Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Χειρισμοί της Ανοιξης

sminourgia

Στην αρχή της άνοιξης τα μελίσσια χρειάζονται την παρουσία του μελισσοκόμου για να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις υποστήριξης τους.  Στην προηγούμενη  δύσκολη χειμερινή  περίοδο της ζωής τους έχουν αποδυναμωθεί ή έχουν χαθεί μελίσσια και  πρέπει να αντικατασταθούν ή -ανάλογα- να τονωθούν για να δυναμώσουν με τροφοδότηση , ώστε να προχωρήσουν στην παραγωγική φάση.
 
Η απόκτηση μελισσιών με αγορά για την αναπλήρωση των απωλειών, είναι μια πρακτική που υιοθετούν εξ  ανάγκης κάποιοι μελισσοκόμοι. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται προσοχή  τόσο όσον αφορά την ποιότητα των μελισσιών που θα πάρουμε, όσο και για να αποφύγουμε την μεταφορά ασθενειών στο μελισσοκομείο μας! 
Το λάθος.

Ένα λάθος που κανουν πολλοί μελισσοκόμοι για να αναπληρώσουν ή να ενισχύσουν τα μελισια που έχασαν δυνάμεις τον χειμώνα, είναι να αφαιρούν μελισσοκομικό δυναμικό (πλαίσια και προμήθειες) από άλλα που θεωρούνται δυνατά. Ως αποτέλεσμα αδυνατίζουν τα δυνατά μελισια στην προσπάθεια τους να επιτευχθεί μια ομοιογένεια

Την ίδια στιγμή με την προσπάθεια για εξομοίωση μέσα από την τόνωση των πληθυσμών, κρύβονται τα όποια προβληματικά μελισια και οι βασίλισσες. Όμως το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτού του λάθους ειναι ότι τελικά  η παραγωγή συνολικά ματαιώνεται ή πηγαίνει πίσω.

Το σωστό.

Πιο σωστός σαν χειρισμός ειδικά την άνοιξη είναι η ομαδοποίηση. Αυτή γίνεται με βάση την υπάρχουσα ανάπτυξή των μελισσιών και με στόχο τα μελίσσια ίδιας φάσης ανάπτυξης να δέχονται τους ίδιους χειρισμούς. Τα πολύ αδύνατα που δεν κολλάνε στις ομάδες μας πρέπει να συνενωθούν ή να πάνε σε αλλαγή/ανανέωση βασιλισσών!

vasiolotrofia

Μετά την ομαδοποίηση θα πρέπει να γίνει σχεδιασμός για το που θα προωθηθεί η κάθε ομάδα και σε ποια μελιτοφορία θα πέσει. Έτσι, τόσο τα πρώιμα και δυνατά μελίσσια όσο και τα όψιμα αργότερα, θα προωθηθούν την κατάλληλη "μάχη". 

Αυτός ο σχεδιασμός θα βοηθήσει θα αυξηθούν οι πιθανότητες και η δυνατότητα συλλογης και αποθήκευσης μελιού. Παράλληλα θα αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινησεις και η καταπόνηση νεαρών μελισσιών σε λάθος  χρονική στιγμή. 

Αντικατάσταση βασιλισσών 

Πρέπει να τονιστεί ότι η δύναμη του μελισσιού είναι ανάλογη της μάνας του και οι νέες άριστες παραγωγικές βασίλισσες είναι εκ των ουκ άνευ! Η καταγραφή της ηλικίας κάθε βασίλισσας και το σημάδεμα της ανάλογα το έτος που γεννήθηκε είναι μια πολύ καλή μέθοδος.

Από την ομαδοποίηση που αναφέρθηκε όσο και από προηγούμενες καταγραφές, ο μελισσοκόμος πρέπει να γνωρίζει τις βασίλισσες που είναι μεγαλες και θα πρέπει να πάνε για αντικατάσταση. Ομοίως πρέπει να γνωρίζει ποιες από αυτές που θα αντικατασταθούν υπήρξαν παραγωγικές βασίλισσες! Από αυτές θα αντλήσει υλικό για να περάσει στις επόμενες γενιές. Στην επιλεκτική αναπαραγωγή αναζητούμε:

  • Τα πιο παραγωγικά μελισια για να αυξήσουμε την παραγωγή μελιού
  • επιλέγουμε το καλό ξεχειμώνιασμα 
  • επιλέγουμε την γρήγορη ανάπτυξη του σμήνους
  • την εξυγιαντική συμπεριφορά κι αντοχη στην βαρρόα
  • την αντοχη στις ασθένειες 
Σμηνουργία, έλεγχος και  Παραφυάδες

Η σμηνουργια είναι η αναπαραγωγή των μελισσιών. Είναι μια φυσική ενστικτώδης διαδικασία η οποία είναι συνυφασμένη με την άνοιξη και δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί!

Σε συνέχεια με τα παραπάνω από την ομαδοποίηση θα πρέπει να έχουν προκύψει τα μελίσσια που ειναι ευάλωτα στην σμηνουργία την φετινή άνοιξη. Αυτά είναι κατά τεκμήριο τα μελίσσια που έχουν πρώιμη ανάπτυξή και ξεχειμώνιασαν με πολλές προμήθειες, άλλα και τα μελίσσια που έχουν παλιές μανές.

Στην πρώτη ομάδα η σμηνουργια θα διαλύσει ένα παραγωγικό μελίσσι και πρέπει να αποφευχθεί. Για τον έλεγχο της σμηνουργίας στα παραγωγικά μου μελισια χρησιμοποιώ την μέθοδο του Μόσχου Ντιώνια με το διάφραγμα! Αντίθετα στην δεύτερη ομάδα την ώρα της σμηνουργίας την αντιμετωπίζω σαν ευκαιρία για παράγωγη βασιλισσών και βασιλικού πολτού με εμβολιασμό.

Περαιτέρω στην δεύτερη ομάδα χρησιμοποιώ τόσο την άνοιξη όσο και το ένστικτο της αναπαραγωγής για να κόψω παραφυάδες. Στον σχεδιασμό οι παραφυάδες γίνονται από μελισια που έχουν επιλεχθεί με τα χαρακτηριστά που ήδη αναφερθήκαν. Αυτά τα μικρά μελισσάκια τα υπολογίζω ότι θα γίνουν παραγωγικά την επόμενη χρονιά χωρίς να αποκλείω την πιθανότητα -κάποια από αυτά- να κανουν την έκπληξη και να πιάσουν το πεύκο κι άλλες νομές το επόμενό φθινόπωρο.

Γενικότερα ότι παραφυάδα κόψουμε φέτος κατά κανόνα θα ειναι παραγωγικό μελίσσι την επόμενη χρονιά κι αντίστροφα αν θέλουμε να έχουμε μελίσσια παραγωγικά του χρόνου πρέπει να τα κόψουμε φέτος.

Γύρη γυρεοπαγίδες

Έκτος των άλλων  την άνοιξη μπορουμε τοποθετώντας γυρεοπαγιδες να συλλέξουμε ικανές ποσότητες γύρης την οποία θα προωθήσουμε στην κατανάλωση ή θα  χρησιμοποιήσουμε όταν θα υπάρχει έλλειψή. Για την γυρεοπαγίδα θα αναφερθούμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο.

Κατά τα λοιπά έχουμε πάντα τον νου μας για αρρώστιες  όπως Νοζεμίαση και Ασκοσφαίρωση που παρουσιάζονται ή επανεμφανίζονται  την άνοιξη αλλά και στον έλεγχο της βαρρόα που πάντα είναι στα μελίσσια μας και απειλεί  να τα βγάλει εκτός παραγωγής και τελικά εκτός μάχης.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *