Η βασίλισσα ή αλλιώς η μάνα, είναι το πιο σημαντικό μέλος μιας αποικίας μελισσών.
Ρόλος στην Αποικία:
Η βασίλισσα μέλισσα είναι το μόνο σεξουαλικά ώριμο θηλυκό στην αποικία. Ο πρωταρχικός της ρόλος είναι να γεννά αυγά, τα οποία εξασφαλίζουν την επιβίωση και την ανάπτυξη της αποικίας. Είναι υπεύθυνη για την αναπαραγωγική επιτυχία ολόκληρης της κυψέλης.
Ανάπτυξη:
Οι βασίλισσες εκτρέφονται από προνύμφες που τρέφονται με ειδική διατροφή που ονομάζεται βασιλικός πολτός. Αυτή η δίαιτα πυροδοτεί συγκεκριμένες αλλαγές στην φυσιολογία των προνυμφών που τους επιτρέπουν να εξελιχθούν σε βασίλισσες. Η βασίλισσα βγαίνει από το κελί της περίπου 16 ημέρες μετά την ωοτοκία του αυγού.
Φυσικά, χαρακτηριστικά:
Οι βασίλισσες είναι μεγαλύτερες και μακρύτερες από τις εργάτριες, με ευδιάκριτη επιμήκη κοιλιά. Έχουν λείο κεντρί και δεν διαθέτουν καλάθια γύρης στα πίσω πόδια τους, τα οποία υπάρχουν στις εργάτριες μέλισσες.
Ζευγαρώματα:
Αμέσως μετά την εμφάνισή τους ως ενήλικες, οι βασίλισσες αναλαμβάνουν μία ή περισσότερες γαμήλιες πτήσεις ζευγαρώματος, κατά τις οποίες ζευγαρώνουν με πολλαπλούς κηφήνες (αρσενικές μέλισσες). Αποθηκεύουν το σπέρμα από αυτές τις γαμήλιες πτήσεις ζευγαρώματος σε ένα εξειδικευμένο όργανο που ονομάζεται σπερματοθήκη, το οποίο χρησιμοποιούν για να γονιμοποιούν τα ωάρια καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Μακροζωία:
Ενώ οι εργάτριες μέλισσες συνήθως ζουν από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και τον φόρτο εργασίας, οι βασίλισσες μπορούν να ζήσουν για αρκετά χρόνια κάτω από βέλτιστες συνθήκες. Ωστόσο, η παραγωγικότητά τους στην ωοτοκία τείνει να μειώνεται με την ηλικία.
Αντικατάσταση:
Σε μια υγιή κυψέλη, η αποικία αντικαθιστά περιοδικά μια βασίλισσα που γερνάει ή αποτυγχάνε, είναι ασθενής ή τραυματισμένη, Πολλές φορές ή η απόφαση της αποικίας να αντικαταστήσει την Βασιλικά δεν είναι πλήρως κατανοητή από τους μελισσοκόμους.
Διαδικασία αντικατάστασης :
Οι εργάτριες μέλισσες στην κυψέλη παρακολουθούν τακτικά την κατάσταση της βασίλισσας. Εάν αισθανθούν ότι η βασίλισσα αποτυγχάνει ή δεν έχει τη βέλτιστη απόδοση, μπορεί να ξεκινήσουν τη διαδικασία αντικατάστασης.
Οι εργάτριες μέλισσες επιλέγουν αρκετές νεαρές προνύμφες από τα κύτταρα εργάτριες και αρχίζουν να τις ταΐζουν με βασιλικό πολτό. Αυτή η αποκλειστική δίαιτα πυροδοτεί την ανάπτυξη αυτών των προνυμφών σε πιθανές υποψήφιες βασίλισσες.
Οι επιλεγμένες προνύμφες τοποθετούνται σε ειδικά Βασιλικά κελιά τα οποία είναι διευρυμένα κελιά ειδικά σχεδιασμένα για την ανατροφή νέων βασίλισσων. Οι εργάτριες μέλισσες κατασκευάζουν αυτά τα κελιά βασίλισσας από κερί μέλισσας, επεκτείνοντάς τα προς τα κάτω στην κερήθρα.
Μετά από λίγες μέρες μια από τις προνύμφες εκκολάπτεται ως πλήρως ανεπτυγμένη βασίλισσα. Η πρώτη βασίλισσα που βγαίνει από το κελι συνήθως αναζητά και σκοτώνει οποιεσδήποτε άλλες αναπτυσσόμενες βασίλισσες που βρίσκονται ακόμα στα κελιά τους, διασφαλίζοντας ότι παραμένει η μοναδική βασίλισσα της κυψέλης. Μετά θα ζευγαρώσει και θα αρχίσει να γεννά αναλαμβάνοντας τον ρόλο της παλιάς βασίλισσας την οποία οι εργάτριες έχουν ήδη σκοτώσει!
Η Αντικατάσταση είναι ένα φυσικό μέρος του κύκλου ζωής μιας αποικίας μελισσών και βοηθά στη διατήρηση της υγείας και της ζωτικότητας της κυψέλης..
Η σμηνουργία.
Η σμηνουργία είναι ένα άλλο σημαντικό φαινόμενο στη μελισσοκομία, το οποίο συμβαίνει όταν μια αποικία μελισσών αναπαράγεται χωρίζοντας σε δύο ή περισσότερες ξεχωριστές αυτόνομες αποικίες. Εμφανίζεται αποκλειστικά την άνοιξη,και οφείλεται στην παρουσία περισσότερων της μιας βασίλισσας στην αποικία.
Όταν εκκολάπτονται νέες βασίλισσες επιλέγουν να αποχωρήσουν αντί να σκοτώσουν η μια την άλλη, Μαζί με τις νέες βασίλισσες αποχωρεί κι ένα τμημα της αποικία σε μορφή σμήνους, Έτσι προκύπτει ο ο όρος σμηνουργία
Επίλογος:
Η βασίλισσα είναι απαραίτητη για την επιβίωση και τη λειτουργία μιας αποικίας μελισσών, καθώς εξασφαλίζει την παραγωγή νέων γενεών μελισσών. Η υγεία και η παραγωγικότητά της αλλα και καθε έκφανσή της Ζώη της καθορίζει την ζωή της κυψέλης είναι κρίσιμος παράγονταν για τη συνολική ευημερία της.
Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου