Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Ένας οδηγός για την τήρηση αρχείων μελισσοκομίας

meli-papaioannou

Η τήρηση αρχείων είναι μια ουσιαστική πτυχή της μελισσοκομίας!

Όλοι οι μελισσοκόμοι στην αρχή αντιμετωπίζουμε τη μελισσοκομία  ως χόμπι και τις πρώτες μας κυψέλες ως κατοικίδια. 

Κάποια στιγμή όμως αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται γι ακριβό χόμπι αλλά κι ότι η ενασχόλησή έχει μια ετήσια περιοδικότητα και εργασίες που επαναλαμβάνονται.

Έτσι σταδιακά η τήρηση ενός αρχείου επιβάλλεται από τα πράγματα.

Το αρχείο αυτό θα μας βοηθήσει να παρακολουθούμε την υγεία και την παραγωγικότητα των αποικιών μας, και να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις διαχείρισης που συμμορφώνονται με τις πραγματικές απαιτήσεις και ανάγκες των μελισσιών, τους στοχους μας άλλα και τις δυνατότητές της τσέπης μας.

Ακολουθεί ένας οδηγός για την τήρηση αρχείων μελισσοκομίας: 

Το βασικότερο  στοιχείο που πρέπει να καταγράφουμε σαν μελισσοκόμοι είναι τα έξοδα και τα έσοδα. Ακόμη και σε μικρή κλίμακα η μελισσοκομία μπορεί να αποφέρει κάποια έσοδα άλλα σίγουρα έχει αρκετά έξοδα.

Σε αυτά πρέπει να υπολογιστεί η αγορά εξοπλισμού, οι τροφές, οι μετακινήσεις, τυχόν θεραπείες και οι απώλειες, ενώ στα έσοδα θα πρέπει να υπολογιστούν όλα τα προϊόντα της κυψέλης ακόμη κι αν αρχικά τα καταναλώνει ο ίδιος ο νέος μελισσοκόμος στο σπίτι του και δεν πουλιούνται στον καταναλωτή.

Ο εξοπλισμός (κυψέλες, πλαίσια κεριά, εργαλεία προστασίας, μελιτοεξαγωγέας, δοχεία κλπ) δεν είναι επαναλαμβανόμενα έξοδα άλλα η προμήθεια τους γίνεται άπαξ μέσα στη χρονιά. Έτσι αυτά τα έξοδα θα πρέπει να θεωρούνται το κεφάλαιο μας πάνω στο οποίο θα βασιστούν τα έσοδα μας και τα επόμενα χρόνια. Η ποιότητά και η αντοχή είναι βασικά ζητούμενα!

Αντίθετα, τα έξοδά μας για οι τροφές, μετακινήσεις, συσκευασίες μελιού (βάζα ετικέτες κλπ) και τυχόν θεραπείες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πάγια έξοδα και σε αυτά τα αναζητούμε την οικονομία και την ποιότητα.

Για τα έσοδά διατηρούμε αρχεία με τις πωλήσεις μελιού, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας που πωλήθηκε, της τιμής και των πληροφοριών πελατών, εάν υπάρχουν. Αυτό μας βοηθά στη διατήρηση κι΄ ανάπτυξή ενός πελατολογίου πάνω στο οποίο θα χτίσουμε τις μελλοντικές κινήσεις, στην παρακολούθηση των εσόδων που παράγονται από τις πωλήσεις μελιού και άλλων προϊόντων και στη διατήρηση ακριβών οικονομικών στοιχείων.

meli-baza

 

Με ένα οικονομικό αρχείο σε βάθος τριών τεσσάρων ο μελισσοκόμος  θα έχει πλήρη εικόνα για τα κόστη και τα έσοδά του, για το που κατευθύνονται τα χρήματά του και πως αποδίδουν. 

Μπορεί μέσω αυτών να ανακαλύψει ότι στην περιοχή που δραστηριοποιείται και με το μέλι που παράγει δεν καλύπτει τα έξοδα του και πρέπει να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή ή επεκταθεί στην παραγωγή βασιλικού πολτού, γύρης, πρόπολης, παραφυάδων βασιλισσών κλπ. 

Η κάθε μια δραστηριότητα από τις παραπάνω λειτουργεί ανταγωνιστικά της άλλης έτσι μια κυψέλη που κατευθύνεται στην παραγωγή βασιλικού πολτού δεν θα πρέπει να κατευθύνεται στη συλλογή γύρης ούτε θα πρέπει να αναμένουμε να συλλέξει μέλι για τρύγο.

Περαιτέρω στη βασική θεωρία μας οι παράγωγοί συμπιέζουμε τα κόστη παράγωγης των προϊόντων μας και πουλάμε παραπάνω από αυτά τα κόστη.

Το κέρδος που προκύπτει μας το επανα- επενδύουμε ως κεφάλαιο και εξοπλισμό. Έτσι σταδιακά βήμα-βήμα και  χρονιά με την χρονιά η επιχείρηση μας μεγαλώνει.

Προϋπολογισμός

Έτσι μετά από κάποια χρόνια τήρησης αρχείου ξέρουμε για παράδειγμα ότι με 10 μελίσσια βγάζουμε 150 κιλά μέλι και αφαιρώντας τα έξοδα μας μένουν 700 ευρώ! Βάσιμα μπορούμε πλέον να υποθέσουμε ότι με 20 μελίσσια τα μεγέθη διπλασιάζονται, με 50 πενταπλασιάζονται κοκ. Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων κάθε χρονιάς και να  σχεδιάσουμε το μέλλον.

Άλλα αρχεία κρίσιμα για την παραγωγή.

Παραγωγή μελιού: Παρακολουθούμε την παραγωγή μελιού από κάθε κυψέλη, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας που συγκομίστηκε, της ημερομηνίας συγκομιδής και της ποιότητας του μελιού. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν στην αξιολόγηση της παραγωγικότητας της κυψέλης, στο δυναμικό της περιοχής μας και στον προγραμματισμό μελλοντικών συγκομιδών. 

Σίτιση: Καταγράφουμε τυχόν συμπληρωματικές τροφές που παρέχουμε στις αποικίες μας, συμπεριλαμβανομένου του τύπου της τροφής (σιρόπι ζάχαρης, ζαχαροζύμαρο, υποκατάστατο γύρης), την ποσότητα ταΐσματος καθώς και τις ημερομηνίες σίτισης. Σημειώνουμε  το κόστος. Αναζητούμε τρόπους να το μειώσουμε. Ίσως, μια μεταφορά να αξίζει!

Απόδοση Βασίλισσας: Παρακολουθούμε την απόδοση κάθε βασίλισσας στην αποικία. Σημειώνουμε την ηλικία της βασίλισσας, την κατάσταση του γόνου της, τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία της αποικίας και τυχόν σημάδια αποτυχίας ή αντικατάστασης της βασίλισσας.

Διαχείριση παρασίτων και ασθενειών: Η τακτική παρακολούθηση για παράσιτα όπως τα ακάρεα βαρρόα και ασθένειες όπως η ασκόσφαιρα και η νοζεμιαση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των κυψελών και την τεκμηρίωσή της αναγκαιότητας για τυχόν θεραπείες. Καταγράφουμε ότι βλέπουμε και τα κόστη/ζημιές που προκύπτουν! Βάση αυτών προγραμματίζουμε τις παρεμβάσεις μας.

Δραστηριότητα  παραφυάδας ή αφεσμού: Σημειώνουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα αφέσιμου ή παραφυάδας  παρατηρήσατε, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας, του μεγέθους. Αυτές οι πληροφορίες βοηθούν στην αξιολόγηση της συμπεριφοράς, του ρυθμού ανάπτυξής και της παραγωγικότητας των νέων αποικιών. Βοηθούν και στον σχεδιασμό στρατηγικών παρεμβάσεων υποβοήθησης αν χρειάζονται.

Δεδομένα καιρού: Εξετάστε το ενδεχόμενο καταγραφής τοπικών καιρικών συνθηκών, όπως η θερμοκρασία, η βροχόπτωση και η υγρασία, καθώς αυτοί οι παράγοντες  επηρεάσουν δυναμικά τη συμπεριφορά των μελισσών, την ένταση των ανθοφοριών και την παραγωγικότητα της κυψέλης.

melissa-thymari

Καθώς κάθε περιοχή έχει συγκεκριμένο κλίμα και συγκεκριμένες ανθοφορίες- μελιτοφορίες που ακολουθούν η μια την άλλη, οι παρατηρήσεις και οι σημειώσεις μας γύρω από αυτά τα δεδομένα είναι κρίσιμες για τον προγραμματισμό μας και την αξιολόγησης μιας περιοχής. Από αυτές θα προκύψει τυχόν αναγκαιότητά έγκαιρης μετακίνησής, αναγκαιότητά σίτισης, προγραμματισμός τρύγου, κόψιμο παραφυάδων κλπ

Διατηρώντας λεπτομερή και ακριβή αρχεία, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις αποικίες μας και να εντοπίσουμε τις τάσεις και τις πιο επιτυχημένες συμπεριφορές από τις οποίες θα λάβουμε υλικό για την αύξησή του μελισσοκομείου  μας. 

Επίλογος

Πολύ σύντομα ο νέος μελισσοκόμος αντιλαμβάνεται ότι οι γενικές παρατηρήσεις και σημειώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες των κυψελών, τις εποχιακές αλλαγές, τις ανάγκες των μελισσιών και άλλες σχετικές πληροφορίες έκτος του ότι παρέχουν πολύτιμες γνώσεις για την υγεία και τη συμπεριφορά των αποικιών με την πάροδο του χρόνου βοηθούν στον προγραμματισμό και στον σχεδιασμό του.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *