Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Βελανιδιά όταν το μελίτωμα αφρίζει τότε ξινίζει

velanidia-melitoma

Σε παλαιότερο άρθρο έχω γράψει για την παρατήρηση μου ότι στην βελανιδιά χρειάζεται ορμή.
 
Καθώς η εμπειρία συσσωρεύεται με τον χρόνο, επανέρχομαι για να αναφερθώ στο φαινόμενο του ξινισμένου μελιτώματος που εξηγεί το γιατι χρειάζεται δυνατό μπάσιμο- ορμή στην Βελανιδιά.
 
Από τον Ιουλιο και μέχρι τον Αύγουστο στις βελανιδιές εντοπίζεται το περίφημο μελίτωμα που μας δίνει το πασίγνωστο σκουρόχρωμο μέλι.
 
Ένα μέλι που οι έρευνες του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το κατατάσσουν ως το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό μέλι παγκοσμίως, και οι περιορισμένοι εργαστηριακοί έλεγχοι έχουν καταγράψει υψηλή περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες και εντυπωσιακά ποσοστά σε περιεκτικότητα σιδήρου. 

Η βελανιδιά δεν παράγει νέκταρ από τα άνθη της άλλα παράγει μελίτωμα! Η έκκριση ξεκινά αρχικά στο φύλλο της, όπου -με μια προσεκτική ματιά- μπορείς να δεις είτε μικροσκοπικές σταγόνες, είτε λεκέδες από μελίτωμα πάνω στα φύλλα.
 
melitoma-velanidia
Όταν ο καιρός στα βουνά ζεστάνει σταδιακά  αρχίζει η μελιτοέκριση στο βελανίδι το οποίο στάζει μεγάλες ποσότητες και λεκιάζει τα φύλλα. 
 
Αν κοιτάξουμε  προσεκτικά τα βελανίδια εντοπίζουμε πιο είναι το "προβληματικό" στο οποίο κάποιο έντομο παρασιτεί και το οποίο δίνει μελίτωμα
 
Γενικότερα οι βελανιδιές που "δίνουν", έχουν πάνω  τους μέλισσες κι άλλα έντομα και εύκολα μπορείς να ακούσεις να βουίζουν "προδίδοντας" την μελιτοέκκριση!
 
Σχεδόν κάθε χρόνο η βελανιδιά θα δώσει αρκεί να έχει μέτρια ζεστό και υγρό καιρό.

Όχι τυχαία οι σημαντικότερες ποσότητες συλλέγονται στις δροσερές και βροχερές οροσειρές της Ροδόπης και Κερκίνης (Μπέλλες), στην Κεντρική και Νότια Πίνδο, στο Πήλιο και στην Κεντρική Πελοπόννησο. 

Η μελιτοφορία της βελανιδιάς όπως ήδη αναφέρθηκε διαρκεί πολλές εβδομάδες και ειναι ιδιαίτερα έντονη. Το μελίτωμα συγκεντρώνεται πάνω στα φύλα και στο βελανίδι. Σε αυτό το σημείο εξελίσσονται δυο φαινόμενα:
  1. Είτε το μελίτωμα αφυδατώνεται και παύει να ειναι ρευστό με αποτέλεσμα οι μελισσες να μην μπορούν να το συλλέξουν,
  2. Είτε αναπτύσσονται ζαχαρομύκητες και το μελίτωμα ξινίζει.
Οι αποικίες σακχαρομυκήτων αναπτύσσονται γρήγορα κι ανάλογα αναπτύσσεται η ικανότητα ζύμωσης των διάφορων υδατανθράκων όπως τα ζάχαρα του μελιτώματος.

Η παρουσία φυσαλίδων ή αφρού στο βελανίδι είναι ξεκάθαρη ένδειξη ζύμωσης του μελιτώματος της βελανιδιάς. Οι φυσαλίδες σχηματίζονται από εγκλωβισμένα αέρια που παράγει η ζύμωση.
 
Αν η ζύμωση αρχίσει οι μελισσες αποφευγουν να το συλλέξουν καθως δεν μπορούν να αντιστρέψουν την διαδικασία, ενώ αν συλλέξουν αυτό το μέλι θέτουν σε κίνδυνο ζύμωσης τα αποθέματά τους.
 
Από περιέργεια δοκίμασα το μελιτωμα που αφρίζει, κι άμεσα θα κατάλαβα ότι έχει ξινίσει. 
 
Καθως το φαινόμενο της ζύμωσης ή της αφυδάτωσης θα επεκταθεί στο σύνολο του δάσους Βελανιδιας το ενδιαφέρον των μελισσών για το  μελιτωμα θα εξαφανιστεί.
 
Από τα παραπάνω λοιπόν γινεται αντιληπτό ότι για εκμεταλλευθούμε την μελιτοφορία πρέπει να συλλέξουμε πολύ μέλι και γρήγορα. Αυτός ειναι ο λόγος που  χρειαζόμαστε  δυνατά  ξεκούραστα μελισια που θα μπουν στην μάχη με ορμή!

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

1 σχόλιο:

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *