Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Μελισσοκομικοί χειρισμοί την καρδιά του χειμώνα

kypseles-xioni

Παρόλο που οδεύουμε προς την καρδιά του χειμώνα και τα μελίσσια στις περισσότερες περιοχές της  χώρας κοιμούνται, εντούτοις υπάρχουν πολλές μελισσοκομικές εργασίες και χειρισμοί που μπορούν να γίνουν. Κάποιοι μάλιστα επιβάλλονται.
Στην αποθήκη
Απολύμανση κυψελών και εργαλείων στην αποθήκη μας γίνεται τώρα που δεν μας χρειάζονται τα μελίσσια.  
 
Τώρα ειναι η στιγμή να συρματώσουμε ή να τεντώσουμε ξεχειλωμένα σύρματα και να καρφώσουμε χαλασμένα πλαίσια, άλλα και να τα κάψουμε με το φλόγιστρο.  
 
Τώρα ειναι η στιγμή να προμηθευτούμε νέες κυψέλες ώστε να τις βάψουμε, να περάσουμε τους συνδετήρες και να τις πυροσφραγίσουμε. Όλα αυτά θα χρειαστούμε την ερχόμενη άνοιξη.
 
Προσέχουμε σαν τα μάτια μας τα αποθηκευμένα πλαίσια για να μην τα βρει ο κηρόσκορος .  Διαβάστε ειδικοτερα Αφαίρεση κι αποθήκευση κηρηθρών χειρισμός
Στο μελισσοκομείο
Μετά από πολυήμερο κλείσιμο των μελισσών στις κυψέλες, από κακό καιρό, οι μελισσες θα βγουν να πετάξουν, να καθαριστούν και να αδειάσουν το έντερο τους.  Στην σανίδα πτήσης θα δούμε πολυκοσμία και έντονη δραστηριότητα. Γρήγορα θα ξαναμπούν μέσα και θα ξαναφτιάξουν την μελισσοτροφία.
 
Προσέχουμε να υπάρχουν αποθέματα τροφής. Προσθέτουμε ζαχαροζύμαρο αν χρειαστεί. Αυτή την εποχη καλύτερα να περισσεύει το φαι παρά να λείπει.
 
Χιονοσκεπασμένα μελίσσια, δεν τα ξεχιονίζουμε. Όταν βγει ο ήλιος οι μέλισσες θα θαμπωθούν από την αντανάκλασή του χιονιού, θα  βγουν να πετάξουν και θα πέσουν χαμένες στο χιόνι.

Μεταγγίσεις μελισσιών σε καθαρές, απολυμασμένες κυψέλες, δεν κάνουμε αυτήν την εποχη αλλά όταν υπάρχει αρκετή θερμοκρασία και πυκνό πέταγμα των μελισσών.
 
Δεν αφήνουμε χόρτα σε επαφή με τις κυψέλες μας καθως αυτά λειτουργούν σαν κανάλια που μεταφέρουν υγρασία στο σώμα της κυψέλης.
 
syrmatoma

Γενικότερα για την υγρασία διαβάστε εδώ: η υγρασία στην κυψέλη σκοτώνει . Αν εντοπίσουμε πρόβλημά από την υγρασία ειναι αναγκαίο να μεταφέρουμε τα μέλισσα μας σε άλλο μέρος.
 
Η αποψίλωση γύρω από τις κυψέλες επιβάλλεται γιατι με την πρώτη ζέστη τα χόρτα θα ψηλώσουν και θα γίνουν πρόβλημα.
 
Δεν σηκώνουμε τελάρα και δεν σπάμε την μελισσόσφαιρα χωρίς λόγο. Δεν χρειάζεται να δούμε τον γόνο  για να ξέρουμε αν οι βασίλισσες μας ξεκίνησαν να γεννάνε. Μας αρκεί να δούμε στην σανίδα πτήσης να μπαίνουν γύρες.
 
Αν θέλουμε να σηκώσουμε πλαίσια για να δούμε γόνο θα το κανουμε στις αλκυονίδες του Γενάρη.

Για τα βαρρόα έχουμε ένα χρονικό "παράθυρο ευκαιρίας" αυτή την στιγμή  για να κανουμε μια αποτελεσματική θεραπεία καθως στις περισσότερες περιοχές της χώρας τα μελισια έχουν ξεγονέψει, 
 
Χρησιμοποιούμε  ένα σκεύασμα ή μια μέθοδο της αρεσκείας μας και ανάλογα με την εμπειρία μας. Μετά τις 15-20  Γενάρη οι μάνες θα αρχίσουν να γεννούν και το χρονικό παράθυρο κλείνει.  Ο αυξανόμενος γόνος θα δυσκολεύει την καταπολέμηση της βαρρόα.
 
Άλλα ακομη κι έτσι μαι επέμβαση νωρίς την άνοιξη με ένα βιολογικο σκευάσματα για την βαρρόα, θα δώσει ένα καίριο χτύπημα στους αυξανόμενους αριθμούς βαρρόα. Έτσι τα μελισια θα έχουν ένα πλεονέκτημα ακομη στο να να γίνουν και να μείνουν παραγωγικό για μεγαλύτερο διάστημα
 
Αρχές Φεβρουαρίου κάποιοι θα αρχίσουν διεγερτική τροφοδοσία ώστε να δυναμώσουν τα μελισια τους για τις πρώτες ανθοφορίες  Το καλύτερο είναι με σιρόπι 1/1 σε μπουκάλι  για να το παίρνουν οι μελισσες σταγόνα σταγόνα. 
 
Βεβαίως αν έχουμε δυνατά παραγωγικά μελίσσια νωρίς την άνοιξη, αυτά θα απαιτήσουν έξτρα προσοχή για σμηνουργία.

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *