ΟΜΣΕ Ενημέρωση σχετικά με την συνάντηση στο Υπουργείο ΑΑΤ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ σχετικά με την συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε η ΟΜΣΕ
Ακολουθεί τι ενημερωτικό:
Αγαπητοί/ές συνάδελφοι/ισσες,
πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουλίου στο ΥΠΑΑΤ, συνάντηση γνωριμίας με τη νέα, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ηγεσία του Υπουργείου.
Εκτός του Υφυπουργού κ. Χ. Κέλλα που μας υποδέχτηκε, παρόντες ήταν ο Γ.Γ. κ. Γ. Στρατάκος και οι κύριοι Μ. Τζιτζινάκης και Δ. Καλογρίδης, από το αρμόδιο Τμήμα Μελισσοκομίας. Από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Κ. Λεονταράκης, ο Γ.Γ. κ. Γ. Παπιώτης και το μέλος κ. Π. Σαρούδης.
Εκτός του εθιμοτυπικού χαρακτήρα της συνάντησης και παρά τον περιορισμένο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας, θέσαμε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα μπορούσαμε, επικεντρωνόμενοι κυρίως στα τρέχοντα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Οι πληρωμές των αποζημιώσεων των πληγέντων μελισσοκόμων, όπως πληροφορηθήκαμε, θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις εκτιμήσεις των ζημιών και τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις καταγραφές από την πλευρά του ΕΛΓΑ και τα τελικά πορίσματα, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες στους παθόντες.
Θέσαμε επίσης την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει κατάργηση του πλαφόν στον πίνακα παραφυάδων του Μητρώου, προκειμένου να μπορέσουν τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές μελισσιών ή παραφυάδων να συνδιαλλαγούν απρόσκοπτα. Υπήρξε κατανόηση του προβλήματος και δέσμευση ότι, τουλάχιστον σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, θα υπάρξει ρύθμιση -που την περιμένουμε άμεσα-, ώστε να μην υπάρχουν περιορισμοί από τον πίνακα του Μητρώου. Γενικότερα, το θέμα του Ηλεκτρονικού Μητρώου θα τεθεί σε προτεραιότητα, επιθυμία που εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές.
Παραδώσαμε, επιπλέον, τη λίστα των ονομάτων των συναδέλφων που δεν έχουν λάβει την οικονομική ενίσχυση των 15€, ως πληγέντες πλημμυροπαθείς ή πυρόπληκτοι. Εκκρεμούν κάποιες διασταυρώσεις ΑΦΜ που θα γίνουν άμεσα. Υπήρξε και εδώ θετική η στάση του Υφυπουργού, που συμφώνησε ότι πρέπει και αυτοί οι μελισσοκόμοι να λάβουν την ενίσχυση.
Στο θέμα των βιολογικών, παρουσιάσαμε αναλυτικά το πρόβλημα του αποκλεισμού των συναδέλφων που δεν εντάχθηκαν στο μέτρο 11, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, και ταυτοχρόνως δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο καινούργιο βιολογικό πρόγραμμα. Υπήρξε και σε αυτό το πρόβλημα απάντηση ότι θα βρεθεί άμεσα τρόπος ένταξης και αυτών. Προτείναμε επίσης, ως το δίκαιο για όλους, η επιδότηση να γίνει ανά μελίσσι και όχι με βάση του πίνακα με τις κατηγορίες της προδημοσίευσης.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει, όπως μας εξήγησε η υπεύθυνη του προγράμματος, και, δυστυχώς, θα παραμείνει ως έχει.
Διαπιστώθηκε ακόμη ότι η προσπάθεια που έγινε από την πλευρά της ΟΜΣΕ για την επιδότηση της Ελλάδας ως χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ζημιά που προκαλούν οι μελισσοφάγοι, στα πρότυπα της Κύπρου και της Βουλγαρίας, έμεινε στο ...συρτάρι από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, χωρίς να έχει καν υπάρξει η οποιαδήποτε ενημέρωση για το θέμα προς τα αρμόδια τμήματα. Η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα εκ νέου, με την αποστολή του υλικού από την πλευρά μας, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία από την μεριά του υπουργείου.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα, όπως τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις δηλώσεις διαχείμανσης, που έρχονται σε αναντιστοιχία με την εφαρμογή της δράσης για τις μετακινήσεις και τη λανθασμένη αντιμετώπιση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την άρση της υποχρεωτικότητας δήλωσης των 5 κιλών ανά κυψέλη στα νησιά και τις σχετικές δράσεις.
Τα θέματα των ελληνοποιήσεων, της διεπαγγελματικής μελιού, της ευρωπαϊκής οδηγίας μελιού θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση την κοινή επιθυμία επίλυσής τους. Εκτίμηση μας είναι ότι ο δίαυλος επικοινωνίας έχει ανοίξει. Μένει να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των διαβουλεύσεων από εδώ και στο εξής, αλλά και η ουσιαστική διάθεση και αποτελεσματικότητα στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας, από την πλευρά του Υπουργείου.
Τέλος, έγινε αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί στη μελισσοκομία η παρατεταμένη ξηρασία των τελευταίων ετών στην χώρα μας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και ως πρόβλημα επιβίωσης των μελισσοσμηνών. Το παράδειγμα των νησιών του Αιγαίου, ιδιαίτερα του νοτίου, της Κρήτης αλλά και της Αττικής, όπως και πολλών άλλων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά βροχοπτώσεων τα τελευταία έτη, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την οικονομική ενίσχυση των μελισσοκόμων είτε μέσω του ΕΛΓΑ είτε μέσω του υπουργείου.
Υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα της οικονομικής στήριξης. Από την πλευρά μας αναφέρθηκε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή στοιχείων από επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να τεκμηριωθεί και με αυτόν τον τρόπο, η αναγκαιότητα της στήριξης.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος Κ. Λεονταράκης Ο Γ. Γραμματέας. Γ. Παπιώτης
Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου