Επικοινωνία
Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com
Translate
Τι μπορούμε να κάνουμε όταν βρούμε βασιλικό κελί σμηνουργίας
Πηγή πληροφοριών οι μέλισσες για την υγεία των πόλεων
Οι μέλισσες θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για το μικροβιακό τοπίο των πόλεων, στις οποίες αναζητούν τροφή, και άρα στοιχεία τόσο για την υγεία των κυψελών όσο και για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Environmental Microbiome».
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Χέναφ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τη δυνατότητα των μελισσών να βοηθήσουν στη συλλογή δειγμάτων μικροοργανισμών στις πόλεις, καθώς αναζητούν τροφή καθημερινά στα αστικά περιβάλλοντα γύρω από τις κυψέλες τους. Μελέτησαν τρεις κυψέλες στη Νέα Υόρκη και βρήκαν ποικίλες γενετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών.
Ο μηχανισμός που πυροδοτεί στην μετάδοση της varroa από κυψέλη σε κυψέλη!
Εκτός από γεγονός ότι τρέφονται κυριολεκτικά με τις μελισσες και το λιπόσωμα τους, τα ακάρεα Varroa είναι η αιτία που εμφάνισης βλαβερών ιων καθως μειώνουν την δυνατότητα άμυνας του οργανισμού των μελισσών.
Τα ακάρεα συνήθως προτιμούν να τρέφονται με παραμάνες μέλισσες σε μια κυψέλη γιατί βρισκονται κοντά στον γόνο και τους δίνεται ετσι η ευκαιρία να εισέλθουν να αναπαραχθούν και να παρασιτήσουν τις προνύμφες των μελισσών.
Καθώς αυτές οι μέλισσες γενικά παραμένουν εντός της κυψέλης, τα ακάρεα είναι περιορισμένα σε μια κυψελη. Αν θέλουν να μεταναστεύσουν υποχρεούνται κατά κάποιο τρόπο να χρησιμοποιήσουν άλλες μέλισσες για να μολύνουν άλλες κυψέλες. Πώς ξέρουν λοιπόν τα ακάρεα πότε να μείνουν και πότε να φύγουν;
Χαλκιδική: Κοπή δέντρων στο Δραγουντέλι με επιπτώσεις στη μελισσοκομία
Ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών μελισσοκόμων Χαλκιδικής, Αριστοτέλης Κασσανδρινός μίλησε στην ΕΡΤ3 για το θέμα λέγοντας: «Προσπαθούμε εδώ και τρία χρόνια, που είναι οι κοπές ανεξέλεγκτες και καθημερινές να τις σταματήσουμε και δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει κάτι. Συνεχίζονται οι κοπές πεύκων και κουκουναριάς, οι οποίες είναι 150 και 200 χρόνων. Τα κομμένα κλαδιά, που τα κόβουν και τα αφήνουν και ξεραίνονται είναι για παρανάλωμα του πυρός και άκρως
Πεινασμένη αρκούδα έφαγε 40 κιλά μέλι στο όρος Πάικο
- Το μεγαλόσωμο θηλαστικό έβαλε «χέρι» στην παραγωγή των μελισσοπαραγωγών και κατέστρεψε τα μελίσσια τους.
Εφοδο έκανε μια πεινασμένη αρκούδα σε μελίσσια στους πρόποδες του όρους Πάικου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αρκούδα έφαγε περίπου 40 κιλά μέλι και κατέστρεψε 15 με 20 μελίσσια.
Το μεγαλόσωμο θηλαστικό «συνέλαβαν» επ’ αυτοφώρω οι αυτόματες κάμερες που τοποθέτησαν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», αφού ειδοποιήθηκαν για τις καταστροφές από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Γουμένισσας.
Πότε ανοίγουμε τις πόρτες στην κυψελη;
Ρύθμιση της θερμοκρασίας
Αντίθετα με τα όσα λέγονται για το κρύο, την ζεστή, την μόνωση, ή τους ανοιχτούς πάτους τον χειμώνα, η γνώμη της στήλης ειναι ότι οι μελισσες επηρεάζονται πάρα πολύ από τα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας.
Καθως η εξωτερική θερμοκρασία ανεβοκατεβαίνει κατά την διάρκεια της ημέρας, το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής εργασίας του μελισσιού αναλίσκεται στην προσπάθεια ρύθμισης της θερμοκρασίας της κυψέλης.
Η ικανότητά του να διατηρεί τη θερμοκρασία του μέσα σε ορισμένα για κάθε εποχή ανώτερα και κατώτερα όρια, παρά τη μεταβολή της θερμοκρασίας στο περιβάλλον λεγεται ομοιόσταση και είναι μια χαρακτηριστική ιδιότητα του μελισσιού ως υπεροργανισμού.
Έχω μελίσσια με 10 πλαίσια πληθυσμό και 7-8 γόνο. Δεν ξέρω τι να κάνω να τα πατώσω η όχι;
Ερώτηση: Αδερφέ έχω μελίσσια με 10 πλαίσια πληθυσμό και 7-8 γόνο. Δε ξέρω τι να κάνω, να τα πατώσω η όχι; Επειδή ακούω πως ο καιρός χαλάει και πολύ άσχημα και θα τα κλείσει μέσα.
Απάντηση: EL00044
Φίλε μου δεκάρια μελισια με 7-8 γόνους δεν τα φοβόμαστε από κρυο αυτή την εποχη. Αυτή την εποχή ελέγχουμε για την παρουσία αποθεμάτων γιατι αν τα κλείσει μέσα ο καιρός χωρίς αποθέματα θα ζοριστούν.
Νέα απο τα ρείκια στην κεντρική Ελλαδα σε video
Είναι το μεγαλύτερο από τα 3 ειδών ρείκια που εκμεταλλεύονται οι μελισσοκόμοι στη χώρα μας. Φυτρώνει στα ίδια μέρη με το φθινοπωρινό ρείκι (σουσούρα) και το καλοκαιρινό ρείκι (σκούπα).
Έρευνα της ΕΕ για το μέλι: Νοθευμένες οι μισές παρτίδες - «Σουρωτήρι» η ευρωπαϊκή αγορά (video)
Περίπου οι μισές από τις παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υποψίες ότι είναι νοθευμένες, κυρίως μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης, σύμφωνα με έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών που ενισχύει την έκκληση κρατών, ΜΚΟ και γεωργικών οργανώσεων να αυστηροποιηθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
Η ΕΕ εισάγει σχεδόν το 40% του μελιού που καταναλώνεται στις χώρες-μέλη της, γεγονός που την κάνει τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες: Από την άνοιξη στο χειμώνα και στην αστάθεια μετά
Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 22 Μαρτίου 2023.
25 και 26 Μαρτίου.
Τα νέα δεδομένα για το βαρρόα
Όλες οι ασθένειες και οι εχθροί της μέλισσας: φωτογραφίες για εύκολη αναγνώριση...
ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
Μια φωτογραφική καταγραφή των σημαντικότερων ασθενειών-εχθρών της μέλισσας. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο!
Η εντυπωσιακή κατανομή εργασίας των μελισσών!
«Η ιστορία των μελισσών»: Μ. Λούντε, Εκδόσεις Κλειδάριθμος 2019
«Η ιστορία των μελισσών», το πρώτο βιβλίο της «Τετραλογίας για το περιβάλλον», έχει εξελιχθεί στο πιο πρόσφατο φαινόμενο της νορβηγικής λογοτεχνίας: το βιβλίο πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες και έγινε διεθνές μπεστ σέλερ.
Ο διεθνής τύπος έχει χαρακτηρίσει την Μάγια Λούντε την πιο επιτυχημένη εκπρόσωπο του νέου είδους, το οποίο αποκαλείται climate fiction, λογοτεχνία με επίκεντρο τα ζητήματα του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.
ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ
Οι παλαιότεροι το θεωρούσαν ευλογία. Σήμερα προσπαθούμε κατά βάση να την περιορίσουμε για να μην αδυνατίσει το μεγάλο μελίσσι και να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε περισσότερο τις μελιτοφορίες που θα ακολουθήσουν.
S.O.S για το μέλι της Ελλάδας- Τι θα γίνει για την νοθεία και τις ελληνοποίησεις!
Η σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υφυπουργού. Στόχος της ήταν η κατάθεση και επεξεργασία προτάσεων για την θωράκιση της ελληνικής μελισσοκομίας από παράνομες συμπεριφορές, η βελτιστοποίηση του συστήματος ελέγχου της παραγωγής και η αναζήτηση τρόπων αποτελεσματικής στήριξης του προϊόντος και των παραγωγών.
Μέλισσες παράγουν χρωματιστό μέλι
Οι μελισσοκόμοι από τη βορειοανατολική Γαλλία ξαφνιάστηκαν όταν οι μέλισσες τους άρχισαν να παράγουν γαλάζιο μέλι. Οι Γάλλοι μελισσοκόμοι ειδικότερα στην πόλη Ribeauville απόρησαν -και με το δίκιο τους οι άνθρωποι- όταν είδαν ότι οι μέλισσές τους παρήγαγαν μπλε, πράσινο και κόκκινο μέλι αυτό το καλοκαίρι!
Μέλι
Τι είναι το μέλι…
Μέθοδος Μίλερ για παραγωγή βασιλικών κελιών
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της μεθόδου είναι το σχήμα που παίρνει η
κηρήθρα στο πλαίσια με γόνο που εισάγουμε για την εκτροφή των Βασιλικών
Κελιών.
Το μυστικό της επιτυχίας είναι να έχουμε επιλέξει μια καλή βασίλισσα.
Αυτή είναι που θα μας δώσει το γενετικό υλικό προς αναπαραγωγή.
Ο Μόσχος Ντιώνιας μιλα για το ανοιξιάτικο ρεικι (video)
Αυτή την εποχή υπάρχουν πολλοί ανθισμένοι ρεϊκότοποι στην Ελλαδα και σίγουρα ειναι μια καλή νομή για δυνατά και πρώιμα μελίσσια. Καθως η άνοιξη προχωρά το ρεικι το συναντάμε σε όλο και μεγαλύτερα υψόμετρα. Σε αυτό το video ο Μόσχος Ντιώνιας μας λέει μερικά στοιχεία για το ανοιξιάτικο ρείκι.
Σε γενικές γραμμές το ρείκι θέλει ένα σχετικό υψόμετρο, καλή ανθοφορία να είναι φουντωμένο καλά, σχετική υγρασία, κατά την ανθοφορία να υπάρχει νηνεμία ή νότιος υγρός άνεμος, να είναι σε ξέφωτο.
Μυστικά της μελισσοκομίας από τα χρόνια τα παλιά!
Η ερασιτεχνική μελισσοκομία και τα οφέλη της. Μία Μελισσοκόμος απαντά!
![]() |
Φώτο αρχείου |
Σαν ερασιτεχνική μελισσοκομία μπορούμε να ορίσουμε την μερική απασχόλησή μας με τα μελίσσια, παράλληλα με το κυρίως επάγγελμά μας, είτε για να έχουμε ένα συπληρωματικό εισόδημα, είτε για να έχουμε το μέλι για το σπίτι μας και τους φίλους μας.
Στην ερασιτεχνική μελισσοκομία, οι ώρες που αφιερώνουμε είναι σχετικά λίγες, εφόσον ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας απορροφάται από την κύρια απασχόλησή μας. Συνήθως τα προϊόντα που παίρνουμε από την κυψέλη είναι το μέλι και κάποιες φορές και η γύρη (εφόσον τα μελίσσια μας βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας μας).
Χειρισμοί της Ανοιξης
Στην αρχή της άνοιξης τα μελίσσια χρειάζονται την παρουσία του μελισσοκόμου για να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις υποστήριξης τους. Στην προηγούμενη δύσκολη χειμερινή περίοδο της ζωής τους έχουν αποδυναμωθεί ή έχουν χαθεί μελίσσια και πρέπει να αντικατασταθούν ή -ανάλογα- να τονωθούν για να δυναμώσουν με τροφοδότηση , ώστε να προχωρήσουν στην παραγωγική φάση.
Επιθεωρώντας μελίσσια - χειρισμοί (2ο Μέρος)
Ενδυμασία και Ασφάλεια
Καλό είναι να δίνουμε προσοχή στην ενδυμασία και να την τροποποιούμε ανάλογα με την εποχή. Μετά τη διαχείμαση και στο ξεκίνημα των πρώτων επιθεωρήσεων, οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να μη δέχονται απότομα πολλά κεντρίσματα γιατί μπορεί να εμφανίσουν ξαφνική αλλεργία. Ο λόγος είναι ότι κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού «θυμούνται» ακόμη το δηλητήριο και αντιδρούν, ενώ την ίδια στιγμή, τα κυττάρα τα οποία ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό έχουν ατονήσει [1]. Αποτέλεσμα, να υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για αντίδραση υπερευαισθησίας (αλλεργία), καθώς ο ρυθμιστικός μηχανισμός του ανοσοποιητικού δεν λειτουργεί όσο χρειάζεται μετά από 2-3 μήνες χωρίς τσιμπήματα.
Ισπανοί μελισσοκόμοι διαδηλώνουν στην Μαδρίτη, καμουφλάζ μελιού και κόστος παραγωγής τα βασικά προβλήματα
Στην Ισπανία, μελισσοκόμοι από όλη την χώρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 9 Μαρτίου, μπροστά από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγή και εμπορία του ισπανικού μελιού.
Επιθεωρώντας μελίσσια - χειρισμοί (1ο Μέρος)
O Δαίμονας της Λεπτομέρειας
Επειδή ο κόσμος των μελισσών δεν έχει καμία σχέση με τον ανθρώπινο, οι επιτυχημένοι χειρισμοί είναι συνήθως μικρές κινήσεις και λεπτομέρειες.
Μελισσοκομία: Τι μέλλει γενέσθαι με το μέλι στην Ελλάδα
Το ελληνικό μέλι κατέχει ξεχωριστή θέση στη μεσογειακή διατροφή και έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση.
Το ελληνικό μέλι κατέχει ξεχωριστή θέση στη μεσογειακή διατροφή και έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση, λόγω των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του, για οποία έχουν συμβάλει οι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας κλιματικές συνθήκες, καθώς και η πλούσια και ποιοτική μελισσοκομική χλωρίδα της Ελλάδας.
Ποιο μέλι δεν κρυσταλλώνει και γιατί να μην φοβάσαι την κρυστάλλωση
Το μέλι αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και νερό. Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, αλλά υπάρχει συχνά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να χωρέσει το νερό. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει αρκετό νερό για να κρατήσει τη ζάχαρη διαλυμένη για πάντα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό κρυστάλλων, οι οποίοι μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος και υφή, ανάλογα με τον τύπο του μελιού. Τα μέλια που περιέχουν περισσότερη ζάχαρη θα κρυσταλλωθούν πιο γρήγορα συγκριτικά με άλλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σύνηθες (και φυσιολογικό) το μέλι να κρυσταλλώνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μέλι είναι νοθευμένο ή κακής ποιότητας αντίθετα σημαίνει ότι το μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο.
Μελισσοκομία Έτοιμος ο στρατός για την μάχη! (video)
Το έγραψα και σε προηγούμενο άρθρο ότι "Οι ορθοί μελισσοκομικοί χειρισμοί είναι αυτοί που ευνοούν την μέλισσα ως είδος. Εφόσον ασκούνται η ανάπτυξη του μελισσιού και η παράγωγη μελιού και προϊόντων κυψέλης είναι δεδομένη.
Επιπλέον εξ αντικείμενου οι ορθοί μελισσοκομικοί χειρισμοί είναι ένας από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης των εχθρών και ασθενειών των μελισσών. Κάθε σωστός χειρισμός έχει σαν αποτέλεσμα την έγκαιρη πρόληψη. Εδώ συνοψίζονται αυτοί οι χειρισμοί.
Ανακοίνωση της MELINDA σχετικά με τα προβλήματα της Ελληνικής Μελισσοκομίας
Ανακοίνωση εξέδωσε η εταιρεία τυποποίησης και εμπορίας μελιού MELINDA με την οποία τοποθετείται στα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της μελισσοκομίας και για τα οποία υπήρξαν πρόσφατα πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
Γνωρίζεις οτι είσαι μελισσοκόμoς όταν...
Περί μελισσών ιστορίες ή τα περίεργα της ζωής τους!
Ας δούμε μερικά παράξενα από τη ζωή των μελισσών:
- Μια μέλισσα θα συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής της 0.5 έως 1 gr μέλι. Δηλαδή για την παραγωγή ενός κιλού μελιού θα εργαστούνε 1000 έως 2000 μέλισσες.
- Χρειάζονται περίπου 4-5 κιλά νέκταρος για να παραχθεί 1 κιλό μέλι!
- Για κάθε 1γρ. νέκταρος η μέλισσα θα εργαστεί 3 μέρες!
Νέας γενιάς μέλισσες εξελιγμένες στην αντιμετώπιση της βαρρόα έρχονται από ΗΠΑ
Βαρρόα
Πρόσφατα ερευνητές ανάφεραν ότι εκτρέφουν ένα στέλεχος μέλισσας προοριζόμενο να αντισταθεί στην βαρρόα, να επιβιώνει πολύ καλύτερα από τις γνώστες μελισσες, ακόμη και σε συνθήκες στρεςς και μεταναστευτικής μελισσοκομίας για βιομηχανικής μεγάλης κλίμακας επικονίαση.
Χειρισμοί για δυνατά και υγιή μελίσσια χωρίς ασθένειες
Εξ αντικείμενου οι ορθοί μελισσοκομικοί χειρισμοί είναι ένας από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης των εχθρών και ασθενειών των μελισσών. Κάθε σωστός χειρισμός έχει σαν αποτέλεσμα την έγκαιρη πρόληψη. Παρακάτω συνοψίζονται αυτοί οι χειρισμοί.
Χρήσιμες αναρτήσεις
-
Πως μπορεί ένας αρχάριος μελισσοκόμος που έχει λίγα μελίσσια να βγάλει καλές βασίλισσες για δική του χρήση. Παρακάτω θα δούμε μερικούς πρακ...
-
Σήμερα έχουμε 5 χειρισμούς ξεχειμωνιαάσματος των μελισσιών, και να προετοιμάσουμε σωστά τα μελίσσια μας πριν έρθει ο Χειμώνας και το κρύο...
-
Ο χειμώνας τέλειωσε. Στη Νότια Ελλάδα τα μελίσσια έχουν από τέσσερις γόνους. Οι χειρισμοί από εδώ και πέρα χρειάζονται περισσότερες γνώσεις...
-
Το πευκόμελο! Παράγεται από ένα παράσιτο στο πεύκο και θεωρείται ένα από τα γευστικότερα μέλια το οποίο επιπροσθέτως έχει υψηλή διατροφική α...
-
Πολλοί μελισσοκόμοι φοβούνται την εκρηκτική ανάπτυξη του μελισσιού την άνοιξη καθως οδηγεί σε σμηνουργια. Μάλιστα κάποιοι κόβουν τα μελί...