Γράφει η Ευαγγελία Μαυρίδου
Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την αγαπημένη μου μέθοδο δημιουργίας πυρήνων.
Με αυτή την μέθοδο που θα σας περιγράψω το καινούργιο σμήνος μπαίνει κατευθείαν στην θέση που θέλουμε στο ίδιο μελισσοκομείο, χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθεί είτε χιλιόμετρα μακριά είτε μέτρο μέτρο στην καινούργια του θέση.
Έτσι λύνει τα χέρια του μελισσοκόμου από αχρείαστες μετακινήσεις.
Γίνεται σε ένα δυνατό μελίσσι με ενδείξεις αρχής σμηνουργίας (εκτεταμένος κηφηνογόνος - αρχικό χτίσιμο κυψελιδίων βασιλισσών).
- Πρώτα διαλέγω 3 τελάρα γόνου. Τα 2 κλειστά το 1 ανοιχτό γόνο. Προσέχω να μην είναι η βασίλισσα σε αυτά και τα βάζω στην άκρη. Επίσης διαλέγω ένα τελάρο γεμάτο γύρη και 2 τελάρα μέλι, είτε από το μελίσσι δότη, είτε από την αποθήκη.
- Τινάζω όλες τις μέλισσες από τα τελάρα μέσα στο μελίσσι.
- Βάζω δεύτερο όροφο πάνω από τον πρώτο με βασιλικό διάφραγμα ανάμεσα.
- Τον γεμίζω με τα τελάρα που έχω διαλέξει και κλείνω το καπάκι.
- -στον πρώτο όροφο τα κενά έχουν καλυφθεί με άχτιστα και χτισμένα τελάρα
Και αυτό μπορεί να γίνει γιατί :
Οι μέλισσες που κάλυψαν τα επάνω τελάρα είναι μέλισσες τροφοι μικρής ηλικίας, κηφηνες δεν υπάρχουν και οι περισσότερες μέλισσες συλλογής(που θα γύριζαν κατευθείαν στην παλιά θέση) βρίσκονται στο πρώτο όροφο. Επίσης η βασίλισσα είναι στον πρώτο όροφο επίσης
Οι καινούριες αυτές μέλισσες δεν έχουν βγει ακόμα εκτός κυψέλης και η νέα θέση είναι η πρώτη που θα μάθουν, όταν σε μια εβδομάδα περιπου οι πρώτες από αυτές θα αναλάβουν καθήκοντα συλλεκτριας.
Στην αρχή ο μικρός πυρήνας μοιάζει ακατοίκητος αφού ελάχιστες συλλέκτριες βρίσκονται σε αυτόν οπότε είναι τρομερά σημαντικό να είναι οι προμήθειες που θα δοθούν άφθονες για να ταϊστεί ο γόνος και τραφούν τα βασιλικά κελιά.
Εφαρμόζω αυτήν την μέθοδο για χρόνια και ο πληθυσμός που μεταφέρεται στον πυρήνα 2,3 η 4 τελάρα (αναλόγως) δεν μειώνεται καθόλου.
Νέο μελίσσι χωρίς πολύ κόπο 🐝🐝🐝
Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου