Η συντακτική ομάδα του EL00044 σας εύχεται καλή χρονιά με υγεία κι ότι καλύτερο!
Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com
Αυτοφυτεύεται σε ακαλλιέργητους αγρούς και σε λιβάδια.
Αυτή την εποχη το συναντάμε σε ηλιόλουστα προστατευόμενα από τον βοριά μέρη.
Καθως η άνοιξη προχωρά θα το συναντάμε όλο και συχνοτερα σε όλη τη χώρα, σε ακαλλιέργητα χωράφια, σε λιβάδια και βοσκότοπους, σε δάση, σε άκρες δρόμων, σε πλαγιές μέχρι τα 1500m.
Ακόμη κι αν ξεριζωθεί το φυτό ένα τμήμα ρίζας θα μείνει μέσα στο χώμα και θα δώσει νέο φυτό.
Δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και έχει παρατεταμένη ανθοφορία που ξεκινά από Ιανουάριο.
Τι σημαίνει όταν ένα φυτού κεραφίζει και τι ειναι η κεραφή; Τι είναι τα μαναστάσια και τι είναι ο μελίκομπος; Τι είναι τα τσακώσματα; Τι είναι τα μανάδια; Τι ειναι ο μπουμπορόγονος; Τι είναι η μελούρα. Τι είναι η χαλκιδικιώτικη πόρτα; Ποια ειναι τα μυστικά της σουσούρας και του πολύκομπου;
Πως μπορούν να μείνουν τα μελισσια στο πεύκο για 6 μήνες και να ξεχειμωνιάζουν δίνοντας ένα δοχείο μέλι ανά μελίσσι. Πόσο "καλή" είναι μια καλή παραγωγή στην Χαλκιδική; Τι είναι ο γραμμένος πεύκος και πότε το πεύκο είναι άγραφο; Τι είναι η στρουβλιά;
Αλλιώς δείχνουν οι παραφυάδες κι αλλιώς τα μεγαλύτερα μελισια. Αλλιώς δείχνουν τα μελισια που βγήκαν από το πεύκο.
Οδηγίες για το τι πρέπει να κανουμε για την βαρρόα και πως θα βγούμε με ετοιμοπόλεμα μελίσσια το χειμώνα.
Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον video από Μελισσουργοί beekeepers
Χρησιμοποιείται τόσο από τις ίδιες τις ενήλικες μελισσες όσο και στην ανατροφή του γόνου για την οποία απαιτούνται μεγαλες ποσότητες πρωτεΐνης την οποία θα βρουν σε καλής ποιότητας γύρη.
Πιο συγκεκριμένα η γύρη είναι πηγή κυρίως πρωτεϊνών, αλλά και λιπιδίων, βιταμινών και μετάλλων. Όμως η γύρη ενός είδους φυτού και μόνο, δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και συστατικά που χρειάζονται οι μέλισσες, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να τρέφονται με γύρη από όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία φυτών.
Οι ανάγκες ενός μελισσιού την άνοιξη είναι 1 κιλό γύρη / εβδομάδα ή 20 κιλά σε μία μελισσοκομική
περίοδο (200.000 προνύμφες)
Οι κόκκοι της γύρης από τα λουλούδια, μαζεύονται σε μπαλάκι από τη μέλισσα που προσθέτει λίγο νέκταρ για καλύτερη συνοχή μεταξύ τους (και μαζί του προβιοτικούς μικροοργανισμούς) και το τοποθετεί στο «καλαθάκι» της γύρης στο τρίτο ζεύγος ποδιών της. Όταν γεμίσει το «καλαθάκι» της η μέλισσα το πηγαίνει στην κυψέλη όπου θα αποθηκευτεί στην κηρήθρα.
Στόχος της νέας αυτής συνεργασίας είναι η προστασία και ανάδειξη της εξαιρετικής ποιότητας του κρητικού θυμαρίσιου μελιού.
![]() |
Ισπανική γύρη λαδανιάς πωλείται ως super food |
Το «αστέρι» της διεθνούς αγοράς μελιού προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία. Ονομάζεται Manuka, από τον ομώνυμο θάμνο τα άνθη του οποίου επικονιάζουν οι μέλισσες, και οφείλει τη φήμη του στις αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
«Σε έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό μέλι βελανιδιάς/ πεύκου/ καστανιάς περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συσταστατικών από το περίφημο Manuka» αναφέρει στο newmoney ο Αναστάσιος Ποντίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).
![]() |
Cecropia |
![]() | ||||
Μια Αφρικανοποιημένη μέλισσα (αριστερά) και μια Ευρωπαϊκή μέλισσα | |
Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η παραγωγή μελιού, η Αφρικανοποιημένη μέλισσα εισήχθη για πρώτη φορά στη Βραζιλία το 1956. Αλλά το 1957, διέφυγαν της καραντίνας 26 σμήνη. Έκτοτε, το υβρίδιο έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Νότια Αμερική και το 1985 έφτασε στη Βόρεια Αμερική. Το 1990, βρέθηκαν κυψέλες στο Νότιο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι Αφρικανοποιημένες μέλισσες, συνήθως είναι πολύ πιο αμυντικές από τις άλλες ποικιλίες των μελισσών και στις οχλήσεις αντιδρούν ταχύτερα απ' ότι οι Ευρωπαϊκές μέλισσες.
Μπορούν να κυνηγήσουν κάποιον για τετρακόσια μέτρα (400 μ.)· έχουν σκοτώσει 1.000 περίπου ανθρώπους, ενώ τα θύματά τους έχουν δεχτεί δέκα φορές περισσότερα τσιμπήματα απ' ό,τι από τις Ευρωπαϊκές μέλισσες. Έχουν επίσης σκοτώσει καθώς και άλλα ζώα.
Τo συνολικό ποσό επιχορήγησης και το ποσό επιχορήγησης ανά δικαιούχο φορέα της δράσης 1.1 «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας», κατά την περίοδο από 1/8/2022 έως 31/12/2022» καθορίστηκε με υπουργική απόφαση.
Συγκεκριμένα, το μέγιστο ύψος επιχορήγησης της Δράσης 1.1 «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας» για το διάστημα από 01/08/2022 έως 31/12/2022 καθορίζεται σε 406.381,00 ευρώ.
Στον παρακάτω πίνακα καθορίζονται οι δικαιούχοι και το ύψος επιχορήγησης ανά δικαιούχο για το μελισσοκομικό έτος 2022.
Καθώς περπατούμε αυτές τις μέρες θαμνώδεις ή σε φρυγανώδεις εκτάσεις, κι ως γνήσιοι μελισσοκόμοι συνειδητοποιημένοι φυσιολάτρες, σχεδιάζουμε με λεπτομέρειες την επόμενη χρόνια, αποκλείεται να μην προσέξουμε την ταπεινή ανεμώνη να παλεύει με τον άνεμο στα ξέφωτα και στα λιβάδια.
Αυτό το μωβ αγριολούλουδο θα τραβήξει με ευκολία το μάτι μας, σε κάποιο οδοιπορικό αποθεραπείας και παρατήρησης της φύσης. Φυση που αυτήν την εποχη έχει μουντά φθινοπωρινά υπέροχα χρώματα..
Η ανεμώνη ή ανεμώνα πολυετές αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο φυτό.
Εδικά τώρα τον χειμώνα η υγρασία μια βασική αιτία απώλειας μελισσών. Το μελίσσια δεν φοβούνται το κρύο αν έχουν προμήθειες αλλά την υγρασία. Με την υγρασία ευνοείται η νοζεμίαση και η μούχλα
Στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για υγρασία που παράγεται μέσα στην κυψέλη. Οι μέλισσες παράγουν ελάχιστη υγρασία από τη αναπνοή τους η οποία είναι εύκολα διαχειρίσιμη από το σμήνος.
"Οι κυβερνώντες δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τις ελληνοποιήσεις μελιού" θα πει ο καθηγητής. "Είχαμε προτείνει λύσεις σαν επιστημονική ομάδα αλλά βλεπουμε εδώ και 40 χρόνια ότι οι κυβερνώντες δεν θέλουν να περιορίσουν τις ελληνοποιήσεις.
"Η ΕΕ ειναι ελλειμματική σε μέλι. Χρειάζεται 240.000 τόνους μέλι αλλά εισάγει υπερτριπλάσια ποσότητα μελιου με αποτέλεσμα να δημιουργεί πλεονασμό μελιού. Έτσι ενώ είναι ελλειμματική καταλήγει εξαγωγέας".
Οι παλιοί χρησιμοποιώντας απλά ηλιακά ημερολόγια που μετρούν την σκιά που κάνει με το φως του ηλίου πάνω σε ένα αντικείμενο, μπορουσαν να διαπιστώσουν ότι από του αγίου Σπυρίδωνα και μετά η σκιά άρχιζε να μικραίνει. Έτσι απλά διαπιστωνόταν ότι η μέρα άρχιζε να μεγαλώνει.
Στην πραγματικότητα, από σήμερα η ώρα της δύσης του ηλίου σταθεροποιείται στα 6 λεπτά μετά τις 17:00 στην Αττική. Η μέρα μεγαλώνει λίγο κάθε απόγευμα (δηλαδή ο ήλιος δύει όλο και αργότερα) αλλά μικραίνει κάθε πρωί (ο ήλιος ανατέλλει συνεχώς αργότερα).
Το Clematis cirrhosa είναι ένας αειθαλής, αναρριχώμενος θάμνος της οικογένειας των Ranunculaceae, με ξυλώδεις, αυλακωτούς, καστανο-κόκκινους βλαστούς που φτάνουν και τα 10 μέτρα.
Το αγριόκλημα- αναρριχάται μόνο σε πουρνάρια παρέα με τον αρκουδόβατο (ένα άλλο αναρριχώμενο φυτό).
Οι μέλισσες είναι καταπληκτικές!
Αυτή την στιγμή υπάρχουν περιορισμένα παγκόσμια αποθέματα ζάχαρης λόγω καθυστερήσεων της συγκομιδής σε βασικές χώρες παραγωγής.
Υπάρχει και μια ανακοίνωση από την Ινδία για χαμηλότερη ποσόστωση εξαγωγής ζάχαρης.
Η άνοδος των τιμών της αιθανόλης στη Βραζιλία, που εγείρει ανησυχίες για την αυξημένη χρήση ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή του, άσκησε πρόσθετη ανοδική πίεση στις παγκόσμιες τιμές ζάχαρης. άσκησαν επίσης ανοδική πίεση στις παγκόσμιες τιμές ζάχαρης.
Παρά την άνοδο τον Νοέμβριο, οι διεθνείς τιμές ζάχαρης παρέμειναν 5,9 μονάδες (-4,9%) κάτω από το επίπεδο που καταγράφηκε τον ίδιο μήνα πέρυσι, καθως κυριαρχούν προοπτικές άφθονων προμηθειών παγκοσμίως στην εκστρατεία 2022/23.
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα του EL00044 στο Facebook
Με αέρα ανόδου σπάει το φράγμα των 6 ευρώ το ελαιόλαδο, έπιασε τα 5,70 ευρώ το ισπανικό, αισιόδοξες προβλέψεις
Εδώ και μερικές ημέρες, τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, συμβατικής
παραγωγής, έχουν σπάσει το φράγμα των 6 ευρώ το κιλό στην αγορά του
Μπάρι, με περιοχές όπως η Σικελία να βρίσκονται πλέον πάνω από τα 7 ευρώ
το κιλό. Με την παραγωγή της χώρας να προσεγγίζει στο «καλό σενάριο»
τους 208.000 τόνους, δεν χωρά αμφιβολία ότι για τη φετινή ελαιοκομική
περίοδο 2022-23, απλά δεν υπάρχει αρκετό ελαιόλαδο να ικανοποιήσει την
εσωτερική αγορά, πόσο μάλλον τα συμβόλαια εξαγωγής της χώρας.
![]() |
μέλισσα που αερίζει |
Η εξοικονόμηση πόρων, με στόχο την αποθήκευση τους για τις ανάγκες του μελισσιού και για τον χειμώνα, είναι στα βασικά ένστικτα της μέλισσας και κάθε έκφανση της ζωής της περιστρέφεται γύρω από αυτή την ανάγκη.
Μέσα στην κυψέλη η τακτοποίηση κι η αποθήκευσή των αποθεμάτων, η διατροφή και η κατανάλωση ενέργειας, διέπονται από τις συμπεριφορές εξοικονόμησης.
Ο μελισσοκόμος αφού κατανοήσει όλη την λειτουργία του μελισσιού, παύει να θεωρεί τα μελίσσια του σαν παραγωγικά ζώα, κι αρχίζει να τα βοηθά απλά να εξοικονομήσουν πόρους, ώστε -μόλις αυτοί γίνουν ορατοί στην κυψέλη- να τους συλλέξει για λογαριασμό του.
Επιστήμονες ανακάλυψαν την ιδιαίτερη σύσταση του νευρικού συστήματος των μελισσών που τους επιτρέπει να βρίσκουν με ευκολία το δρόμο να επιστρέψουν στην κυψέλη τους, ακόμα και αν έχουν ταξιδέψει για πολλές ώρες αρκετά χιλιόμετρα μακριά.
Ο εγκέφαλός τους δεν ξεπερνά το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και έχουν 100.000 φορές λιγότερους νευρώνες από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ωστόσο οι μέλισσες μπορούν να καταγράψουν τις περίπλοκες διαδρομές που ακολουθούν για να βρουν τροφή. Κάτι που οι άνθρωποι προτιμούν να κάνουν χρησιμοποιώντας τα GPS.
Επιστολή αναγνώστη
Χρησιμοποιώ οξαλικό οξύ για την θεραπεία της βαρροα εδω και κάποια χρόνια. Χρησιμοποιώ ένα σκεύασμα (οξαλικό και μυρμηκικό) που κυκλοφορεί στο εμπόριο με την μέθοδο της ενστάλαξης.
Το οξαλικό είναι μια πολύ καλή λύση για εφαρμογή ακόμη και μέσα στην μελιτοοφορία και συστήνεται στην βιολογική μελισσοκομία.
Κάνω νωρίς άνοιξη τρεις εφαρμογές ανά 6-7 ήμερες πριν δεκαρίσουν τα μελισια.
Η επέμβαση είναι καίρια και μειώνει δραματικά την βαρρόα, δίνοντας στα μελίσσια τον αέρα και τον χρόνο να αναπτυχθούν και να γίνουν παραγωγικά, ικάνά να χτυπήσουν νομές όλο το καλοκαίρι και μέχρι το πεύκο.
Ο Tamarix, όπως είναι το λατινικό του όνομα, που μπορεί να είναι θάμνος, χαμηλό ή και ψηλό δέντρο, αγαπά τον ήλιο, τα άγονα, ξερά, αμμώδη εδάφη και την αλμύρα. Το συναντάμε σε πάρα πολλές παραλίες και παραποτάμιες περιοχές της χώρας μας.
Μπορεί να τον συναντήσουμε ακόμα και σε ορεινές ή ημιερημικές τοποθεσίες, στη Μεσόγειο, την Ινδία, τη βόρεια Κίνα.
Αν θυμάμαι καλά , ο καθηγητής τότε , μας είχε πει ότι οι μέλισσες με σκοπό την απομάκρυνση της υγρασίας από το νέκταρ ( για τα ανθόμελα ), προβαίνουν σε μια διαδικασία αερισμού . Στο κλειστό περιβάλλον της κυψέλης κρατούν την θερμοκρασία όσο γίνεται σταθερή , δημιουργώντας ένα συνεχές ρεύμα αέρα ,κτυπώντας τα φτερά τους συγκρατημένες , ενώ κάποιες από αυτές κρατούν τα σταγονίδια νέκταρος στο στόμα τους με τέτοιο τρόπο ώστε το παραγόμενο ρεύμα αέρος να απομακρύνει την υγρασία από αυτό.
Όμως, στην έρευνα μου αυτή μέσα στον παγκόσμιο ιστό, βρήκα μερικά από τα ακριβότερα μέλια που πωλούνται σ΄ ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι αποφάσισα να αναρτήσω τα δέκα ακριβότερα μέλια για να τα γνωρίζουμε και όποιος διαθέτει βαθιά τσέπη ας τα δοκιμάσει.
Μιλά για την εξάχνωση σε μελίσσια με πάτωμα ή με διάφραγμα, για τις παγίδες και τις μετρήσεις αποτελεσματικότητας.
Αναφέρεται στην αποτελεσματικότητα της εξάχνωσης στα μεγάλα μελισια και στις παραφυάδες, στην παρακολούθηση του φορτίου της βαρρόα στα μελίσσια μας στις επαναλήψεις .
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ο Υφυπουργός ανέπτυξε τα θεσμικά εργαλεία που αφορούν στα εξής:
Η διεθνοποιημένη αγορά έχει οδηγήσει (όλο και περισσότερο) την πρωτογενή παραγωγή σε μια κατεύθυνση συμπίεσης του κόστους, κυρίως μέσα από πρακτικές μη ασφαλούς παραγωγής και αναζήτησης πρώτων υλών που εξυπηρετούν την μαζική βιομηχανία τροφίμων.
Η Ελλάδα, σαν μια περιοχή πρωτογενούς παραγωγής, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους μαζικής φτηνής, παραγωγής, γιατί το μέγεθός της δεν επιτρέπει την μετάβαση σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις. Το πλεονέκτημά της (υπήρξε και οφείλει να συνεχίσει να υπάρχει) ήταν οι μικρές παραγωγές που με κόπο, μεράκι και σεβασμό στον άνθρωπο μπορούσε να αντλήσει από το χώμα της.
Για να βλέπετε άμεσα τις αναρτήσεις μας ακολουθήστε την σελίδα του EL00044 στο Facebook
Μέχρι την κατάργηση και την απόσυρση του από την αγορά, το σκεύασμα αυτό χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην μελισσκομία καθως η αμιτραζη βρέθηκε ότι θανατώνει και την Βαρρόα στις μέλισσες.
Η ουσία αυτή σκοτώνει τα ακάρεα, τα παράσιτα, και τα τσιμπούρια στα παραγωγικά ζώα και χορηγούνταν από κτηνιάτρους.
Για το Taktic δεν είχαν γίνει έρευνες στις μέλισσες. Η εταιρεία που το εμπορεύονταν, δεν είχε πραγματοποιήσει μελέτες για να προτείνει την εφαρμογή του με ασφάλεια στην μελισσοκομία ούτε κάποιο συγκεκριμένο τρόπο εφαρμογής.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ο Υφυπουργός ανέπτυξε τα θεσμικά εργαλεία που αφορούν στα εξής:
![]() |
Ο Περιφερειάρχης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπεύθυνοι για την νεα ΚΑΠ |
Οι ανησυχίες και ο έντονος προβληματισμός που αναπτύχθηκε στον αγροτικό κόσμο το τελευταίο διάστημα, γενικότερα για τις επιπτώσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και ειδικότερα για την εξαίρεση ορισμένων καλλιεργειών από τις επιδοτήσεις (μεταξύ των οποίων και το αρδευόμενο καλαμπόκι), ήταν αφορμή να αναζητήσουμε κάποιες από τις αιτίες για την εξαίρεση αυτή.
Η τελική έγκριση της πρότασης της χώρας μας για την νέα ΚΑΠ, ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση μόλις την προηγούμενη εβδομάδα (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο) και οι αγρότες μας υποχρεώθηκαν να προγραμματίσουν την επόμενη χρονιά χωρίς να γνωρίζουν τους όρους της νέας ΚΑΠ.
Όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή, η οποία προβλέπει οι θερμίδες που προέρχονται από τη ζάχαρη να μην ξεπερνούν το 10% των ημερήσιων θερμίδων, μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά καρδιομεταβολικά οφέλη από το μέλι.
Τα νέα ευρήματα για την επίδραση του μελιού, προέρχονται από μετα-ανάλυση ανασκόπηση 18 ελεγχόμενων δοκιμών σίτισης στις οποίες συμμετείχαν 1.105 γενικά υγιείς άνθρωποι.
Συνολικά, οι δοκιμές έδειξαν ότι το μέλι μείωσε το σάκχαρο νηστείας (επίπεδα σακχάρου στο αίμα με άδειο στομάχι), την ολική και την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, καθώς και έναν δείκτη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Βρήκαν επίσης ότι το μέλι αύξησε κάποιους δείκτες φλεγμονής.
Χρησιμοποιείται σαν δυναμωτικό, λόγω της γλυκόζης που περιέχει, η οποία είναι άμεσα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό μας.
Ασκεί ευεργετική επίδραση στην καρδιά, στο συκώτι και στο πεπτικό σύστημα. Επίσης, λόγω της παρουσίας υπεροξειδίου του υδρογόνου (οξυζενέ) και της υψηλής συγκέντρωσης ζαχάρων έχει καλή αντιβακτηριοστατική δράση.