Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Η πρώτη επιθεώρηση της χρονιάς

gonos-melissia

Η πρώτη επιθεώρηση

Η πρώτη επιθεώρηση της χρονιάς είναι κομβικής σημασίας για τον μελισσοκόμο. Σε αυτή γίνεται ένας μικρός απολογισμός  και καταγραφή της κατάστασης κι εκεί σχεδιάζονται οι όποιες παρεμβάσεις είναι απαραίτητες, για την σωστή κι έγκαιρη ανάπτυξη των μελισσιών ενόψει των πρώτων ανοιξιάτικων ανθοφοριών.  Ο σχεδιασμός για την οποία παρέμβαση μας έχει στόχο να φέρουμε  όσα περισσότερα μελισια μπορούμε σε παραγωγική φάση.

  • Σε αυτή την πρώτη επιθεώρηση σηκώνουμε πλαίσια για να δούμε γόνο.  Δεν χρειάζεται να ψάξουμε την βασίλισσα. Η παρουσία σφραγισμένου κι  ανοιχτού γόνου δείχνει την ύπαρξη βασίλισσας. 
  • Ανάλογα την περιοχή και την δυναμικότητα του μελισσιού θα δούμε γόνους σε ένα δυο ή και παραπάνω πλαίσια. Ο γόνος θα είναι συνήθως τοποθετημένος στην προσηλιακή πλευρά της κυψέλης και δεν θα καλύπτει το σύνολο των πλαισίων.
  • Στα πολύ δυνατά μελίσσια ίσως δούμε λίγα κελιά κηφήνων ανάμεσα στον εργατικό γόνο. Σημαδεύουμε αυτά τα μελισια για να τα έχουμε υπόψη για σμηνουργία. 
  • Η γενικευμένη παρουσία κηφηνογόνου αυτή την εποχη δείχνει προχωρημενη ορφανια και αρρενοτοκία. Αν δούμε αυτή την εικόνα το μελίσσι θέλει τίναγμα. Με το τίναγμα θα απαλλαγούμε από  τις αρενότοκες και θα πάρουμε πίσω όλες τις εργάτριες οι όποιες θα ενισχύουν σημαντικά με πληθυσμό τα διπλανά μελίσσια του  κοπαδιού μας.
  • Σε αυτή την πρώτη επιθεώρηση θα πρέπει να ψάξουμε να δούμε αποθέματα σε μέλι ώστε να κρίνουμε αν υπάρχει ανάγκη για τροφοδοσία. Μετρώντας τα αποθέματα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η παρουσία γόνου αυξάνει δραματικά την ανάγκη για τροφή και ότι τα μελισια μας κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν αν κλείσει ο καιρός για κάποιες ημέρες.
  • Σε αυτή την πρώτη επιθεώρηση δεν έχει σημασία να δούμε γυρη στα πλαίσια. Μας αρκεί η παρουσία γόνου και να μπαίνει γυρη από την είσοδο.
Χειμερινές επισκέψεις

Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι -με εξαίρεση την πολύ νότια Ελλάδα- έκαναν την τελευταία επιθεώρηση τον Δεκέμβρη. Αφού τελειώσαν με την θεραπεία για την βαρρόα και τοποθέτησαν ζαχαροζύμαρα,  άφησαν τα μελισια ξεγονεμένα και ήσυχα να μπουν στην γνωστή ληθαργική τους κατάσταση με την οποία μειώνουν την κατανάλωση για να βγάλουν τον χειμώνα.

Από τον Δεκέμβρη και μέχρι τις πρώτες ηλιόλουστες μέρες του Φλεβάρη άνοιξαν τα μελισια μόνο για να δουν αν έχουν ζαχαροζύμαρα και να προσθέσουν. 

Βεβαίως οι επισκέψεις στο μελισσοκομείο δεν έλειψαν και σε αυτές -μια ματιά στην είσοδο της κάθε κυψέλης-, έδειξε στα έμπειρα μάτια μας την κατάσταση του μελισσιού.

Για παράδειγμα:

  • Ένα μελίσσι που βάζει γύρες μια ηλιόλουστη μέρα του Γενάρη δείχνει ότι έχει γόνο.
  • Ένα μελίσσι που έχει φάει το ζυμάρι του ταχύτερα από τα υπόλοιπα ισοδύναμα δείχνει ζωτικότητα, κι αυξημένες ανάγκες, αλλά και πιθανό έλλειμμα προμηθειών σε μέλια σε σχέση με τα υπόλοιπα.
  • Ένα μελίσσι που έχει συσσωρευμένα πτώματα μελισσιών στην είσοδο δείχνει ότι ταλαιπωρείται από κάποιο παράγοντα με πιο πιθανούς την υγρασία, την νοζεμίαση ή την βαρρόα
Τα μελίσσια τα μετράμε το Μάρτιο.

Δύσκολα χάνονται μελίσσια που γονεύουν τώρα τον Φλεβάρη, όμως η τελική καταμέτρηση του χειμώνα θα γίνει τον Μάρτιο. Τότε θα έχουμε καθαρή εικόνα για να σχεδιάσουμε:

  • Πόσα μελισια μας λογίζονται ως παραγωγικά για την μελισσοκομική περίοδο που ξεκινά. Όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο.
  • Πόσα έχουν κωλώσει λίγο ή περισσότερο και πρέπει να παρέμβουμε χωρίς δεύτερη σκέψη για να γίνουν παραγωγικά σύντομα.
  • Ποια έχουν παλιά μάνα και θα πάνε νωρίς σε σμηνουργίες.
  • Ποια θα πάνε για βασιλοτροφία ή για να δώσουν παραφυάδες.

Κι επειδή ο βασικός στόχος κάθε μελισσοκόμου είναι να φέρει όσα περισσότερα μελίσσια μπορεί σε παραγωγική φάση, η πρώτη επιθεώρηση της κυψέλης είναι και ο απολογισμός των λαθών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Τα καταγράφουμε για την επόμενη χρονιά.


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *