O Δαίμονας της Λεπτομέρειας
Επειδή ο κόσμος των μελισσών δεν έχει καμία σχέση με τον ανθρώπινο, οι επιτυχημένοι χειρισμοί είναι συνήθως μικρές κινήσεις και λεπτομέρειες.
Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com
Επειδή ο κόσμος των μελισσών δεν έχει καμία σχέση με τον ανθρώπινο, οι επιτυχημένοι χειρισμοί είναι συνήθως μικρές κινήσεις και λεπτομέρειες.
Το μέλι αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και νερό. Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, αλλά υπάρχει συχνά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να χωρέσει το νερό. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει αρκετό νερό για να κρατήσει τη ζάχαρη διαλυμένη για πάντα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό κρυστάλλων, οι οποίοι μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος και υφή, ανάλογα με τον τύπο του μελιού. Τα μέλια που περιέχουν περισσότερη ζάχαρη θα κρυσταλλωθούν πιο γρήγορα συγκριτικά με άλλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σύνηθες (και φυσιολογικό) το μέλι να κρυσταλλώνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μέλι είναι νοθευμένο ή κακής ποιότητας αντίθετα σημαίνει ότι το μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο.
Το έγραψα και σε προηγούμενο άρθρο ότι "Οι ορθοί μελισσοκομικοί χειρισμοί είναι αυτοί που ευνοούν την μέλισσα ως είδος. Εφόσον ασκούνται η ανάπτυξη του μελισσιού και η παράγωγη μελιού και προϊόντων κυψέλης είναι δεδομένη.
Επιπλέον εξ αντικείμενου οι ορθοί μελισσοκομικοί χειρισμοί είναι ένας από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης των εχθρών και ασθενειών των μελισσών. Κάθε σωστός χειρισμός έχει σαν αποτέλεσμα την έγκαιρη πρόληψη. Εδώ συνοψίζονται αυτοί οι χειρισμοί.
Πρόσφατα ερευνητές ανάφεραν ότι εκτρέφουν ένα στέλεχος μέλισσας προοριζόμενο να αντισταθεί στην βαρρόα, να επιβιώνει πολύ καλύτερα από τις γνώστες μελισσες, ακόμη και σε συνθήκες στρεςς και μεταναστευτικής μελισσοκομίας για βιομηχανικής μεγάλης κλίμακας επικονίαση.
Εξ αντικείμενου οι ορθοί μελισσοκομικοί χειρισμοί είναι ένας από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης των εχθρών και ασθενειών των μελισσών. Κάθε σωστός χειρισμός έχει σαν αποτέλεσμα την έγκαιρη πρόληψη. Παρακάτω συνοψίζονται αυτοί οι χειρισμοί.
Τα χαρακτηριστικά που συνήθως αναζητούμε για να βελτιώνουμε κάθε χρόνο το μελισσοκομείο μας είναι ανάλογα το τι θέλει ο κάθε μελισσοκόμος να πετύχει! Επιλέγει λοιπόν
![]() |
Η ασιατική σφήκα ειναι χωροκατακτητικό είδος |
Γίνεται λόγος για 17 βήματα χειρισμοί της άνοιξης τα οποία πρέπει να ακολουθησει ένας μελισσοκόμος ώστε η μελισσοκομία να γίνει απλή. Προφανώς για να γίνουν αντιληπτά τα 17 βήματα και σε τι αναφέρονται προϋπόθεση είναι μια κάποια γνώση της ελληνική βιβλιογραφίας.
Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Λάρισας - Larissa Beekeepers Association σε ανάρτηση του αναφέρει:
Με ανακοίνωση της η ΟΜΣΕ καλεί σε συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και στην πλατεία Αριστοτέλους της Τετάρτη, 1 Μαρτίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Με αιτήματα αιχμής την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής, να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις κινέζικου μελιού, να κατοχυρωθεί το ελληνικό σήμα στον Έλληνα παραγωγό, μελισσοκόμοι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας προχώρησαν σήμερα Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 σε κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, μηχανοκίνητες πορείες πραγματοποίησαν οι μελισσοκόμοι σε Κρήτη, σε Θεσσαλονίκη, σε Πάτρα, σε Κοζάνη, σε Σέρρες, σε Ιωάννινα Λάρισα και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η τροφή της μέλισσας ειναι το νεκταρ, το νερό και η γύρη. Η γυρη ειναι η πρωτεϊνική τροφή που βοηθά στην εκτροφή γόνου, στην ανάπτυξη, στην δημιουργία λιποσώματος, βασιλικού πολτού, ενώ το νεκταρ είναι υδατάνθρακας και είναι ενέργεια απαραίτητη στις μέλισσες για να μπορούν να πετούν,να συλλέγουν προμήθειες κι ότι άλλο χρειάζονται.
Πολύ γρήγορα θα αντιληφθεί και ότι οι περισσότερες ανθοφορίες για τις οποίες διαβάζει συνεχώς στο διαδίκτυο, έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική εξάπλωση.
Πολύ νωρίς μέσα στην μελισσοκομική χρονιά θα αντιληφθεί ότι ο τόπος που ειναι τα μελισια του δεν έχει συνεχείς διαδοχικές μελιτοφορίες!
Για να είμαστε ακριβείς είναι λίγα τα μέρη στην Ελλάδα που έχουν τέτοιας έκτασης και έντασης ανθοφορίες, ικανές να στηρίξουν επαγγελματική ενασχόληση με την μελισσοκομία. Η πλειοψηφία των περιοχών δεν έχουν καμία τέτοια ανθοφορια ενώ οι "καλές περιοχές" είναι εκείνες που έχουν μια σημαντική ανθοφορία και κάποιες άλλες μικρότερες ανοιξιάτικες νομές.
Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook
Η πρώτη επιθεώρηση της χρονιάς είναι κομβικής σημασίας για τον μελισσοκόμο. Σε αυτή γίνεται ένας μικρός απολογισμός και καταγραφή της κατάστασης κι εκεί σχεδιάζονται οι όποιες παρεμβάσεις είναι απαραίτητες, για την σωστή κι έγκαιρη ανάπτυξη των μελισσιών ενόψει των πρώτων ανοιξιάτικων ανθοφοριών. Ο σχεδιασμός για την οποία παρέμβαση μας έχει στόχο να φέρουμε όσα περισσότερα μελισια μπορούμε σε παραγωγική φάση.
Γράφει η Ευαγγελία Μαυρίδου
Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την αγαπημένη μου μέθοδο δημιουργίας πυρήνων.
Με αυτή την μέθοδο που θα σας περιγράψω το καινούργιο σμήνος μπαίνει κατευθείαν στην θέση που θέλουμε στο ίδιο μελισσοκομείο, χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθεί είτε χιλιόμετρα μακριά είτε μέτρο μέτρο στην καινούργια του θέση.
Έτσι λύνει τα χέρια του μελισσοκόμου από αχρείαστες μετακινήσεις.
Γίνεται σε ένα δυνατό μελίσσι με ενδείξεις αρχής σμηνουργίας (εκτεταμένος κηφηνογόνος - αρχικό χτίσιμο κυψελιδίων βασιλισσών).