Η Κουτσουπιά λατ: Cercis siliquastrum, κοινώς γνωστό και ως δέντρο του Ιούδα, είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα πέντε μέτρα, εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου και σε μέρη της Ασίας.
Είναι γνωστό για τα εντυπωσιακά ροζ λουλούδια του που ανθίζουν την άνοιξη πριν βγουν τα φύλλα του.
Τα άνθη εκκρίνουν έντονα αρωματικό και άφθονο νέκταρ και προσελκύουν διάφορους επικονιαστές, συμπεριλαμβανομένων των μελισσών. Η περίοδος ανθοφορίας της είναι από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Αναπτύσσεται τόσο στην παραθαλάσια όσο και στην ορεινή ζώνη. Φυτεύεται συχνά σε πάρκα στις πόλεις ως καλλωπιστικό φυτό και πολλαπλασιάζεται με σπέρματα.
Οι μέλισσες
Οι μέλισσες κοντά σε Κουτσουπιές μπορούν να επωφεληθούν από την αφθονία σε νέκταρ και γύρη που παράγουν από τα άνθη του.
Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους μελισσοκόμους να διασφαλίζουν ότι υπάρχουν κι άλλες πηγές τροφής για τις μέλισσες καθώς η περίοδος ανθοφορίας του δέντρου Ιούδα είναι σχετικά σύντομη.
Επιπλέον, οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη το περιβάλλον και την πιθανή χρήση φυτοφαρμάκων, καθώς η έκθεση σε φυτοφάρμακα μπορεί να βλάψει τόσο τις μέλισσες όσο και την ποιότητα του μελιού τους!
Οι πρακτικές βιολογικής γεωργίας και η προσεκτική παρακολούθηση μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό αυτών των κινδύνων.
Συνολικά, το Cercis siliquastrum μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξή των πληθυσμών των μελισσών και της παραγωγής μελιού, αλλά είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια ποικιλία ανθοφοριών ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των μελισσών όσο και της εκτροφής γόνου καθ' όλη τη διάρκεια της άνοιξης.
Δείτε ενα video:
Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου