Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Με αέρα ανόδου πάνω από 6 ευρώ το ελαιόλαδο, αισιόδοξες οι προβλέψεις

elaiolado

Ημερήσιες μεταβολές, κάθε φορά σε νέα υψηλά, δίνουν τον τόνο στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, με το κλίμα ανόδου να ξεκινά από την ιβηρική χερσόνησο όπου διαπιστώνεται στην πράξη αυτές τις ημέρες πόσο μικρή είναι η φετινή παραγωγή, μεταφέρεται στην Ιταλία και φτάνει ως την Ελλάδα.

Με αέρα ανόδου σπάει   το φράγμα των 6 ευρώ το ελαιόλαδο, έπιασε τα 5,70 ευρώ το ισπανικό, αισιόδοξες προβλέψεις

Εδώ και μερικές ημέρες, τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, συμβατικής παραγωγής, έχουν σπάσει το φράγμα των 6 ευρώ το κιλό στην αγορά του Μπάρι, με περιοχές όπως η Σικελία να βρίσκονται πλέον πάνω από τα 7 ευρώ το κιλό. Με την παραγωγή της χώρας να προσεγγίζει στο «καλό σενάριο» τους 208.000 τόνους, δεν χωρά αμφιβολία ότι για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο 2022-23, απλά δεν υπάρχει αρκετό ελαιόλαδο να ικανοποιήσει την εσωτερική αγορά, πόσο μάλλον τα συμβόλαια εξαγωγής της χώρας.

Πατέντα για ρύθμιση της θερμοκρασίας στην κυψέλη

melissa-anemistria
μέλισσα  που αερίζει
Όπως έχουμε ξαναγράψει σε αυτή την στήλη το μυστικό στην μελισσοκομία είναι η εξοικονόμηση. Η συγκεκριμένη πατέντα βοηθά πάρα πολύ την μέλισσα να εξοικονομήσει πόρους.

Η εξοικονόμηση  πόρων, με στόχο την αποθήκευση τους για τις ανάγκες του μελισσιού και για τον χειμώνα, είναι στα βασικά ένστικτα της μέλισσας και κάθε έκφανση της ζωής της περιστρέφεται γύρω από αυτή την ανάγκη. 

Μέσα στην κυψέλη η τακτοποίηση κι η αποθήκευσή των αποθεμάτων, η διατροφή και η κατανάλωση ενέργειας, διέπονται από τις συμπεριφορές εξοικονόμησης.

Ο μελισσοκόμος αφού κατανοήσει όλη την λειτουργία του μελισσιού, παύει να θεωρεί τα μελίσσια του σαν παραγωγικά ζώα, κι αρχίζει να τα βοηθά απλά να εξοικονομήσουν πόρους, ώστε -μόλις αυτοί γίνουν ορατοί στην κυψέλη- να τους συλλέξει για λογαριασμό του.

Το GPS των μελισσών

gps-honeybees



Το GPS των μελισσών τις βοηθά να βρίσκουν το δρόμο για να γυρίσουν στην κυψέλη τους. Γιατί τα φυτοφάρμακα τις αποπροσανατολίζουν...... 

Επιστήμονες ανακάλυψαν την ιδιαίτερη σύσταση του νευρικού συστήματος των μελισσών που τους επιτρέπει να βρίσκουν με ευκολία το δρόμο να επιστρέψουν στην κυψέλη τους, ακόμα και αν έχουν ταξιδέψει για πολλές ώρες αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

Ο εγκέφαλός τους δεν ξεπερνά το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και έχουν 100.000 φορές λιγότερους νευρώνες από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ωστόσο οι μέλισσες μπορούν να καταγράψουν τις περίπλοκες διαδρομές που ακολουθούν για να βρουν τροφή. Κάτι που οι άνθρωποι προτιμούν να κάνουν χρησιμοποιώντας τα GPS.

Εμπειρίες από την χρήση οξαλικού με ενστάλαξη.

kypseles

Επιστολή αναγνώστη

Χρησιμοποιώ οξαλικό οξύ για την θεραπεία της βαρροα εδω και κάποια χρόνια. Χρησιμοποιώ ένα σκεύασμα (οξαλικό και μυρμηκικό) που κυκλοφορεί στο εμπόριο με την μέθοδο της ενστάλαξης.

Το οξαλικό είναι μια πολύ καλή λύση για εφαρμογή ακόμη και μέσα στην μελιτοοφορία και συστήνεται στην βιολογική μελισσοκομία.

Κάνω νωρίς άνοιξη τρεις εφαρμογές ανά 6-7 ήμερες πριν δεκαρίσουν τα μελισια.

Η επέμβαση είναι καίρια και μειώνει δραματικά την βαρρόα, δίνοντας στα μελίσσια τον αέρα και τον χρόνο να αναπτυχθούν και να γίνουν παραγωγικά, ικάνά να χτυπήσουν νομές όλο το καλοκαίρι και μέχρι το πεύκο.

Tο αλμυρίκι

almyriki

Το αλμυρίκι ή αρμυρίκι ένα φυλλοβόλο δέντρο που συναντάται αυτοφυές σε όλη τη Μεσόγειο, συνήθως σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε όχθες ποταμών με υφάλμυρο υδάτινο ορίζοντα.

Ο Tamarix, όπως είναι το λατινικό του όνομα, που μπορεί να είναι θάμνος, χαμηλό ή και ψηλό δέντρο, αγαπά τον ήλιο, τα άγονα, ξερά, αμμώδη εδάφη και την αλμύρα.  Το συναντάμε σε πάρα πολλές παραλίες και παραποτάμιες περιοχές της χώρας μας. 

Μπορεί να τον συναντήσουμε ακόμα και σε ορεινές ή ημιερημικές τοποθεσίες, στη Μεσόγειο, την Ινδία, τη βόρεια Κίνα. 

Διαθλασιόμετρο το χρήσιμο εργαλείο για τον τρύγο του μελιού


meli-diathlasi


Μεταξύ των μαθημάτων μελισσοκομίας που είχα παρακολουθήσει στο κτήμα Συγγρού , ήταν και ένα μάθημα που αναφερόταν στην σχετική υγρασία που πρέπει να έχει το μέλι. Η υγρασία στο μέλι μετριέται με το Διαθλασιόμετρο.

Αν θυμάμαι καλά , ο καθηγητής τότε , μας είχε πει ότι οι μέλισσες με σκοπό την απομάκρυνση της υγρασίας από το νέκταρ ( για τα ανθόμελα ), προβαίνουν σε μια διαδικασία αερισμού . Στο κλειστό περιβάλλον της κυψέλης κρατούν την θερμοκρασία όσο γίνεται σταθερή , δημιουργώντας ένα συνεχές ρεύμα αέρα ,κτυπώντας τα φτερά τους συγκρατημένες , ενώ κάποιες από αυτές κρατούν τα σταγονίδια νέκταρος στο στόμα τους με τέτοιο τρόπο ώστε το παραγόμενο ρεύμα αέρος να απομακρύνει την υγρασία από αυτό.

Τα 10 ακριβότερα μέλια του κόσμου


meli

Μαθαίνοντας πως στο Γαλλικό Χρηματιστήριο πριν από χρόνια (2009), ένα κιλό μέλι πουλήθηκε για 45 χιλιάδες ευρώ, αποφάσισα να κάνω μια έρευνα να βρω ποιο είναι αυτό το μέλι και τι το κάνει τόσο ακριβό.

Όμως, στην έρευνα μου αυτή μέσα στον παγκόσμιο ιστό, βρήκα μερικά από τα ακριβότερα μέλια που πωλούνται σ΄ ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι αποφάσισα να αναρτήσω τα δέκα ακριβότερα μέλια για να τα γνωρίζουμε και όποιος διαθέτει βαθιά τσέπη ας τα δοκιμάσει.

1. Τουρκία: Το Μέλι των Ξωτικών ή Μέλι Elvish, 5000 ευρώ το κιλό
Το ΠΡΩΤΟ και με διαφορά μερικές χιλιάδες ευρώ από το δεύτερο, είναι το Μέλι των Ξωτικών ή αλλιώς Μέλι Elvish.

Μόσχος Ντιώνιας για την βαρρόα

ntionias

Ο Μόσχος Ντιώνιας  μιλάει εφ 'ολης της ύλης για τον μεγάλο εχθρό της μελισσοκομίας την βαρρόα. Αναφέρεται στην θεραπεία που γίνονταν στο παρελθόν με ασουντόλ, αλλά και στην θεραπεία με αμιτράζη, με ταινίες με υπό-καπνισμό και στην εξάχνωση οξαλικού. 

Μιλά για την εξάχνωση σε μελίσσια με πάτωμα ή με διάφραγμα, για τις παγίδες και τις μετρήσεις αποτελεσματικότητας.

Αναφέρεται στην αποτελεσματικότητα της εξάχνωσης στα μεγάλα μελισια και στις παραφυάδες, στην παρακολούθηση του  φορτίου της βαρρόα στα μελίσσια μας στις επαναλήψεις .

Ελληνικό μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα στην έκθεση FOOD & LIFE 2022, του Μονάχου

food-life

Με 34 συμμετοχές η Ελλάδα στην έκθεση από μόλις τρεις περιφέρειες που συμμετείχαν.
 
Μόλις 34 συμμετοχές  είχε το Ελληνικό Ομαδικό Περίπτερο στην Κλαδική Έκθεση Τροφίμων και Ποτών με απευθείας πώληση, FOOD & LIFE 2022, που ξεκίνησε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, στο Μόναχο. 
 
Η έκθεση έγινε από τον Εκθεσιακό Οργανισμού του Μονάχου, τον οποίο αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα και την Κύπρο το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Πρόκειται για την 7η Ελληνική Ομαδική Συμμετοχή, η οποία διοργανώνεται από την εταιρία-μέλος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, K.L.Ni. Promotion, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου.

Πλήρης ψηφιοποίηση του κλάδου της μελισσοκομίας, τέλος στις ελληνοποιήσεις

festival-meliou

Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και η παραγωγή ανταγωνιστικών μελισσοκομικών προϊόντων, τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στο χαιρετισμό του στο 13ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, με θέμα την «Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγικότητα Μελισσοσμηνών - Προσαρμογή Γενετικού Υλικού». 

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ο Υφυπουργός ανέπτυξε τα θεσμικά εργαλεία που αφορούν στα εξής:

Οι άγρυπνες μέλισσες δεν κοιμούνται αρκετά

melissosfaira

Οι άγρυπνες μέλισσες

Το Δεκέμβριο η  ημέρα συνεχίζει να μικραίνει κατά μισό λεπτό καθημερινά ωσπου να φτάσει στην μικρότερη διάρκεια του έτους στα 9 ώρες, 21 λεπτά στα κεντρικά.  
 
Για τις μελισσες, ένα έντομο που κατ εξοχήν καθορίζει την ζωή του με τον ήλιο και την διάρκεια της ημέρας, ο Δεκέμβριος ειναι βαθύς χειμώνας
 
Ο γόνος έχει σταματήσει  και τα μελισια έχουν σχηματίσει μελισσόσφαρα.
 
Αν όλα έχουν πάει καλά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, και υπάρχουν αρκετές προμήθειες, η φωλιά ειναι στεγνή και ασφαλής, ειναι απαλλαγμένο από την βαρρόα το μελίσσι κοιμάται.   Περιορίζει έτσι την κατανάλωση πόρων στο ελάχιστο και εξοικονομεί πόρους. 

Ελληνικό μέλι: Ένας «κρυμμένος» θησαυρός

dimitris-kouretas

Του Δημήτρη Κουρέτα

Η διεθνοποιημένη αγορά έχει οδηγήσει (όλο και περισσότερο) την πρωτογενή παραγωγή σε μια κατεύθυνση συμπίεσης του κόστους, κυρίως μέσα από πρακτικές μη ασφαλούς παραγωγής και αναζήτησης πρώτων υλών που εξυπηρετούν την μαζική βιομηχανία τροφίμων.

Η Ελλάδα, σαν μια περιοχή πρωτογενούς παραγωγής, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους μαζικής φτηνής, παραγωγής, γιατί το μέγεθός της δεν επιτρέπει την μετάβαση σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις. Το πλεονέκτημά της (υπήρξε και οφείλει να συνεχίσει να υπάρχει) ήταν οι μικρές παραγωγές που με κόπο, μεράκι και σεβασμό στον άνθρωπο μπορούσε να αντλήσει από το χώμα της.

Γιορτή μελιού της Λάρισας 6 εως 11 Δεκεμβρίου



Με χαρά σας ανακοινώνουμε την γιορτή μελιού της Λάρισας, την πιο γλυκιά γιορτή της πόλης.

Θα χαρούμε να σας δούμε όλους εκεί όπου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε διάφορες ποικιλίες μελιών, ενώ επίσης θα βρείτε πολλά παράγωγα κυψέλης, όπως γύρη, πρόπολη, βασιλικό πολτό, κ.ά.
 
Στην γιορτή μελιού θα σας περιμένουν πολλές εκπλήξεις για να σας γλυκάνουν και να κάνουν λίγο ακόμα πιο μελένιες της γιορτινές μέρες!
 
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα του EL00044 στο Facebook

 Taktic ένας θρύλος στην μελισσοκομία

Taktic

Το Taktic ήταν ένα φάρμακο που περιεχέι αμιτράζη.

Μέχρι την κατάργηση και την απόσυρση του από την αγορά, το σκεύασμα αυτό χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην μελισσκομία καθως η αμιτραζη βρέθηκε ότι θανατώνει και την Βαρρόα στις μέλισσες. 

Η ουσία αυτή σκοτώνει τα ακάρεα, τα παράσιτα, και τα τσιμπούρια στα παραγωγικά ζώα και χορηγούνταν από κτηνιάτρους. 

Για το Taktic δεν είχαν γίνει έρευνες στις μέλισσες. Η εταιρεία που το εμπορεύονταν, δεν είχε πραγματοποιήσει μελέτες για να προτείνει την εφαρμογή του με ασφάλεια στην μελισσοκομία ούτε κάποιο συγκεκριμένο τρόπο εφαρμογής. 

Σ. Κεδίκογλου: Nα εξαφανίσουμε τη μάστιγα της νοθείας του ελληνικού μελιού

kedikoglou

Μίλησε για το Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα (2020 – 2022) Τομεακό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα (ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027)

Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και η παραγωγή ανταγωνιστικών μελισσοκομικών προϊόντων, τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου στο χαιρετισμό του στο 13ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, με θέμα την «Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγικότητα Μελισσοσμηνών - Προσαρμογή Γενετικού Υλικού».

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ο Υφυπουργός ανέπτυξε τα θεσμικά εργαλεία που αφορούν στα εξής:

Νέο ρεκόρ για τις ΑΠΕ: Ξεπέρασαν στην ηλεκτροπαραγωγή τα ορυκτά καύσιμα το 2022

iliaka-panel

Πρακτικά σχεδόν η μισή ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε στη χώρα προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές, γεγονός που δημιουργεί τις βάσεις για την επίτευξη των ακόμα πιο φιλόδοξων στόχων που θα προβλέπει ο υπό εκπόνηση νέος ενεργειακός σχεδιασμός, σύμφωνα με τους οποίους το 2030, το 80 % της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ και το 2050 θα φθάσουμε σε κλιματική ουδετερότητα.

"Η ενεργειακή κρίση έχει επιταχύνει de facto την ενεργειακή μετάβαση. Οποιαδήποτε προσπάθεια να κινηθούμε στην αντίθετη κατεύθυνση είναι βλαπτική για τους πολίτες και την οικονομία”, επισημαίνει στο ΑΠΕ με αφορμή την έκθεση ο Αναλυτής πολιτικής του Green Tank Νίκος Μάντζαρης

Σκουρόχρωμα ή ανοικτόχρωμα μέλια;

melia
 
Το χρώμα του μελιού καθορίζεται από φυτό ή τα φυτά ή το μέρος του φυτού από τα οποία τράφηκαν οι μέλισσες. Το χρώμα του μελιού ποικίλει από σχεδόν διάφανο μέχρι σκούρο καφέ (σχεδόν μαύρο) με αποχρώσεις κίτρινου, ξανθού, ασπρουδερού, χρυσαφένιου, χρώμα καραμέλας, καστανό, χάλκινο, ανοιχτό καφέ, πρασινοκαφέ, πρασινωπού, κοκκινωπού, ακόμα και μπλε χρώματος.
 

Η νέα ΚΑΠ και η τιμωρία των Θεσσαλών από την αδράνεια του πολιτικού συστήματος

agorastos-georgantas
Ο Περιφερειάρχης και  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπεύθυνοι για την  νεα ΚΑΠ

Γράφουν οι Φ. Γέμτος, Κ. Γιαννακός, Κ. Γκούμας, Δ. Ντογκούλης, Τ. Μπαρμπούτης

Οι ανησυχίες και ο έντονος προβληματισμός που αναπτύχθηκε στον αγροτικό κόσμο το τελευταίο διάστημα, γενικότερα για τις επιπτώσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και ειδικότερα για την εξαίρεση ορισμένων καλλιεργειών από τις επιδοτήσεις (μεταξύ των οποίων και το αρδευόμενο καλαμπόκι), ήταν αφορμή να αναζητήσουμε κάποιες από τις αιτίες για την εξαίρεση αυτή.

Η τελική έγκριση της πρότασης της χώρας μας για την νέα ΚΑΠ, ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση μόλις την προηγούμενη εβδομάδα (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο) και οι αγρότες μας υποχρεώθηκαν να προγραμματίσουν την επόμενη χρονιά χωρίς να γνωρίζουν τους όρους της νέας ΚΑΠ.

Να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με ωμό μέλι, προτρέπουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

omo-meli

Ωμό μέλι: Η συμβολή του στη μείωση του σακχάρου, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων

 Όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή, η οποία προβλέπει οι θερμίδες που προέρχονται από τη ζάχαρη να μην ξεπερνούν το 10% των ημερήσιων θερμίδων, μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά καρδιομεταβολικά οφέλη από το μέλι.

Τα νέα ευρήματα για την επίδραση του μελιού, προέρχονται από μετα-ανάλυση ανασκόπηση 18 ελεγχόμενων δοκιμών σίτισης στις οποίες συμμετείχαν 1.105 γενικά υγιείς άνθρωποι.

Συνολικά, οι δοκιμές έδειξαν ότι το μέλι μείωσε το σάκχαρο νηστείας (επίπεδα σακχάρου στο αίμα με άδειο στομάχι), την ολική και την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, καθώς και έναν δείκτη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Βρήκαν επίσης ότι το μέλι αύξησε κάποιους δείκτες φλεγμονής.

Το μελι και τα θρεπτικά συστατικά του

Το μέλι  από την αρχαιότητα μέχρι τον 18ο αιώνα ήταν το μόνο ζαχαρώδες τρόφιμο για τον άνθρωπο. Η άποψη ότι ασκεί ευεργετική επίδραση γενικά στην υγεία του ανθρώπου ήταν και είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. 

Χρησιμοποιείται σαν δυναμωτικό, λόγω της γλυκόζης που περιέχει, η οποία είναι άμεσα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό μας. 

Ασκεί ευεργετική επίδραση στην καρδιά, στο συκώτι και στο πεπτικό σύστημα. Επίσης, λόγω της παρουσίας υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) και της υψηλής συγκέντρωσης ζαχάρων έχει καλή αντιβακτηριοστατική δράση.

Η μελισσοκομία έχει προϊστορία τουλάχιστον 8.500 ετών

apolitthoma-melissas

Η μελισσοκομία έχει προϊστορία 

Επιστήμονες ανακάλυψαν χημικά ίχνη από κερί μελισσών σε 150 νεολιθικές τοποθεσίες

Η ανακάλυψη αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι οι πρόγονοί μας συνέλλεγαν μέλι από τις άγριες μέλισσες και ότι πιθανότατα η πρακτική της μελισσοκομίας όχι μόνο υπήρχε, αλλά και ήταν ευρέως διαδεδομένη.

«Ο ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΕΡΟΣ λόγος για την εκμετάλλευση των μελισσών θα ήταν για το μέλι τους», εκτιμούν οι επιστήμονες

 Οι άνθρωποι είχαν βρει τρόπο να αξιοποιούν τις μέλισσες ήδη από τη Λίθινη Εποχή, πριν από 8.500 έως 9.000 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή, η οποία μεταθέτει ακόμη πιο βαθιά στο παρελθόν τη σχέση των ανθρώπων με τις μέλισσες και τις ρίζες της ίδιας της μελισσοκομίας, η οποία παραμένει πάντως άγνωστο πότε ακριβώς ξεκίνησε.

Το θαυματουργό πικρόμελο Σαμοθράκης

meli-samothrakis

Στα 20€ το κιλό πωλείται αυτή την στιγμή το  πικρόμελο της Σαμοθράκης

Η τιμή του εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια καθως πολύ πρόσφατα ανακαλύφτηκαν και εργαστηριακά οι ιδιότητες του. Είναι ένα μέλι που αποτελούσε για χρόνια το "μυστικό" του νησιού των Μεγάλων Θεών και οι ντόπιοι εμπειρικά το χρησιμοποίησαν για αιώνες ως φάρμακο!

Ένα γλυκόπικρο μέλι που δεν συλλέγεται αλλού.

Συλλέγεται από τις μελισσες την άνοιξη από ένα δέντρο που οι ντόπιοι ονομάζουν "αντράκλα" και το οποίο δίνει την χαρακτηριστική γεύση που όποιος το δοκιμάσει δεν το ξεχνά. Το δέντρο αυτό συγγενεύει με την κουμαριά κι έχει  κόκκινο λείο κορμό. 

Πόσες μέλισσες πρέπει να έχει το μελίσσι για να ξεχειμωνιάσει σωστά; - Μόσχος Ντιώνιας

mosxos-ntionas

Πόσες μέλισσες πρέπει να έχει το μελίσσι για να ξεχειμωνιάσει σωστά; 

Οι χειμερινοί μήνες του χρόνου θεωρούνται κρίσιμοι για την επιβίωση του μελισσοσμήνους. Το χειμώνα η γέννα στα περισσότερα μελίσσια διακόπτεται (στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα), ενώ σε άλλα (νοτιότερες περιοχές) είναι ελάχιστη, με αποτέλεσμα την μείωση του πληθυσμού. 

Οι χειμερινές μέλισσες που γεννήθηκαν το φθινόπωρο εξοικονομούν πόρους και δυνάμεις και ζούνε περισσότερο, γιατί «κουράζονται»  πολύ λιγότερο.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη στα κεντρικά και αργότερα στα βόρεια ξαναρχίζει η ωoτοκία και έτσι γεννιούνται νέες μέλισσες. Ο ρυθμός με τον οποίο ανανεώνεται ο πληθυσμός είναι ακόμη αργός έτσι ο πληθυσμός μένει στάσιμος ή συνεχίζει να μειώνεται.

Θρησκεία τους, η μελισσοκομία


ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΙΝΩΙΚΑ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΑΛΛΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ανατροπή πολιτισμικών δεδομένων δημιουργείται κυρίως για τον μινωικό αλλά και τον μυκηναϊκό πολιτισμό, αφού για θεμελιώδη σύμβολα, που εθεωρούντο «κλειδιά» στην κατανόηση της πολιτισμικής ταυτότητας των αρχαίων Κρητών αυτής  αλλά και απολύτως κοσμικά και μάλιστα εξειδικευμένα εργαλεία της μελισσοκομικής παραγωγής, τα οποία, σχεδόν αυτούσια, χρησιμοποιούσαν οι Ελληνες μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. 
  Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των εργασιών του 11ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου στο Ρέθυμνο, έγινε μια σημαντική ανακοίνωση από τους ιστορικούς ερευνητές Χαράλαμπο Β. Χαρίση και Αναστάσιο Β. Χαρίση, που αλλάζει ριζικά όσα πιστεύαμε τα τελευταία 100 χρόνια για τη λεγόμενη μινωική θρησκεία

Tο κακό σερί συνεχίζεται για τους Ευρωπαίους παραγωγούς μελιού

melissokomos

Μετά από δύσκολα χρόνια το 2020-2021, το κακό σερί συνεχίζεται για τους Ευρωπαίους παραγωγούς μελιο.

Τα χρόνια περνούν και λίγα φαίνεται να αλλάζουν για τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους, που δείχνουν να ανησυχούν για το μέλλον τους και έρχονται αντιμέτωποι με τις αναταράξεις στην παραγωγή ελέω κλιματικής αλλαγή αλλά και τις παρενέργειες της ενεργειακής κρίσης.

Μετά από ένα ιστορικό χαμηλό σε ολόκληρη την ήπειρο το 2021, η σεζόν του 2022 παρουσιάζει μεγάλη αντίθεση μεταξύ της αρκετά καλής παραγωγής στη Βόρεια Ευρώπη και του Νότου – όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη παραγωγή -  και επλήγη σοβαρά από την ισχυρή ξηρασία. Αυτό το μικτό αποτέλεσμα επιβαρύνεται από την έκρηξη του κόστους εισροών για τον κλάδο.

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *