμική οντότητα μελισσοκόμων, μια κοινότητα που προάγει το πιο αγνό και θρεπτικό προϊόν με την απαράμιλλη γεύση του πεύκου και των βοτάνων της κρητικής γης.
Επισκεφτήκαμε το μελισσοκομικό συνεταιρισμό Ηρακλείου Κρήτης και είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε και να συνομιλήσουμε με τον εκπρόσωπο γεωπόνο και χημικό τροφίμων, υπεύθυνο του συνεταιρισμού, κο Δημοσθένη Ισαακίδη.
Είναι πάντοτε εποικοδομητικό να συναντάς ανθρώπους που γνωρίζουν και σέβονται ένα βασικό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής , αυτόν της μελισσοκομίας στην προκειμένη περίπτωση, και διακατέχονται από αγάπη και μεράκι για τη μελισσοκομική τέχνη.
Ο ορισμός τέχνη στη συγκεκριμένη παραγωγή δεν είναι άτοπος ούτε υπερβολικός καθώς όπως μας εξήγησε ο κος Ισαακίδης : «H μελισσοκομεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προστασία του περιβάλλοντος και ο μελισσοκόμος υποχρεούται να είναι οικολόγος ,επιζητώντας την τοποθέτηση των μελισσιών του σε ένα όσο το δυνατόν ανόθευτο και ανέγγιχτο περιβάλλον».
Ο Πρόεδρος του μελισσοκομικού συνεταιρισμού κος Στέλιος Μανωλίτσης και ο αντιπρόεδρος κος Νίκος Μαυράκης είναι κοντά στον παραγωγό και προάγουν με κάθε τρόπο το κρητικό μέλι.
Ο κος Μανωλίτσης εστιάζει στο συνεταιρίζεσθαι, ως τη μόνη ουσιαστική πρακτική για να έχει μέλλον η παραγωγή του μελισσοκόμου. «Η τυποποίηση και η απόκτηση Brand name, του μελιού καθώς και των παραγόμενων προϊόντων αποτελεί το διαβατήριό του για την αποδοχή και εδραίωση του στην εγχώριο και κυρίως στην αγορά του εξωτερικού» , όπως μας τονίζουν και οι δύο.
Ο κος Μαυράκης, σχετικά με την προώθηση του μελιού και τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει αλλά και αυτές που αναμένονται στο εγγύς μέλλον , έχει στρέψει την προσοχή του στη Διεθνή έκθεση προϊόντων που θα γίνει στη Γερμανία.
«Αναμένεται δυναμική παρουσία του κρητικού μελιού». Μας παρουσιάζει τις κινήσεις του συνεταιρισμού ο αντιπρόεδρος κος Μαυράκης. «Ο συνεταιρισμός έχει τη δυνατότητα πιστοποίησης με ανάλυση του μελιού και ειδική σήμανση ώστε να αποκτά προστιθέμενη εγγύηση το προϊόν.
Είναι πολύ σημαντικό ο παραγωγός να γνωρίζει ότι έχει τη δυνατότητα να δώσει προώθηση στο προϊόν του μέσα από το συνεταιρισμό αποκτώντας το Brand name που θα του επιτρέψει και πάλι μέσα από τις συντονισμένες κινήσεις του συνεταιρισμού να ωθήσει το προϊόν του στα ράφια σοβαρών ξενοδοχειακών μονάδων, σε μεγάλα market ,αλλά και σε εκθέσεις που υπάρχει πλάνο να γίνουν».
«Η τελευταία έκθεση στην οποία ήταν παρόν το μέλι του συνεταιρισμού έγινε στο Ο.Α.Κ.Α ,στο ποδηλατοδρόμιο».
Ο κος Λευτέρης Αυγενάκης ως υφυπουργός αθλητισμού, έδωσε τη δυνατότητα το κρητικό μέλι να προβληθεί στην έκθεση καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει και πάλι το συγκεκριμένο προϊόν ως το αγνότερο της φύσης να πρωτοστατεί. Δεν είναι τυχαίο ότι και στη συνεργασία του με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης της Ιταλίας ο Ιταλός υπουργός πρόσφερε στον κο Αυγενάκη μια κασετίνα με μέλια , ενδεικτική χειρονομία της προώθησης του προϊόντος.
Στην ερώτησή μας σχετικά με τις προσδοκίες τους από την έκθεση στη Γερμανία , οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού μας παρουσιάζουν, τη δυναμική του συνεταιρισμού.
Οι προοπτικές που διανοίγονται για την αύξηση του μεριδίου του ελληνικού μελιού στην αγορά της Γερμανίας είναι αυτές που μας αξίζουν. Το κρητικό μέλι ανόθευτο, εύγεστο από την πλούσια αυτοφυή χλωρίδα με άρωμα βοτάνων και πεύκου και με την εξισορρόπηση της τιμής του τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα γερμανικά μέλια , σε συνδυασμό με την στροφή προς την υγιεινή διατροφή των εταίρων , καθιστούν το μέλι μας ανταγωνιστικό και απαραίτητο για τους εταίρους, ως βιολογικό προϊόν.
Οι δυναμικές κινήσεις του Συνεταιρισμού
Το άνοιγμα του Προεδρείου του συνεταιρισμού δε σταματά στις εκθέσεις. Έχουν αιτηθεί από την Περιφέρεια μηχανήματα εκσυγχρονισμού της τυποποίησης μελισσοκομικών προϊόντων και φωτοβολταικό εξοπλισμό . Ενώ παράλληλα έχουν απευθυνθεί στο Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ώστε να ενταχθούν σε χρηματοδοτήσεις από προγράμματα ΕΣΠΑ και προσανατολίζονται στη διοργάνωση γιορτής μελιού σε ανοικτό χώρο, κεντρικά της πόλης του Ηρακλείου. Όλες οι κινήσεις στην προώθηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Δήμο Ηρακλείου ,αλλά και τους άλλους Δήμους που προχωρούν σε ανοίγματα με φεστιβάλ και γιορτές προϊόντων κρητικής γης.
Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που δεν αρκούνται στο τυποποιημένο έδεσμα, υποκατάστατο του μελιού, θα ήταν έξυπνο και για τη δική τους προβολή να αξιοποιήσουν το κρητικό μέλι και στις προθήκες των τοπικών προϊόντων , τυποποιημένο και με τις σημάνσεις ποιότητας να το παρουσιάσουν στους ξένους επισκέπτες μας.
Σχετικά με τις επιχορηγήσεις των μελισσοκόμων, ο κος Ισαακίδης , χημικός τροφίμων και συνεργάτης στο συνεταιρισμό, μας εξηγεί. «Εδώ δεν υπάρχουν εισοδηματικές ενισχύσεις , όπως σε άλλες μορφές παραγωγής. Οι μελισσοκόμοι μας με βάση το πρόγραμμα μελισσοκομίας έχουν μικρή ενίσχυση για αλλαγή της κυψέλης και των υλικών που χρησιμοποιούν. Επίσης ένα βοήθημα για τις μετακινήσεις τους στο νησί καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα σταθερής μελισσοκομίας, και η νομαδική μελισσοκομία κοστίζει. Οι μετακινήσεις σε διαφορετικούς τόπους των κυψελών είναι δαπανηρή αλλά μας δίνει εξαιρετικό μέλι.»
Ο μελισσοκομικός συνεταιρισμός στο Ηράκλειο αριθμεί ενεργά 45 μέλη από όλους τους νομούς. Στόχος του είναι η εξέλιξη, για να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες , μόνο στο Ηράκλειο αριθμούν τους 2000 μελισσοκόμους , που είναι πελάτες του συνεταιρισμού.
Ο συνεταιρισμός έχει ήδη μια μεγάλη νίκη. Ο Κος Ισαακίδης
τονίζει « Έχουμε κάνει το μέλι ΠΟΠ πευκοθυμαρόμελο Κρήτης. Έπρεπε να
προστατέψουμε το προϊόν μας».
Ο κος Ισαακίδης επισημαίνει το βασικό στόχο των μελισσοκόμων
.«Αυτό στο οποίο στοχεύουμε τώρα είναι το άνοιγμα στις αγορές κυρίως του εξωτερικού. Στο εσωτερικό όλοι αναγνωρίζουν τη μοναδικότητα σε θρεπτικά συστατικά του κρητικού μελιού. Από επωνυμίες το μοναδικό ίσως μέλι που θα συναντήσουμε αυτή τη στιγμή να πωλείται είναι το «κρητικό», σε αγορές αεροδρομίων ή κάποια μεγάλα μάρκετ. Γι αυτό προχωράμε σαν Ένωση σε εκθέσεις. Στόχος μας η άμεση προβολή στην αγορά του εξωτερικού».
«Συγκεκριμένα συμμετέχουμε με περίπτερό μας σε γερμανική έκθεση, και σκοπός μας είναι οι ξένοι, να γευτούν το μέλι. «Θα πρέπει να τους το βάλουμε στο στόμα για να αντιληφθούν μέσα από την εκρηκτική γεύση του κρητικού μελιού , ότι η γεύση των δικών τους μελιών δεν συγκρίνεται με την ένταση και την απόλαυση των αρωμάτων του μελιού της κρητικής γης.»
ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΕΛΙ PRIME ΠΡΟΙΟΝ
Στην ερώτησή μας σχετικά με τη διαφοροποίηση ποιότητας στο μέλι, ο γεωπόνος μας εξήγησε ότι:
«Δεν υπάρχει μέλι Α και Β ποιότητας. Κάποιες ανθοφορίες έχουν περισσότερη ζήτηση εξαιτίας των αρωμάτων τους , όπως το θυμαρίσιο μέλι με τη χαρακτηριστική του έντονη γεύση αλλά και άλλα ανθόμελα είναι εξίσου ποιοτικά. Η επιλογή μελιού είναι υποκειμενική αλλά η παραδοχή ότι το κρητικό μέλι λόγω πάλι του γεωγραφικού ιδιώματος, των κρητικών βοτάνων και των θρεπτικών συστατικών τους είναι επίσης μια ακόμη παγκόσμια παραδοχή».
Ο κος Ισαακίδης ,κάνει μια περιβαλλοντική αναδρομή. «Στην Κρήτη, η οποία κάποτε ήταν ένα τεράστιο πευκοδάσος, η δυνατότητα παραγωγής μελιού με το ιδιαίτερο άρωμα και τις θρεπτικές ιδιότητες του πεύκου, θα μας έδινε μεγάλη παραγωγή και τις τέλειες συνθήκες για τα μελίσσια. Φέτος και παρά την κλιματική αλλαγή , που όλοι βιώνουμε και που προκαλεί αλλού λειψυδρία και αλλού ανώμαλη κατανομή νερού , στο νησί έχουμε ικανοποιητική παραγωγή μελιού από πεύκο.»
«Επίσης και η χαρουπιά, μας δίνει μέλι με άριστα θρεπτικά συστατικά καθώς και αντιβιοτική δράση . Είναι φάρμακο το μέλι από χαρούπι και πολύ ανθεκτική σε κλιματικές συνθήκες η χαρουπιά, γεγονός που δίνει στους μελισσοκόμους με τη νομαδική δράση, τη δυνατότητα να αναζητήσουν τόπους που η μέλισσα απολαμβάνει και παράγει εξαιρετικά θρεπτικό μέλι».
Το απόσταγμα της συνέντευξης εστιάζεται στη δυναμικότητα της παραγωγής κρητικού μελιού, και στην ανάδειξή του στη Διεθνή αγορά. «Το κρητικό μέλι είναι ανόθευτο, μοναδικής γεύσης που δύσκολα περιγράφεται για τους ξένους. Προϊόν κυρίως αγάπης και επιμονής στη σύνδεση με τη μέλισσα και τα τερτίπια της. Ο μελισσοκόμος δε θα πλουτίσει αλλά γνωρίζει ότι το προϊόν του συνυπάρχει με τη συμμόρφωση στους κανόνες της φύσεως , άρα είναι εξ ορισμού οικολόγος».
Όμως ήρθε η εποχή , να βρει το κρητικό προϊόν τη θέση που του αξίζει και που προέρχεται κυρίως από τη θρεπτική του αξία . Μοναχός του ο παραγωγός δε θα καταφέρει να ανταποκριθεί , καθώς τα στάδια αφορούν παραγωγή, έλεγχο , αναλύσεις, τυποποίηση, marketing και προώθηση στις αγορές του εξωτερικού . «Η ισχύς εν τη ενώσει» , δεν ήταν τυχαίο απόφθεγμα. Ο μελισσοκομικός συνεταιρισμός έχει ανοικτές τις πόρτες του , παρέχει τα υλικά και την τεχνογνωσία και προωθεί το κρητικό μέλι.
Όσο περισσότεροι , τόσο πιο δυνατοί μελισσοκόμοι.
Κείμενο Συραγώ Χορταριά από maleviziotis.gr
Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου