Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας ερωτήσεις ή ενημερώσεις στο: infosatelitegr@gmail.com

Translate

Σιρόπι με θυμόλη για την νοζεμίαση συνταγή και οδηγίες

siropi-mpoukali


Πολύ μεγάλο πρόβλημα η νοζεμίαση η οποία προκαλεί μεγαλες απώλειες μελισσιών το φθινόπωρο και την άνοιξη στην χώρα μας. Μάλιστα το πρωτοζώο που την προκαλεί, ενοχοποιείται από μερικούς επιστήμονες για την παρουσία του σε αποικίες μελισσών που εμφάνισαν διαταραχή κατάρρευσης CCD.
 
Η θυμόλη αν χρησιμοποιηθεί σωστά στο σιρόπι έχει θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νοζεμίασης. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε μελίσσια της Αυστραλίας όπου για πρώτη φορά προστέθηκε στο σιρόπι για να διατηρείτε περισσότερο και να μην ξινίζει. 

Ο μελισσοκομικός σύλλογος Λάρισας σχεδιάζει μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας

diamartyria-melissia

Ο μελισσοκομικός σύλλογος Λάρισας ανακοίνωσε με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα "ότι σχεδιάζει μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 23/2/22, για την διεκδίκηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της υπεραυξησης του κόστους παραγωγής .

Συνάδελφοι δείξτε το ενδιαφέρον σας, να διεκδικήσουμε ενωμένοι αυτά που μας ανήκουν. Θα ακολουθησει σχετική ανακοίνωση για τον τόπο συγκέντρωσης και ο,τι άλλο χρειαστεί
" καταλήγει η ανάρτηση!

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Η πρώτη επιθεώρηση της χρονιάς

gonos-melissia

Η πρώτη επιθεώρηση

Η πρώτη επιθεώρηση της χρονιάς είναι κομβικής σημασίας για τον μελισσοκόμο. Σε αυτή γίνεται ένας μικρός απολογισμός  και καταγραφή της κατάστασης κι εκεί σχεδιάζονται οι όποιες παρεμβάσεις είναι απαραίτητες, για την σωστή κι έγκαιρη ανάπτυξη των μελισσιών ενόψει των πρώτων ανοιξιάτικων ανθοφοριών.  Ο σχεδιασμός για την οποία παρέμβαση μας έχει στόχο να φέρουμε  όσα περισσότερα μελισια μπορούμε σε παραγωγική φάση.

Νέο μελίσσι χωρίς πολύ κόπο

parafyada

Γράφει η Ευαγγελία Μαυρίδου 

Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την αγαπημένη μου μέθοδο δημιουργίας πυρήνων.

Με αυτή την μέθοδο που θα σας περιγράψω το καινούργιο σμήνος μπαίνει κατευθείαν στην θέση που θέλουμε στο ίδιο μελισσοκομείο, χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθεί είτε χιλιόμετρα μακριά είτε μέτρο μέτρο στην καινούργια του θέση.

Έτσι λύνει τα χέρια του μελισσοκόμου από αχρείαστες μετακινήσεις.

Γίνεται σε ένα δυνατό μελίσσι με ενδείξεις αρχής σμηνουργίας (εκτεταμένος κηφηνογόνος - αρχικό χτίσιμο κυψελιδίων βασιλισσών).

11 δισεκατομμύρια δολάρια τζίρος στην μεγαλύτερη επικονίαση του κοσμου! βίντεο

melisses
Επικονίαση
Δεκάδες χιλιαδες μελίσσια με εκατομμύρια μέλισσες από ΗΠΑ και Καναδά κατευθύνονται τούτες τις μέρες στην Καλιφόρνια για να υποστηρίξουν την βιομηχανία αμυγδάλου της πολιτείας.

Ο Φεβρουάριος είναι γνωστός για τους μελισσοκόμους επειδή τον μήνα αυτό λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο γεγονός επικονίασης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πότε βάζουμε πάτωμα - Μόσχος Ντιώνιας

ntionias-mosxos

Ο μελισσοκόμος πρέπει να παρακολουθεί την εξέλιξη του μελισσιού ώστε να ξέρει την πορεία που έχουν τα μελισια στο μέρος που βρισκεται ανά πάσα στιγμή. Παρακολουθεί γόνους και πληθυσμούς, την γενική εικόνα του μελισσοκομείου, ανάλογα πάντα με τον καιρό και τον σχεδιασμό που έχει.

Πάτωμα

Πότε είναι έτοιμο το μελίσσι για να πάρει πάτωμα σύμφωνα με την εμπειρία παλιών μελισσοκόμων;  Τι συμβαίνει στα ανοιξιάτικα ρείκια και τι στο ανοιξιάτικο πεύκο; Τι συμβαίνει με τις παλιές βασίλισσες; Ο Μόσχος Ντιώνιας τα εξηγεί όλα σ΄ ένα video 

Κενά στη νομοθεσία του μελιού που ευνοούν τη νοθεία.

 

thasivoulou

Φυσικά ανεπεξέργαστα μέλια παράγωγων κατατάσσονται στα μη κανονικά  και στα νοθευμένα και τα εισαγόμενα υποβαθμισμένα μέλια κατατάσσονται στα κανονικά! Το κενό στην νομοθεσία δημιουργεί τις ελληνοποιήσεις και οδηγεί στις χαμηλές τιμές παραγωγού που έχουμε τώρα στην αγορά.

Γιατί δεν νομοθετείται οι γυροσκοπική ανάλυση μελιού η οποία θα έδειχνε με βεβαιότητα την βοτανική και γεωγραφική προέλευση του;

Δείτε την εισήγηση του κ. Ανδρέα Θρασυβούλου στο 4o Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας.

Το ανοιξιάτικο ρείκι και τα μυστικά του (video)

ntionias-reiki

Το ανοιξιάτικο ρείκι ξεκινά την ανθοφορία του σε πρώιμα – παραθαλάσσια μέρη, νωρίς την άνοιξη, σχεδόν από το τέλος του χειμώνα, το Φεβρουάριο και καταλήγει σε μεγάλα υψόμετρα, 600-800 μέτρα, όψιμα μέρη μακριά από τη θάλασσα, ακόμη και τον Μάιο Ιούνιο. 
 
Είναι και αυτό ανθεκτικό φυτό στις βροχές, αφού τα άνθη του είναι σαν καμπανούλες όπως και της κουμαριάς. Έτσι, ούτε βρέχονται οι γυρεοδότες στήμονες (ανθήρες) ούτε ξεπλένεται το νέκταρ από τις στάλες τις βροχής. Αλλά δεν δίνει πάντα:

 Σε αυτό το video ο Μόσχος μας λέει μερικά στοιχεία για το ανοιξιάτικο ρείκι. Σε γενικές γραμμές το ρείκι θέλει ένα σχετικό υψόμετρο,καλή ανθοφορία να είναι φουντωμένο καλά,σχετική υγρασία,κατά την ανθοφορία να υπάρχει νηνεμία ή νότιος υγρός άνεμος,να είναι σε ξέφωτο.Το ρείκι δίνει μετά την πρώτη εβδομάδα.Στην αρχή δίνει γύρη. Θα ακούσετε και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία από τον μέτρ και δάσκαλο της μελισσοκομίας Μόσχο Ντιώνια. Δειτε

Πως η αμυγδαλιά καθιερώθηκε ως σύμβολο της ελπίδας


melissa-amygdalia
Η μη εξημερωμένη Αμυγδαλιά εμφανίζεται σε ανασκαφές στην Ελλάδα από το 8.000 π.Χ.

Ώς το 3.000 π.Χ. γίνεται η εξημέρωση της. Η εξημερωμένη Αμυγδαλιά ήταν ευρέως γνωστή στους Εβραίους από τον 16ο π.χ. αιώνα. Όταν πέθανε ο Αιγύπτιος βασιλιάς Τουταγχαμών γύρω στο 1325 π.Χ. τα αμύγδαλα ήταν μία από τις τροφές που τοποθετήθηκαν στον περίφημο τάφο του για να τον τρέφουν στη μετά θάνατο ζωή του. Στους Έλληνες και τους Πέρσες αναφέρεται σαφώς ως εδώδιμο από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Από την Ελλάδα διαδόθηκε στην Ιταλία κατά τον 2ο π.Χ. αιώνα η δε Λατινική ονομασία τού αμυγδάλου ήταν nux Graecum (=ελληνικό καρύδι).

Καιρός Φεβρουαρίου Εκτίμηση.

xioni

Πολύ καλά εκτιμήθηκε η κατάσταση για τον Ιανουάριο αφού πετύχαμε ακριβώς και τις θερμές αέριες μάζες στην αρχή του μήνα αλλά και τις ψυχρές στο τέλος αυτό. Μάλιστα η διαφορά μας από άλλες μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις ήταν ότι πετύχαμε και την τάση οσον αφορά τις βροχοπτώσεις αφού ήταν ένας βροχερός μήνας τελικά σε αντίθεση με ότι ελεγαν οι άλλες μακροπρόθεσμες που διαβάσαμε.

Για τον Φεβρουάριο 2023 ο δείκτης NAO θα βρίσκεται έως και τις 12 του μήνα περίπου σε ουδέτερες τιμές λίγο κάτω και λίγο πάνω από το μηδέν με ταση πάντως προς τα ελαφρώς θετικά. Στη συνέχεια θα έχουμε ουδέτερες και στη συνέχεια θετικές τιμές ενώ φαίνεται ότι το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα θα επανέλθουμε σε ουδέτερες κατά περιόδους τιμές +- 0,5. Γενικό μοτίβο και πάλι όμως περισσότερο να βρισκόμαστε στο θετικό πρόσημο.

Ο δείκτης AO από την άλλη θα βρίσκεται καθόλη τη διάρκεια του μήνα σε ουδέτερες τιμές από + 1 έως και -1 κατά περιόδους με περισσότερες πιθανότητες αρνητικού δείκτη την περίοδο 5 έως 12 Φεβρουαρίου και το τελευταίο δεκαήμερο.

Το Αίνιγμα της Σμηνουργίας

sminourgia

Η σμηνουργία είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Παρόλο που πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία, η σμηνουργία κάνει τη μελισσοκομία απρόβλεπτη με επιπλέον φόρτο εργασίας για τους μελισσοκόμους. Μελισσοκόμοι και επιστήμονες έχουν επιχειρήσει να εντοπίσουν τα αίτια και τους παράγοντες σμηνουργίας και να την προλάβουν ή να την καταστείλουν. Κάποιοι την θεωρούν ελεγχόμενη, άλλοι λένε ότι συχνά τους ξεφεύγει από τον έλεγχο. 
 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΜΕΛΙΣΣΟΣΦΑΙΡΑ

Όπως και να ‘χει, οι δραστικοί τρόποι ελέγχου, ή πρόληψης της σμηνουργίας, έχουν κάποιο αντίκτυπο στην παραγωγή. Σίγουρα είναι φαινόμενο με πολλές άγνωστες πλευρές που χρειάζεται να εξερευνηθεί σε βάθος.

Μια άλλη κοινότοπη εξήγηση της σμηνουργίας είναι ότι το μελίσσι την άνοιξη αναπτύσσεται τόσο πολύ, που κάποια στιγμή ασφυκτιά και σμηνουργεί για να δημιουργήσει νέες αποικίες. Ως εκ τούτου, στα μελισσοκομεία, εφαρμόζονται συχνά χειρισμοί διεύρυνσης του χώρου της φωλιάς ή αποσυμφόρησης του πληθυσμού με κόψιμο παραφυάδων κ.α. Αυτοί οι χειρισμοί, ενώ βοηθούν την ανάπτυξη του μελισσοκομείου, πολλές φορές δεν έχουν δραστικό αποτέλεσμα ως πρός την πρόληψη της σμηνουργίας. Κάποια στιγμή, ένα σημαντικό ποσοστό των μελισσιών φτιάχνει βασιλικά κελιά.

Οι καιροί είναι πονηροί

melisses-limoktonia

Όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλη την χώρα οι ήπιες καιρικές συνθήκες επέτρεπαν στα μελίσσια να ρίχνουν γόνους. Όσο κι αν αυτό δείχνει ζωντάνια και υπόσχεται εύρωστα μελίσσια νωρίς την άνοιξη,  η καιρική αλλαγή του τελευταίου δεκαημέρου έφερε τα πάνω κάτω.
Βασική θεωρία

Εμπειρικά ξέρουμε ότι η βασίλισσα αρχίζει να γεννά όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 17 βαθμούς και όταν έχει αρκετές προμήθειες. Σε πολλές περιοχές της χώρας στα μέσα Ιανουαρίου καταγράφηκαν θερμοκρασίες κοντά στους 20  βαθμούς που τρέλαναν τα μελίσσια.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη μελισσοκομία

melisskomikos-syllogos-larissas

Ενημέρωση των μελών του μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας από τον τοπικό σύλλογο

Εκδήλωση με θέμα «μια χειμωνιάτικη συζήτηση για την άνοιξη του 2023» διοργάνωσε προχθές στο Επιμελητήριο Λάρισας, ο τοπικός Μελισσοκομικός Σύλλογος. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επαγγελματίας μελισσοκόμος - μαθηματικός κ. Αλέξανδρος Γκουσιάρης.

Ο κ. Γκουσιάρης, που είναι μέλος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρδίτσας και Επιμορφωτής Μελισσοκόμων, αναφέρθηκε σε τρία κυρίως θέματα. Το πρώτο ήταν η κλιματική αλλαγή και η σχέση της με τους μελισσοκόμους, το δεύτερο ήταν η επιλογή του γενετικού υλικού και το τρίτο η αντιμετώπιση του παρασίτου με το όνομα Βαρόα.

Ανάπτυξη μελισσιών εύκολα-αποτελεσματικά-γρήγορα (βίντεο)

triorofa-melissia
 
Αυτή την εποχή αρκετοί μελισσοκόμοι επιλεγούν να διεγείρουν την βασίλισσα να γεννήσει έτσι ώστε να πρωϊμήσουν τα μελισια τους και να τα ρίξουν στις νομές του ανοιξιάτικου πεύκου, του ανοιξιάτικου ρεικιού και αργότερα του  έλατου.
 
Τονίζεται ότι, η συγκεκριμένη επιλογή ενέχει τα ρίσκα της διότι αφενός, καθως αμφότερες οι δυο πρώτες νομές τελειώνουν στα μέσα Απριλίου και λόγω καιρού, κανείς δεν εγγυάται ότι θα δώσουν! 
 
Επιπλέον η πιο ευαίσθητη και ευμετάβλητη από όλες (κυριολεκτικά "Λαχείο") ειναι η νομή του ελάτου. 
 
Αφετέρου, η πρώιμη ανάπτυξη των μελισσιών μας εγγυημένα θα οδηγήσει σε αυξημένες ανάγκες διατροφής τους και τελικά σε έντονες τάσεις σμηνουργίας.

Ανθεκτικά Μελίσσια – Η απομυθοποίηση

resistant-bees

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Μελισσόσφαιρα

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί ανά τον κόσμο μελίσσια με φυσική ανθεκτικότητα στη βαρρόα και σε άλλες- ίσως- ασθένειες. Παράλληλα, τρέχουν αυτή τη στιγμή προγράμματα δοκιμών ευρείας κλίμακας (πχ. το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα COLOSS). Από την εμφάνιση του παρασίτου κιόλας, οι μελισσοκόμοι έψαχναν στη φύση για μελίσσια με φυσική ανθεκτικότητα χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, ορισμένες «εξωτικές» φυλές Apis Melifera οι οποίες δεν προσβάλλονται σοβαρά από το παράσιτο.  

Ασφόδελος - Μπουρντένι - Σφερδούκλι (Asphodelus sp. )

asfodelus-bee

Ασφόδελος (Asphodelus sp.)

(Mπουρντένι, ακαρώνι, άρβυκας, ασφέρδουκλας, ασφοδελίνη, ασφοδήλι, ασφοντύλι, ασφόντυλος, περιδρομόχορτο, σπερδούκλα, σφέρδουκλας, σπερδούκλι, σπουρδακύλι,καραβούκι, σφερδούκαλα, τσαϊρίσι, ασπιδελας, σφουρδουκλι, ασκελα,τουρκακι, σφεντιλι, σπουρτουλίτσι (Κύπρος), ασφενδηλέ, σφεντυλιά, μπάθρα (Κάρυστος), σφάκα (Νότια Εύβοια)

Αυτά τα πολυετή φυτά της οικογένειας των λιλιειδών(Liliaceae) είναι ενδημικά της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης. Πάνω από 12 είδη του φυτού βρίσκονται διασκορπισμένα σε μια μεγάλη περιοχή που επεκτείνεται από την Μεσόγειο ως την Ινδία. Aς τα γνωρίσουμε:

Ο άγριος κρόκος με την πολύτιμη γύρη

melissa-krokos

Αυτή η εποχή αρχές Φεβρουάριου για την μελισσοκομία σημαίνει έναρξη της νέας χρονιάς. Η μέρα μεγαλώνει σχεδόν τρία λεπτά καθημερινά και η θερμοκρασία ευνοεί την έναρξη  κάποιων πρώιμων ανθοφοριών.

Τα μελίσσια που έχουν φτάσει έως εδώ έχοντας ανταπεξέλθει και τις μεγάλες κρύες νύχτες του χειμώνα δεν κινδυνεύουν να χαθούν πλέον παρά μόνο από πείνα.

Κηρόπανο vs Φοαμ

kypseli-foam
Κηρόπανο 

Στα πρώτα μου βήματα ως μελισσοκόμος έμαθα ότι το σφιχτό μελίσσι είναι το υγιές και δυνατό μελίσσι και μεταξύ των τρόπων που διδάχτηκα για να κρατώ τα μελίσσια μου σφιχτά ήταν το κηρόπανο.

 Πρακτικά το σφιχτό μελίσσι είναι μια συμπεριφορά που έχει η ίδια η μέλισσα και μπορούμε να την παρατηρήσουμε όταν κάνει κρύο, όποτε βλέπουμε το μελίσσι να σφίγγει και να σχηματίζει μελισσόσφαιρα. 

Plant this to save the bees

 

save-the-bees

Bees are in danger and that means we all are in danger. Please plant some plants that bees love and need in your gardens…and here's a list to help!

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με αναφορά στο EL00044 και με ενεργό link...

Για ποιοτική ενημέρωση στηρίξτε το EL00044 , κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Επαγγελματική παραγωγή Βασιλισσών - Χειρισμοί

kelia-vasilisson

 Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που κάθε χρόνο αγοράζουν βασίλισσες για να αντικαταστήσουν τις παλιές. Πρέπει λοιπόν να παράγονται κάθε χρόνο άριστης ποιότητας βασίλισσες

Δείτε Οδηγίες για επαγγελματική παράγωγη βασιλισσών

I. ΓΕΝΙΚΑ
Σε ένα μελίσσι η βασίλισσα παίζει τον πρωταρχικό ρόλο και η απόδοση του μελισσιού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητά της. Κάθε προσπάθεια για την εκτροφή άριστων βασιλισσών αξίζει τον κόπο και οι προσπάθειες του μελισσοκόμου ανταμείβονται στο πολλαπλάσιο. Για να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και παραγωγικό μελίσσι θα πρέπει να αντικαθιστούμε τη βασίλισσά του κάθε χρόνο ή στη χειρότερη περίπτωση, κάθε δύο χρόνια.Με τη σωστή γενετική βελτίωση και κατόπιν τη συστηματική βασιλοτροφία μπορούμε να παράγουμε πολλές και άριστες βασίλισσες.

Μελισσοκομική συζήτηση απο τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Λάρισας


Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Λάρισας - Larissa Beekeepers Association σας εύχεται χρόνια πολλά και να έχουμε καλή σεζόν.

Με χαρά σας ανακοινώνουμε το Σάββατο 04/02/23 θα έχουμε μαζί μας σε μια εσπερίδα το Επαγγελματία Μελισσοκόμο - Μαθηματικό Αλέξανδρο Γκουσιάρη με θέμα Μια χειμωνιάτικη συζήτηση για την άνοιξη του 2023.
 
Το 23 μας υποδέχεται με μια πολύ ωραία εσπερίδα ελπίζουμε να σας δούμε όλους εκεί και να αναπτύξουμε μελισσοκομικά θέματα.
 
Κάνουμε κοινοποίηση για να το μάθουν όσο περισσότερο συνάδελφοι γίνεται ευχαριστούμε

Στηρίξτε το EL00044 κοινοποιήστε τις αναρτήσεις μας κάντε like κι ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook

Ζαχαρότευτλο vs ζαχαρoκάλαμο Διαφορές και ομοιότητες

melissa-erotimatiko


Το ζαχαρότευτλο και το ζαχαροκάλαμο είναι τα μοναδικά φυτά από τα οποία μπορεί να παραχθεί, μετά από βιομηχανική επεξεργασία, κρυσταλλική ζάχαρη. Η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης ανέρχεται σε 110 εκατ. τόνους κάθε χρόνο, από τους οποίους περίπου 70 εκατ. τόνοι προέρχονται από το ζαχαροκάλαμο και 40 εκατ. τόνοι από τα ζαχαρότευτλα. 

Η παράγωγη ζάχαρης από τεύτλα αυξάνεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλαδα που μειώνεται λόγω απώλειας των ευρωπαϊκών ποσοστώσεων. Η εγχώρια ζήτηση  καλύπτεται από εισαγωγές. Το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης από ζαχαρότευτλα παράγεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και το 97% της ποσότητας αυτής στα  υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι εχθροί των μελισσών

Οι εχθροί των μελισσών είναι και δικοί μας εχθροί που πρέπει  τους γνωρίζουμε για να τους αντιμετωπίσουμε. Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφερόμαστε στους εχθρους που συναντάμε στην Ελλαδα και παραλείπουμε το μικρό σκαθάρι της κυψέλης που δεν έχει εντοπιστεί την χώρα μας.

Βαρρόα

melissokfagos
Ο βασικός εχθρός μας ειναι η βαρρόα. Πρόκειται για ακάρι που παρασιτεί στην μελισσα, τρέφεται με το λιπόσωμά της και αναπαράγεται στο γόνο. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνει καθώς για να τραφεί τρυπά το σώμα της μέλισσας και του γόνου,  η βαρρόα εξασθενίζει τις αποικίες και αποτελεί φορέα ασθενειών.

Κουβέντα δύο μελισσουργών

Μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα από δυο πολύ γνωστούς μελισσοκόμους. Από αυτά τα video που ετοιμάζεις καφεδάκι και  τα βλέπεις γιατι όσο και να ξέρεις μελισσοκομία πάντα κάτι μαθαίνεις. Δείτε το video από το κανάλι Μελισσουργοί beekeepers που αφορά το μεγάλο θέμα της επιλογής στην βασιλοτροφία και άλλα θέματα:

Το σπάνιο μέλι που παράγεται μόνο στα Χανιά!

Τ. vulgaris

– Αυξημένο ενδιαφέρον για το βιολογικό – «Αγκάθι» οι ελληνοποιήσεις και η μειωμένη παραγωγή

Το μέλι καλοκοιμηθιάς είναι μια ποικιλία μελιού που παράγεται μόνο στο Νομό Χανίων και αυτό το διάστημα γίνεται προσπάθεια ώστε να πιστοποιηθεί και να μπορέσει να γίνει εμπορεύσιμο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αυτό δήλωσε στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου ο μελισσοκόμος και μέλος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων, Μιχάλης Μπεμπλιδάκης, μιλώντας για τις προοπτικές της κρητικής μελισσοκομίας, στο πλαίσιο της διημερίδας που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με τίτλο «Μέλι από μέλισσες και πως».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια συνεργασία με το ΑΠΘ και με το ΜΑΙΧ που πιστοποιούμε το μέλι καλοκοιμηθιάς. Είναι ένα μέλι που παράγεται μόνο στο νομό Χανίων, για να μπορεί να βγει στο ράφι με μια ετικέτα. 

Χρήσιμες αναρτήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *